Λονδίνο 2012 – Oλυμπιακή γαστρονομική αποτυχία;

Facebook Twitter
1

Μαζί με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινάει και μια υπερπροσπάθεια κέιτερινγκ: 14 εκατομμύρια γεύματα υπολογίζεται ότι θα σερβιριστούν σε θεατές και αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, και η γκρίνια έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εταιρία που ανέλαβε το τεράστιο εγχείρημα υποσχέθηκε τα καλύτερα στο δελτίου τύπου που έστειλε πριν από έναν μήνα: σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, παράλληλα με τις υποσχέσεις της συνολικής οργάνωσης για «πράσινη» αντιμετώπιση, όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά έχουν την βούλα του Red Tractor (εταιρία που εξασφαλίζει τα στάνταρ ποιότητας στην Αγγλία) και θα είναι από τη Βρετανία και εποχιακά. Το ίδιο ισχύει για τα κρεατικά ενώ τα ψάρια θα είναι σύμφωνα με τη λίστα των ειδών που επιτρέπεται να αλιευθούν. Οι μπανάνες, το τσάι, ο καφές, η ζάχαρη και το κρασί θα είναι αγορές Fair Trade.

Μόνο που όσοι είναι εκεί έχουν ήδη απογοητευτεί.

Η Jacquelin Magnay του Daily Telegraph έγραψε ότι το φαγητό στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι «άνοστο και ακριβό.» Για παράδειγμα, το fish and chips κάνει 10 ευρώ, ένα pint μπίρας (470 ml) 9 ευρώ, διπλάσια από το μέσο όρο της Βρετανίας και το μοναδικό διαθέσιμο νερό 2,20 ευρώ. Οι διοργανωτές δικαιολογούνται λέγοντας ότι «οι τιμές μας είναι συγκρίσιμες με τις τιμές σε ανάλογες διοργανώσεις.»

Όποιος αποφασίσει να παρακάμψει τις ουρές και να φέρει το δικό του φαγητό, δεν θα μπορεί: δεν επιτρέπεται ούτε αυτό, ούτε τα πικνικ. Επίσης τα μπουκάλια που περιέχουν υγρό περισσότερο από 100ml θα κατάσχονται.

Ερώτηση για όσους ήταν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας: πώς ήταν το φαγητό;

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια