Grand Canal Square

Facebook Twitter
0

*Ως συνέχεια του High Line Park - Αειφορική Εκμετάλλευση κενών αστικών χώρων', το παρακάτω άρθρο γράφτηκε επίσης περίπου 2 χρόνια πριν, την περίοδο που ετοίμαζα μια εργασία για το πανεπιστήμιο. Το δημοσιεύω και αυτό πιστεύοντας πως το θέμα μπορεί να φανεί ενδιαφέρον σε κάποιους.*

 

 

 

 

 

 

Η Docklands μια υπο «ανακάινιση» εμπορικο-πολιτιστική γειτονιά του Δουβλίνου, απαιτούσε έναν αντάξιο εξωτερικό χώρο να πλαισιώνει τo Grand Canal Theater, και τα άλλα νεοεγερθέντα κτήρια. Η συνολική ανάπτυξη στην περιοχή έφερε εμπορική κίνηση και δραστηριότητα, μιας και εκεί εγκαταστάθηκαν τα γραφεία πολλών πολυεθνικών εταιριών όπως της Facebook, της Google και της O2. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν πολλά blocks οικοδομών που προορίζονται κυρίως για στέγη σε νέαρούς επαγγελματίες. Κατα συνέπεια, ο περιβάλλον χώρος θα έπρεπε να είναι αντάξιος της δύναμης αυτής. Το σχέδιο της πλατείας που δημιουργείται έπρεπε να αντικατροπτίζει τον νέο χαρακτήρα της περιοχής,  να είναι μία σύγχρονη μορφή δημόσιου αστικού τοπίου. Η εταιρία που ανέλαβε να σχεδιάσει την πλατεία είναι η MSP: Martha Schwartz Partners.

 

 

 

 

 

 

Η ιδέα του σχεδιασμού είναι να ενοποιήσει τα κτήρια με τον χώρο, να δώσει έμφαση στις χρήσεις τους και να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα της ύπαρξης του νερού. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο χαρακτηρίζεται απο την αντίθεση του κόκκινου και πράσινου, δημιουργώντας δύο διαδρόμους. Ο κόκκινος διάδρομος, που δίνει και την ταυτότητα στο χώρο, λειτουργεί ως ενα άλλου τύπου κόκκινο χαλί και επεκτείνεται απο την είσοδο του θεάτρου προς τη θάλασσα. Ο πράσινος διάδρομος είναι η αναφορά στην οικολογία. Πάνω σε αυτόν βρίσκεται η φύτευση, τοποθετημένη με αυστηρό τρόπο, αλλα και οι θέσεις καθίσματος. Επιπλέον, στην πλατεία διασταυρώνονται και πολλά μικρά μονοπάτια τα οποία επιτρέπουν την κίνηση προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, και ενισχύουν την πολυπλοκότητα του χώρου. Η χρήση των υλικών και τα χρώματά τους, συνδέουν την πλατεία με τα κτήρια όπως και τα κτήρια μεταξύ τους, δημιουργώντας μία ενότητα. Η φύτευση αποτελέιται απο «βαλτώδη» είδη,  τα οποία επιλέχθηκαν ως αναφορά στην αρχική κατάσταση του χώρου ώς υγρότοπος. Αξίζει να επισημανθεί οτι αυτό που λέιπει απο την πλατεία είναι η ύπαρξη δέντρων.

 

 

 

 

 

 

Το σχέδιο της πλατείας μπορει να χαρακτηριστεί ως ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου αστικού landscape design. Παρ’όλα αυτά, η υπερβολική έμφαση στον τέλειο σχεδιασμό λειτουργεί εις βάρος της χρηστικότητας, με αποτελεσμα το έργο να μήν έχει ανθρωποκεντρικο προφίλ. Η αίσθηση που αφήνει η πλατεία στον επισκέπτη έιναι λίγο διαφορετική απο αυτήν που είναι σχεδιασμένη να δώσει, μιας και το concept των γεωμετρικών γραμμών δέν γίνεται αντιληπτό. Οι δύο διάδρομοι δέν είναι πολύ ορατοί σε πραγματική κλιμακα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία μπερδεμένη απο σχήματα και χρώματα εικόνα. Το γεγονος πως η θέα του χώρου απο τα τριγύρω κτήρια είναι καλύτερη απο αυτήν μέσα στην πλατεία, δίνει την αίσθηση οτι σχεδιάστηκε καθαρά για να να τα πλαισιώνει.

 

 

 

 

 

 

Η Martha Schwartz, που άρχισε με εξαιρετικές προοπτικές ώς αρχιτέκτονας τοπίου – καλλιτέχνης, στα τελευταία της έργα φαίνεται απλά να εξαργυρώνει το όνομά και την επιτυχία της. Η Grand Canal Square θα μπορούσε να χαρακτηριστει ώς έργο που προσφέρει περισσότερα στον αρχιτέκτονα παρά στην πόλη. Το σίγουρο έιναι πως αποτελεί μία απόδειξη πως η αρχιτεκτονική τοπίου δέν βασίζεται στο πράσινο, άποψη που κυριαρχεί στον τομέα.

Τοποθεσία: Δουβλίνο, Ιρλανδία

Αρχιτέκτονας τοπίου: Martha Schwartz

Μέγεθος:  1 εκτάριο

 

 

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ