Ελλάς- Ολλανδία Φοροσυμμαχία;

Facebook Twitter
0

 

 Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 η ολλανδική εφημερίδα De Pers δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο ελληνικές πολυεθνικές στήνουν σκιώδεις εταιρίες στην Ολλανδία με σκοπό να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό ολλανδικό φορολογικό πλαίσιο και να φοροδιαφύγουν. Έτσι, ότι φόρους κανονικά θα εισέπραττε το ελληνικό κράτος από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με μεγάλο τζίρο, τους εισπράττει το ολλανδικό κράτος. Ο συντάκτης του άρθρου κάνει κρτική και στις λαϊκίστικες κραυγές του Βίλντερς, επεκρίνοντας τον γιατί στηλιτεύει τους Έλληνες που βγάζουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία, την ώρα που και η δική του χώρα, η Ολλανδία, λειτουργεί κι αυτή ως παράδεισος για φορολογικές αλχημίες.

(Ακολουθεί η δική μου μετάφραση στα ελληνικά.)


Τον Οκτώβριο του 2011 ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) Geert Wilders, επέκρινε σφόδρα τους Έλληνες για φοροαποφυγή, δίνοντας και ηθική διάσταση στο θέμα. Μίλησε δεικτικά για καταθέσεις μαμούθ πλούσιων Ελλήνων στην Ελβετία. Αυτό όμως που παρέλειψε από την αναφορά του αυτή ο Βίλντερς είναι ότι και η Ολλανδία συνδράμει στο να φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες. Σε έρευνα που έκανε η εφημερίδα De Pers αποκαλύπτεται ότι πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την Ολλανδία για να αποφύγουν την τσιμπίδα των ελληνικών φοροεισπρακτικών αρχών. Κι αυτό γιατί στην Ολλανδία, η φορολογία στα μερίσματα και την πνευματική ιδιοκτησία είναι για τις ξένες επιχειρήσεις πολύ χαμηλή ή και μηδενική.

Η υπόθεση αυτή των Ελληνικών πολυεθνικών φανερώνει πως η Ολλανδία εξαπατά την Ευρώπη όπως ακριβώς και η Ελβετία. Η Ολλανδία υπονομεύει τις προσπάθειες της να σώσει την Ελλάδα, προσπάθειες που νιώθει ο Ολλανδός φορολογούμενος κάθε φορά που καλείται να πληρώσει για μια σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα. 

Σκιώδεις Εταιρίες

Η ελληνική εταιρία χαρτομάντηλων και χαρτιών υγειηνής WF4 Hellenic Plastic έχει κι αυτή  ως έδρα της την Ολλανδία. Άλλες επιχειρήσεις με έδρα την Ολλανδία είναι και η εταιρία ηλεκτρονικών Audio Group, τα ορυχεία European Goldfields, οι εταιρίες catering και ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων Abela και Olympic Catering και οι μεσιτικές εταιρίες Hellenic Land Holdings και Crete Hellas Holdings. Ενώ άλλες εταιρίες, όπως πετρελαϊκές Hellenic Oil και Hellenic Petroleum έχουν (ή είχαν μέχρι πρόσφατα) ως χώρα εδρας την Ολλανδία, αλλά φαίνεται πως συνηθίζουν να αλλάζουν συχνά και επωνυμία και έδρες.

Οι παραπάνω εταιρίες είναι μόνο όσες είναι καταχωρημένες στους καταλόγους του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ολλανδίας και είναι εύκολο να τις ξετρυπώσει κανείς. Στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα την Ολλανδία.

Ο Σπύρος Λάτσης, ο πλουσιότερος Έλληνας (σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα 4,8 δις ευρώ) έχει κι αυτός την έδρα του στην Ολλανδία με την εταιρία του Lamda Development. Την εταιρική συνεργασία με τον Λάτση διαχειρίζεται μια κονοπραξία από το Λουξεμβούργο, η Amadeous Midco. Η Lamda μεταφέρθηκε στην Ολλανδία το 2007. Ο Λάτσης ακολουθεί το παράδειγμα άλλων καθώς η φοροαποφυγή των πολυεθνικών μέσω της Ολλανδίας έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. «Το 2009 υπήρχε πτώση λόγω της κρίσης, αλλά η ροή του χρήματος που περνά από την Ολλανδία έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια» υποστηρίζει ο Ολλανδός υπεύθυνος της ομάδας πίεσης Tax Justice Koos de Bruijn.

Τα τελευταία χρόνια εταιρίες που αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, ενώνουν τις δυνάμεις τους συστήνοντας συμπράξεις. Το νομικό πλαίσιο αυτών των συμπραξεων έχει πραγματικό σκοπό τη δημιουργία εταιρίων που «δουλεύουν μαζί» όπως στην περίπτωση της σύμπραξης Rabobank και Campina. Αλλά η φόρμα αυτή της σύμπραξης χρησιμοποιείται και με σκοπό τη μείωση της φορολογίας. Οι συμπράξεις εξαιρούνται από την φορολογια των μερισμάτων. 

Οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει αυτούς τους τρόπους φοροδιαφυγής και τους εφαρμόζουν και στα χρυσωρυχεία τους. Τί; Χρυσωρυχεία; Ναι, φυσικά, στην βόρεια Ελλάδα υπάρχουν χρυσωρυχεία με πλούσια κοιτάσματα. Η εταιρία που τα εκμεταλλεύεται είναι η Exploitant European Goldfields Greece, ένας «Συνεταιρισμός με αποκλειστική ευθύνη» στην Ολλανδία.  Τα ορυχεία είναι από τα λίγα πράγματα στη χώρα για τα οποία κάνουν ουρά οι επενδυτές. Το Εμιράτο του Κατάρ αγόρασε το 5% των μετοχών της εταιρίας. Η Καναδική Eldoraty Gold απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο του υπολοίπου μεριδιου της εταιρίας.

«Καθόλου κακές επενδύσεις σίγουρα», λέει ο Edwin Bergshoef, διευθυντής του ολλανδικού επενδυτικού ομίλου Gold & Discovery Fund. «Η συνολική αξία της European Goldfields ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια δολάρια. Με την παραγωγή που έχει, το κέρδος της αναμένεται να φτάσει το 1 δις δολάρια, καθόλου άσχημα».

Καθόλου άσχημα, αλλά όχι και για τις ελληνικές εφορίες. Οι λιγοστοί φόροι που πληρώνουν τα χρυσωρυχεία πηγαίνουν στην Ολλανδία. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα που αποκτούν τον έλεγχο των χρυσωρηχείων οι Καναδοί, μιας και η Eldorado Gold είναι και αυτή μια ολλανδική σύμπραξη.

-----

Πριν λίγους μήνες, μια ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης έκανε έρευνα στην Ελλάδα και εντόπισε πολλούς Ολλανδούς ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και πολυτελών σκαφών, οι οποίοι ΔΕΝ πλήρωναν κι αυτοί τους φόρους που τους αναλογούσαν στο ελληνικό κράτος. Ολλανδοί φοροφυγάδες δηλαδή.

Τέλος, σε άρθρο της η ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη (Tax Justice) υποστηρίζει ότι υπάρχουν και πολλές αμερικανικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας εις βάρος άλλων κρατών.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ