Το εγχώριο ίντερνετ και ο ομφάλιος λώρος με την «μάνα-ΤV»

Facebook Twitter
0

tv

Εικόνα: «Άνοιξε την τηλεόραση να δούμε αν προσγειώθηκαν στον Άρη»

Σε μια ψηφιακή κοινωνία όπου οι περισσότεροι ανώνυμοι και άγνωστοι προσπαθούν να κουκουλώσουν όσο μπορούν τον πραγματικό τους εαυτό, γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής επιδόθηκαν σε ένα είδος υπαρξιακού στριπτιζ, τους τελευταίους μήνες. Έτσι είδαμε τον πολιτικό με τον οποίο «τα έχουμε φάει μαζί» να στάζει σταγόνες χολής με κάθε τιτίβισμα, τον συγγραφέα να χρησιμοποιεί το Facebook σαν να είχε μπει μέσα του κάποιος δαίμονας από βιβλίο του Stephen King, τον σοβαρό σχολιαστή δελτίου ειδήσεων να τιτιβίζει την αθωότητα του καναλιού που εργάζεται μόνο και μόνο επειδή η χρυσαυγίτικη μπότα ακούστηκε σε αντίπαλο κανάλι και τόσα άλλα, σχόλια επώνυμα χωρίς το φόβο των ανωνύμων για το αν θα τους καταλάβουν ή όχι. Θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δικαιολογημένα κέρδισαν τις εντυπώσεις στο ψηφιακό χωριό. Ό,τι και αν είπαν, το έκαναν επώνυμα, δίνοντας ένα «μπιτ» στο κουρασμένο από το ανώνυμο και εύκολο σχολιασμό ίντερνετ.

Κάποιος θα έλεγε ότι είναι θαρραλέοι επειδή έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο γεμάτο ανθρώπινες ατέλειες σε όλον τον πλανήτη. Θα ήθελα να τους αποδώσω τα εύσημα του θάρρους αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Το ότι το είπαν στο ίντερνετ, με τα σημερινά μέχρι στιγμής δεδομένα είναι περίπου σαν να μην το είπαν πουθενά. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αν όσα έλεγαν και έκαναν γινόντουσαν με την τηλεοπτική κάμερα, απέναντι οι αντιδράσεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Για παράδειγμα η δημοσιογράφος που ξεστόμισε στο τουίτερ τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό «σακάτης» για άνθρωπο με αναπηρία. Συνεχίζει κανονικά την εργασία της, σχολιάζοντας την «καυτή επικαιρότητα». Είναι σαν να μην ακούστηκε ποτέ. «Έλα βρε κουτή, μην ανησυχείς στο τουίτερ το είπες. Εκεί μέσα ακούγονται της Παναγιάς τα μάτια. Θα ξεχαστεί γρήγορα» φαίνεται να καθησύχασαν την στιγμιαία ανησυχία της. Ζήτησε το συγγνώμη της και πάμε παρακάτω με ένα άλλο τιτίβισμα. Μπορείς να φανταστείς τι θα γινόταν αν το είχε πει στο δελτίο των οκτώ; Εννοείται ότι μετά από χίλια συγγνώμη δεν θα ήταν στην θέση της.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στις μέρες μας, όσο και να θέλουμε να νομίζουμε το αντίθετο η τηλεόραση έχει ακόμα απίστευτη δύναμη. Αν δεν ειπωθεί σε αυτή, είναι σαν μην έχει ειπωθεί πουθενά. Οι άνθρωποι του μέλλοντος μπορεί να ζήσουν την εποχή που η τηλεόραση θα είναι το πιο αστείο μέσο για να πληροφορηθεί κάποιος το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο και θα της γυρίζουν την πλάτη. Σήμερα όμως κανείς δεν της γυρίζει την πλάτη και η δύναμη που έχει, είναι ακόμα τεράστια. 

Άσε τώρα το τελευταίο i-phone, το instagram, τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τα εξώφυλλα του Wired. Πήγε η ώρα 8; Όλη η οικογένεια γύρω-γύρω από την στρούγκα και hashtag #deltio. Το ελληνικό ίντερνετ μοιάζει με παιδάκι που δεν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο του από την μάνα τηλεόραση. Το τροφοδοτεί με ειδήσεις, φτηνές, γρήγορες τις αναπαράγει και περίπου βγάζει το ψωμί του. Η ανεξαρτησία έχει και το τίμημα της. Προς τα παρόν το ψηφιακό παιδάκι δεν είναι έτοιμο να μείνει μόνο του.

Χθες, βλέποντας για πρώτη φορά δέκα λεπτά από την εκπομπή του Ευαγγελάτου πέτυχα μια μοναδική σκηνή. Έχει καθιερώσει μια στήλη όπου ένας «hipster-με-το-ζόρι» προβάλει τα καλύτερα tweets της ημέρας. Τα περισσότερα ήταν εξυπνακίστικα πολιτικά σχόλια σχετικά με τις εκλογές. Το avatar του κάθε σχολίου ήταν καλυμμένο με ψηφιδωτή μάσκα, όπως τα πρόσωπα τον δολοφόνων που πηγαίνουν στον Εισαγγελέα. Ήταν μια προσπάθεια της «μάνας-tv» να έρθει κοντά με το ψηφιακό της παιδάκι. Όπως αρκετές μάνες δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει το παιδί της. Δεν έπρεπε να κρύψει τo avatar από κανένα πρόσωπο. Η τηλεόραση έχασε μια ακόμα ευκαιρία να ασχοληθούν μαζί της με hashtag #mepaizeioevaggelatos και οι ψηφιακοί πολίτες την καλύτερη ευκαιρία για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους (σ.σ τις εξυπνάδες τους) στο νούμερο ένα ελληνικό μέσο πληροφόρησης.

Το ότι αυτό το λάθος προέρχεται από τον άνθρωπο που θεωρούσε στην δεκαετία του ενενήντα ότι τα ρέιβ πάρτι είναι «όργια του σατανά» και οι ρέιβερς «παγανιστές που χορεύουν πίνοντας ισοτονικά ποτά, λίγο πριν σχεδιάσουν την πεντάλαφα» είναι κάτι που θα έπρεπε να το περιμένω.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ