Λονδίνο 2012 – Oλυμπιακή γαστρονομική αποτυχία;

Facebook Twitter
1

Μαζί με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινάει και μια υπερπροσπάθεια κέιτερινγκ: 14 εκατομμύρια γεύματα υπολογίζεται ότι θα σερβιριστούν σε θεατές και αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, και η γκρίνια έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εταιρία που ανέλαβε το τεράστιο εγχείρημα υποσχέθηκε τα καλύτερα στο δελτίου τύπου που έστειλε πριν από έναν μήνα: σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, παράλληλα με τις υποσχέσεις της συνολικής οργάνωσης για «πράσινη» αντιμετώπιση, όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά έχουν την βούλα του Red Tractor (εταιρία που εξασφαλίζει τα στάνταρ ποιότητας στην Αγγλία) και θα είναι από τη Βρετανία και εποχιακά. Το ίδιο ισχύει για τα κρεατικά ενώ τα ψάρια θα είναι σύμφωνα με τη λίστα των ειδών που επιτρέπεται να αλιευθούν. Οι μπανάνες, το τσάι, ο καφές, η ζάχαρη και το κρασί θα είναι αγορές Fair Trade.

Μόνο που όσοι είναι εκεί έχουν ήδη απογοητευτεί.

Η Jacquelin Magnay του Daily Telegraph έγραψε ότι το φαγητό στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι «άνοστο και ακριβό.» Για παράδειγμα, το fish and chips κάνει 10 ευρώ, ένα pint μπίρας (470 ml) 9 ευρώ, διπλάσια από το μέσο όρο της Βρετανίας και το μοναδικό διαθέσιμο νερό 2,20 ευρώ. Οι διοργανωτές δικαιολογούνται λέγοντας ότι «οι τιμές μας είναι συγκρίσιμες με τις τιμές σε ανάλογες διοργανώσεις.»

Όποιος αποφασίσει να παρακάμψει τις ουρές και να φέρει το δικό του φαγητό, δεν θα μπορεί: δεν επιτρέπεται ούτε αυτό, ούτε τα πικνικ. Επίσης τα μπουκάλια που περιέχουν υγρό περισσότερο από 100ml θα κατάσχονται.

Ερώτηση για όσους ήταν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας: πώς ήταν το φαγητό;

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια