Συγκέντρωση κατά των μεταλλαγμένων το Σάββατο στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση κατά των μεταλλαγμένων το Σάββατο στο Σύνταγμα Facebook Twitter
0

Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος διοργανώνουν το Σάββατο 24 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο πλαίσιο παγκόσμιας διαμαρτυρίας ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων της Monsanto.

Όπως τονίζουν οι Οικολόγοι, είναι «απαράδεκτη η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, με την οποία προβλέπεται να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια, στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς τους, των καλλιεργειών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί στις 12 Ιουνίου, από το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.  Οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταγγέλλουν την ελληνική προεδρία ότι  προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. 

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε κοινή θεώρηση με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, πιστεύουμε ότι η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας αδυνατίζει τις αντιστάσεις των κρατών μελών στις πιέσεις του λόμπυ των πολυεθνικών που προωθούν τα μεταλλαγμένα. Τους προσφέρει απροσχημάτιστα κάθε καλή υπηρεσία για να αυξήσουν τις δουλειές τους στην Ε.Ε και να επεκτείνουν μεταλλαγμένες καλλιέργειες σε βάρος συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών και πολλών χρήσιμων εντόμων, όπως οι μέλισσες. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και της μελισσοκομίας», επισημαίνουν.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, που το 1999 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να τοποθετηθεί η ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) ενάντια στα μεταλλαγμένα δήλωσε σχετικά: «Η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για περιορισμό της Ευρωπαϊκής ευθύνης για την απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών και παράδοση του κάθε μέλους κράτους στις πιέσεις του διεθνούς λόμπυ των μεταλλαγμένων είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Καλούμε την Ελληνική Προεδρία να μη διασύρει το όνομα της Ελλάδας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συντριπτική».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ