Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Facebook Twitter
0

[via guardian]

Η δυτική ακτή της Καλύμνου είναι γεμάτη ψηλούς βράχους. Οι πρόποδες είναι γεμάτοι άγρια ρίγανη, θυμάρι και μέντα. Παλιά η περιοχή ήταν καλή μόνο για μελίσσια και για κτηνοτροφία. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι βράχοι αντιμετωπίζονται ως η σωτηρία του νησιού, ενάντια στην κρίση που έχει διώξει τους Έλληνες και Ιταλούς τουρίστες.

Η πρώτη ένδειξη είναι η πτήση της Easy Jet από το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου προς την Κω, από όπου ξεκινά το φέρι μποτ προς την Κάλυμνο. Στην ουρά υπάρχει πλήθος ανθρώπων με τσάντες North Face: ορειβάτες. Λόγω της έλλειψης αρχαίων και παραλιών με άμμο η Κάλυμνος δεν ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τώρα όμως έχει μεταμορφωθεί σε διεθνή Μέκκα αναρρίχησης.

Η Κάλυμνος έχει πάνω από δύο χιλιάδες διαδρομές για ορειβάτες – εκατό οριοθετήθηκαν τον περασμένο χειμώνα – και τεράστιες περιοχές είναι ακόμα ανεξερεύνητες. Βέβαια υπάρχει κάποιος κίνδυνος – γίνονται ακόμα ατυχήματα – αλλά είναι από τις πιο ασφαλείς περιοχές για αναρρίχηση.

Αυτό εξηγεί γιατί η Κάλυμνος προσελκύει μεγάλη γκάμα επισκεπτών, τόσο σε ηλικία όσο και σε ικανότητες. Υπάρχουν ορειβάτες που έρχονται με skateboard, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και εβδομηντάχρονοι. Εκτός του αθλήματος, οι επισκέπτες μαζεύονται για μια κρύα μπίρα ή στο σνακ μπαρ «Γλάρος» του οποίου ιδιοκτήτης είναι ένας Βρετανός που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, ο Steve McDonnell και η γυναίκα του Sue, οι οποίοι βοηθούν στη διαχείριση του κεφαλαίου που απαιτείται για τον εξοπλισμό των νέων διαδρομών με κοχλίες και άλλα εργαλεία.

Μία μέρα βρεθήκαμε στη Γκράντε Γκρότα, μια τεράστια σπηλιά που έχει σχήμα μεγάλου στόματος, γεμάτη σταλακτίτες. Από πάνω μας είδαμε μια φιγούρα, κάποιον που κρεμόταν ανάποδα ανάμεσα στους σταλακτίτες, σε ύψος μεγαλύτερο από 25 μέτρα.

Ένα πρωί πήραμε το σκούτερ και διανύοντας το δρόμο δίπλα στη θάλασσα πήγαμε στο μικροσκοπικό χωριό Εμπορειός. Δύο μελισσοκόμοι δούλευαν στο διπλανό ύψωμα, φορώντας τις στολές τους. Παρκάραμε το σκούτερ και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε. Ο προορισμός μας ήταν το Καστρί, ένα μαγικό σημείο, ένα στενό φαράγγι με ένα κάστρο από το 4ο αιώνα π.Χ. σε πολύ καλή κατάσταση. Στη σκιά είχε δροσιά και η θέα ήταν υπέροχη, ένα λιβάδι γεμάτο με βότανα πάνω από την απέραντη μπλε θάλασσα, ένα μέρος κατάλληλο τόσο για ξεκούραση όσο και για αναρρίχηση. Στο γυρισμό σταματήσαμε στην παραλία του Αργινώντα. Ένας άντρας πουλούσε αναψυκτικά σε ένα κιόσκι αλλά κανείς άλλος δεν ήταν στην παραλία με τα βότσαλα. Καθίσαμε με τα πόδια στο νερό. Ακούσαμε έναν παφλασμό και μια φιγούρα με στολή δύτη βγήκε από το νερό. Ήταν ένας ντόπιος με ένα χταπόδι στα χέρια.

Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα γιατί η Κάλυμνος είναι τόσο ξεχωριστή. Δεν είναι μόνο η αναρρίχηση αλλά και το γεγονός ότι η αυθεντική νησιώτικη ζωή είναι ακόμα στην επιφάνεια – ζεστή, απροσποίητη και φιλική. Φύγαμε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ