Η Κίνα θα συμμετάσχει στην έκδοση νέων ομολόγων της Ελλάδας, διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
«Εξέφρασα στον κ. Σαμαρά την πρόθεσή μου, όταν η Ελλάδα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα να συνεχίσει να είναι ένας μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής» είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός. «Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την ελληνική αγορά ομολόγων, αλλά αυξάνουμε τις αγορές» πρόσθεσε ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και τη βεβαιότητα «ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημόσιου χρέους»
Χθες υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών 19 συμφωνίες αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά όπου πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του τρένου που θα μεταφέρει τα κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανάφερε πως ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του σαν βασική πύλη εισόδου από την Ασία και πως η σύνδεση του σιδηροδρομικό δικτύου δίνει μία νέα προοπτική για τη χώρα.
Ο κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Σαμαρά και ανέφερε πως το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη ενώ τόνισε πως Κίνα και Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι.
Ο κ. Λι Κετσιάνγκ δήλωσε επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά θα μετατραπεί με κοινή προσπάθεια «σε πιο ανταγωνιστικό λιμάνι, σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου». «Θα ενθαρρύνουμε τις κινέζικες εταιρίες να αναπτύξουν συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες στους τομείς της επισκευής των πλοίων και σε άλλους σχετικούς τομείς και θα συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Κετσιάνγκ.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για οφέλη για την Ε.Ε. αλλά και η παγκόσμια οικονομία από αυτή την κοινή συνεργασία «Η ελληνοκινεζική συνεργασία είναι πάντα αμοιβαίως επωφελής. Αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει και τη σταθερότητα, ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξη. Θέλουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φωτίσει πιο λαμπερά», είπε.
Ο Α. Σαμαράς δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βεβαιότητά του πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».
Στις συζητήσεις των κ. Σαμαρά και Λι Κετσιάνγκ αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει και το ζήτημα της νέας επένδυσης που σχεδιάζει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με την επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) με την υλοποίηση έργων στον προβλήτα ΙΙΙ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι Κινέζοι θέλουν με αυτή την επένδυση να κάνουν το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά top 5 στην Ευρώπη και πύλη της Κίνας στην ήπειρο.
Εκτός του Πειραιά η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να επενδύσει και σε άλλα λιμάνια και ελληνική αεροδρόμια, όπως της Αθήνας και του Ηρακλείου στο Καστέλι.
Δηλώσεις πρωθυπουργού Κίνας Λι Κετσιάνγκ
Δηλώσεις πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
video από Real
σχόλια