LIVE!

O 17χρονος Έλληνας μαθητής που κατέκτησε το Κέμπριτζ

O 17χρονος Έλληνας μαθητής που κατέκτησε το Κέμπριτζ Facebook Twitter
7

 

O 17χρονος Έλληνας μαθητής που κατέκτησε το Κέμπριτζ Facebook Twitter

 

Πρώτος κατάφερε να εισαχθεί το Τμήμα Μηχανικών του Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge, ο 17χρονος μαθητής της Γ΄ Λυκείου Νικόλας Κατέρης, ο οποίος, ύστερα από δυόμισι χρόνια προσπάθειας, ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο των ονείρων του.

 

Την ίδια ώρα όμως εκφράζει τη λύπη του που δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα. "Θα προτιμούσα η κατάσταση να είναι τέτοια ώστε να μείνω στην Ελλάδα, αλλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει υποβαθμιστεί πολύ και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους και να πάνε ψηλά", εξηγεί στην "Καθημερινή".

 

Όπως λέει, δεν έχει καμία ένσταση όσον αφορά το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, επισημαίνει μάλιστα ότι τη θεωρεί ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου· τονίζει όμως ότι το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, ενώ προσθέτει ότι φαινόμενα όπως οι συνεχείς καταλήψεις δεν προάγουν τη μάθηση. Δηλώνει επίσης ότι είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να συμβουλεύεις όσους μαθητές (μικρότερους από αυτόν) έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν το εξωτερικό και όχι την Ελλάδα για τις σπουδές τους.



Στην εφημερίδα σημειώνει ότι πέτυχε τον στόχο του χωρίς να στερηθεί πολλά πράγματα. "Ο προσωπικός χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, αλλά τα περισσότερα πράγματα που ήθελα να κάνω, πέραν των ακαδημαϊκών μου υποχρεώσεων, δεν τα στερήθηκα", περιγράφει, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πάνω από 1.000 ασκήσεις μαθηματικών που έλυσε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν και αυτή μια διαδικασία που τον γέμιζε πολύ και έτσι δεν αισθάνθηκε πιεσμένος.



Όσον αφορά τα σχέδιά του μετά τις σπουδές, παραδέχεται και ο ίδιος ότι είναι πολύ νωρίς, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία. "Σκέφτομαι να μείνω στο εξωτερικό, ειδικά εάν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιωθεί, γιατί δεν θα έχω τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάσταση", εξηγεί ο Νικόλας, αφήνοντας παράλληλα κάποιες αιχμές για το ακαδημαϊκό περιβάλλον στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία, όπως επισημαίνει, "εκτός από εξαιρετικούς καθηγητές, δεν απουσιάζουν και τα περιστατικά επιλογών στους πανεπιστημιακούς κόλπους χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια". Υπάρχουν διακεκριμένοι μαθητές και καθηγητές, ωστόσο οι δυνατότητές τους δύσκολα αναδεικνύονται στην Ελλάδα, περιγράφει ο Νικόλας με εμφανή απογοήτευση.



Ελλάδα
7

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κολέγιο ή πανεπιστήμιο είναι τελικά; Έγινε δεκτός πριν τελειώσει το Λύκειο στην Ελλάδα; Μπράβο του πάντως όπως και να χει. Αν ο μπαμπάς έχει χρήμα.... Τουλάχιστον ας το επενδύσει ορθά. Με τους υπόλοιπους τι γίνεται;
Tα περισσότερα,αν όχι όλα,Πανεπιστήμια στην Αγγλία,χωρίζονται σε "κολλέγια",στα οποία ανήκει ο κάθε φοιτητής,συνήθως ανάλογα με το τμήμα στο οποίο σπουδάζει.Όσο για το "αν ο μπαμπάς έχει χρήμα",αν το ψάξεις θα δεις οτι το παιδί θα πληρώνει ίσως και λιγότερα απ'ότι θα πλήρωνε αν είχε περάσει στη Λάρισα,πχ.Στην Αγγλία,τα πανεπιστήμια χορηγούν φοιτητικά δάνεια,τα οποία καλύπτουν όλο το ποσό των διδάκτρων και εξοφλούνται σε δόσεις ΜΟΝΟ όταν το ετήσιο εισόδημα του φοιτητή ξεπερνά τις 25.000 λίρες.Αν δεν τις ξεπεράσει ποτέ,το δάνειο παραγράφεται.Εκτός αυτού,η φοίτηση είναι συνήθως 3ετής,και δεν υπάρχει η λογική "έλα μωρε,χρωστάω μερικά μαθήματα,αλλά και στα 6,και στα 7 χρόνια να την τελειώσω τη σχολή,δεν τρέχει τίποτα!"Αν δεν τελειώσεις στα 3 χρόνια,σε διώχνουν.
Κάποια από τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Αγγλία, χωρίζονται σε μικρότερες σχολές, τα οποία ονομάζονται κολλέγια, χωρίς αυτό να υποβιβάζει το πτυχίο. Το πτυχίο του θα είναι Πανεπιστήμιο του Cambridge στην προκειμένη περίπτωση. Μην το μπερδεύεις με την έννοια του κολλεγίου που εχουμε στην Ελλάδα.Οι αιτήσεις για την Αγγλία, πρέπει να έχουν σταλεί από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο (συγκεκριμένα για το Cambridge είναι μέχρι Οκτώβρη), τον Ιούνιο (που λέγονται late applications) και τέλος τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο (που λέγονται clearing και σε παίρνουν αν έχουν κενά). Οπότε το παιδί ήξερε την απάντηση του πανεπιστημίου στα μέσα της χρονιάς, πριν τελειώσει το Λύκειο.Αυτά για τα εγκυκλοπαιδικά, συγνώμη αν το παράκανα. Είπα να προσφέρω μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση.