Την Πέμπτη ξεκινάει η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα πέντε δυνατά σημεία της έκθεσης τα διαβάσατε εδώ, ολόκληρο το -πλούσιο- πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
Αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον Περίπατο Πολιτισμού και οργανώνονται με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει ως σκοπό να "διευρύνει τους ορίζοντες της μεγάλης γιορτής του βιβλίου, εξαπλώνει τις δράσεις σε όλη την πόλη και αναδεικνύει τους συγγραφείς, τους ποιητές και την πολυσυλλεκτική της ταυτότητα, γιορτάζοντας παράλληλα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της."
Οι τέσσερις δράσεις που μου φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες είναι:
Τα κτίσματα και οι συγγραφείς, διάρκεια 21/5-24/6
Η δράση ξεκινάει λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Πρόκειται για έναν ποιητικό και λογοτεχνικό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε μια διαδρομή, που ξεκινάει από τα περίπτερα της Έκθεσης και με τη βοήθεια ενός χάρτη που θα μοιράζεται δωρεάν στην είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρωτότυπη και λογοτεχνική περιδιάβαση στην πόλη, να ανακαλύψουν τους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα και να διαβάσουν ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων, που θα αναρτηθούν σε μεγάλα banners, έξω από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κτίριο της ΧΑΝΘ, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο. Τα κείμενα των banners ανήκουν στους: Γιώργο Χειμωνά, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκο - Αλέξη Ασλάνογλου, Ζωή Καρέλλη, Γιώργο Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου, Νίκο -Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτο Κύρου, Νίκο Μπακόλα, Στέλιο Ξεφλούδα, Κωστή Μοσκώφ, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πάνου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».
Θεματική Έκθεση: «Αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη - Focus: 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της» - Περίπτερο 13 ΔΕΘ, διάρκεια 24-27/5
Μία διεξοδική παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο βάρος στην απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Θα πραγματοποιηθούν έκθεση βιβλίων της σχετικής ιστοριογραφίας, φωτογραφική έκθεση με σπάνια ντοκουμέντα, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και παρουσιάσεις βιβλίων.
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αποκαλυπτήρια: «Ο τοίχος των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών», Παρασκευή 25/5 στις 19:00
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τους λογοτέχνες της πόλης. Με αφορμή μία ιδέα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Κουτσούκου, δημιουργεί τον «Τοίχο των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών». Σε καλαίσθητες πλάκες θα χαραχτούν στίχοι από γνωστούς εκλιπόντες λογοτέχνες της πόλης. Οι πλάκες θα αναρτηθούν στην πρόσοψη της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι πρώτοι ποιητές, θα είναι ο Γιώργος Βαφόπουλος, η Ζωή Καρέλλη και ο Μανόλης Αναγνωστάκης.
«Οι Δρόμοι και οι Συγγραφείς» - Αύλιος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 25/5 στις 22:00
Ποιητές και πεζογράφοι της νεότερης γενιάς, που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, γράφουν και παρουσιάζουν ποιήματα και κείμενά τους, εμπνευσμένα από γνωστούς δρόμους της πόλης. 15 συγγραφείς – 15 κείμενα – 15 προσωπικές αφηγήσεις δημιουργούν ένα σύγχρονο λογοτεχνικό ιστό. Παράλληλα, το μουσικό συγκρότημα «Τρίο Τζαζ» αυτοσχεδιάζει πάνω στο λόγο των συγγραφέων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος».
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Γιώργος Αλισάνογλου, Αναστασία Γκίτση, Σταύρος Ζαφειρίου, Θωμάς Ιωάννου, Δώρα Κασκάλη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Χλόη Κουτσουμπέλη, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Κώστας Παπαθανασίου, Τάσος Ρήτος, Δημήτρης Τανούδης, Γεωργία Τρούλη. Συντονιστής: Γιώργος Γιαννόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.
σχόλια