Τι κρύβεται πίσω από τα ροζ σκάνδαλα;

Τι κρύβεται πίσω από τα ροζ σκάνδαλα; Facebook Twitter
0

Tης Τασουλας Καραϊσκακη από την Καθημερινή


Τι κρύβεται πίσω από τα ροζ σκάνδαλα; Σίγουρα όχι απλώς, μια συνταρακτική ιστορία πάθους ικανή να τινάξει στον αέρα μια λαμπρή καριέρα, μια υπηρεσία, μια κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι να κρύβεται ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, μια εκτεταμένη κρίση, και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα μια παράνομη σχέση για να απομακρυνθεί το εξιλαστήριο θύμα, ο πολιτικός, ο στρατιωτικός, ο λειτουργός «που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Οι δύο ευειδείς κυρίες στην υπόθεση Πετρέους - Αλεν είναι πιθανό να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των φημολογούμενων ανακατατάξεων στη CIA. Στις προεκλογικές περιόδους, σχεδόν πάντα ανασύρεται μια ερωτική περιπέτεια υποψηφίου για να αμαυρώσει την εικόνα του και να μειώσει τα ποσοστά των υποστηρικτών του. Και μόλις «σκάσει» η ροζ ιστορία, παραμένει στο προσκήνιο για καιρό, μονοπωλώντας την επικαιρότητα (Μπερλουσκόνι, Στρος Καν, Μπαϊκάλ, Χέιγκ, Ζαχόπουλος...).

Όμως για ποιο λόγο το κοινό δίνει τόση σημασία, τόσο συχνά, όλο και πιο συχνά, στο μπουντουάρ των δημόσιων λειτουργών; Πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο πέρα από την ψυχολογία της κλειδαρότρυπας. Για παράδειγμα, η αναξιοπιστία των θεσμών, της πολιτικής, της ελίτ της εξουσίας. Όσο περνά ο καιρός τόσο οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, τους ειδήμονες, τους επιστήμονες, εν γένει τα δημόσια πρόσωπα, όσους διαθέτουν ένα κάποιο κύρος. Λέγεται συχνά ότι αιτία της αυξανόμενης δυσπιστίας είναι η κρίση, η κλιμακούμενη απογοήτευση, η ανασφάλεια, η ανεργία, η οικονομική εξουθένωση.

Ίσως την κύρια ευθύνη έχει η κατάλυση των αξιών. Οι παλιές βεβαιότητες έχουν υπονομευτεί και δεν έχουν εμφανιστεί νέες. Η επακόλουθη σύγχυση -δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε και τι στάση να υιοθετήσουμε-, η ηθική αδιαφορία, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία για την ειλικρίνεια των δημόσιων δηλώσεων, που φαντάζουν σαν ένα καλοσερβιρισμένο ψέμα. Και παλαιότερα οι πολίτες αμφισβητούσαν τους ηγέτες τους, τους καταλόγιζαν λάθη, αλλά θεωρούσαν ότι πίστευαν σε κάτι. Σήμερα η περιρρέουσα πεποίθηση είναι ότι οι πολιτικοί δεν έχουν αρχές, δεν τηρούν υποσχέσεις, δεν έχουν πιστεύω. Κι όταν ζητούν την ψήφο των πολιτών, το κάνουν όχι για την ιδεολογία τους, αλλά για το πρόσωπό τους. Ζητούν να ψηφίσουν όχι μια θέση, αλλά τους ίδιους.

Έτσι ο πολίτης μοιραία οδηγείται να αναζητεί και να καταναλώνει αδηφάγα πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των εκπροσώπων του, των ευρισκομένων στα ύπατα αξιώματα, των -μέχρι μια κρίσιμη στιγμή- υπεράνω των 10 εντολών, που μεσουρανούν πασίγνωστοι, πανίσχυροι, απρόσβλητοι μέχρι την αλλαγή σελίδας, και ο δημόσιος βίος συρρικνώνεται σε συζητήσεις για τα αστραφτερά συμπαρομαρτούντα των προσωπικών τους στιγμών, σε κουτσομπολιά και ροζ ιστορίες. Δεν είναι ένα είδος κριτικής που οδηγεί στην ανατρεπτική αποδόμηση του λαμπερού φαίνεσθαι της κεφαλής. Δεν είναι απεικονίσεις κοινωνικών ταλαντεύσεων που εγκυμονούν βήματα προόδου. Είναι απολαυστική φυγή σε αβύσσους εκτονωτικής ψυχαγωγίας, οι οποίες, όμως, καθώς είναι χωρίς ρίζες, χωρίς θεμέλιο, δεν οδηγούν... πουθενά.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ