Ημερολόγιο αρχαιολόγου

Facebook Twitter
1

Αρχαία πόλη Φλαβία, Συρία

19 μέρα ανασκαφών, 51η  μπουγάδα της Εστέλ

Νομίζω ότι κάναμε κάποιο λάθος στον υπολογισμό. Εδώ και δυόμισι βδομάδες σκάβουμε σε λόφο μέσα στην έρημο ψάχνοντας τη ρωμαϊκή πόλη Φλαβία. Έχουμε σκάψει αρκετά βαθιά. Μάλλον θα πρέπει να σταματήσουμε την ανασκαφή, γιατί μας εμποδίζει το πετρέλαιο που αναβλύζει όλη την ώρα. Η ζέστη είναι ανυπόφορη. Η Εστέλ έχει παρανοήσει από την κάψα και βάλθηκε να ξεσκονίζει την έρημο.

29η  μέρα ανασκαφών, 69η μπουγάδα της Εστέλ

Η ατυχία μας κατατρώει. Αλλάξαμε λόφο, αλλά μας έδιωξαν οι Ισραηλινοί γιατί τον διεκδικούν. Το απόγευμα μας έδιωξαν από τον απέναντι λόφο οι Σύροι, γιατί τον διεκδικούν. Τελικά το βράδυ καταλύσαμε στον παραδίπλα λόφο που τον κατείχαν οι Ιορδανοί με βάση τη συνθήκη του 1958, η οποία αναιρέθηκε το 1962, επανεπικυρώθηκε το 1967, ξαναακυρώθηκε το 1973, ξαναεπανεπικυρώθηκε το 1979 και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη της. Σήμερα οι διεκδικήτριες χώρες διατηρούν στην περιοχή εποίκους με σλίπυ μπαγκ.

30η  μέρα ανασκαφών, κόπηκε το νερό

Ρίξαμε ζάρια και επιλέξαμε έναν τυχαίο λόφο για ανασκαφή. Η Εστέλ είδε στον ύπνο της θρησκευτικό όραμα και την έπιασα να προσκυνάει τον ψύκτη.

33η  μέρα ανασκαφής, 81η  μπουγάδα της; Εστέλ

Έχουμε σκάψει πολύ βαθειά ελπίζοντας να βρούμε επιτέλους τη Φλαβία. Το μόνο που βρήκαμε ήταν κάποιοι σκελετοί, που ο μικρότερός τους είχε μήκος 16 μέτρα. Λίγο υπερτροφικός μου φαίνεται για σκύλος.

39η  μέρα ανασκαφής, έκοψα το νερό

Η αποθήκη έχει γεμίσει μέχρι πάνω με κόκαλα. Όταν ξεκινούσα τις ανασκαφές, υπολόγιζα να βρω αμφορείς και όχι δεινόσαυρους. Αποφασίσαμε σαν ομάδα να κάνουμε μια εκδρομούλα σε ένα γειτονικό μοναστήρι. Η Εστέλ έκανε τάμα τον ψύκτη στον άγιο Μαυσιμά. Ντόπιοι μοναχοί μας είπαν ότι ο άγιος αυτός ασκητεύοντας για 40 χρόνια στην έρημο ανακάλυψε την υπεριώδη ακτινοβολία και υπολόγισε με μικρές αποκλίσεις το εύρος της ηλιακής ατμόσφαιρας και τη μέση ατμοσφαιρική της πίεση. Συνέχισε την ασκητεία του στο Κέιμπριτζ, όπου και έκανε αξιόλογα θαύματα – μείωση των διδάκτρων κατά 23% μαζί με το ΦΠΑ.

58η  μέρα ανασκαφής, ανακαλύψαμε υπόγεια ύδατα

Από την Ακαδημία με ενημέρωσαν ότι, αν σκάψω πιο βαθειά, θα μάθουμε την ηλικία της γης. Πάμε πρόσω ολοταχώς για λάθος Νόμπελ. Δεν είμαι ματαιόδοξος, αλλά ένα βραβείο στο κομοδίνο μου θα με έκανε να κοιμάμαι ήσυχος – όσο μου το επιτρέπουν οι ζοχάδες. Ζηλεύω πολλές φορές τη Εστέλ που, όταν αποφασίζει να κοιμηθεί, πέφτει σε λήθαργο. Αναρωτιέμαι πού εξαφανίστηκε... Έχω να τη δω δύο εβδομάδες. Πώς περνάει έτσι ο χρόνος! Πρώτη φορά το νοιώθω τόσο έντονα. Ανακαλύπτουμε ανούσιες ασχολίες για να τον ξοδεύουμε και όταν κοιτάμε πίσω μας πιάνει μελαγχολία. Μπα... μάλλον είναι που ξεχάστηκα και δεν πρόλαβα να δω το ματς με τη Μαρσέιγ.

Μέρα περισυλλογής

Με ενημέρωσαν από την Ακαδημία ότι έσκαβα σε λάθος χώρα και ότι η Φλαβία εντοπίστηκε στο Μαρόκο. Πήγα να αυτοκτονήσω με το κουζινομάχαιρο, αλλά τελικά προτίμησα να φτιάξω λαχανοσαλάτα. Τη δοκίμασαν οι φοιτητές μου και με διαβεβαίωσαν ότι πρώτη φορά έτρωγαν τόσο ωραία μπρόκολα. Δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ άλλη μια αποτυχία στη ζωή μου.

Πάλι με έπιασαν οι ανασφάλειές... Πού είναι τα ξέγνοιαστα παλιά χρόνια, όταν ήμουν μαθητής; Τότε που με αποπλάνησε ο φιλόλογος... όχι, όχι, καλύτερα στα φοιτητικά χρόνια. Μαζευόμασταν παρέα όλοι οι αρχαιολόγοι και δίναμε ραντεβού με τους φιλοσόφους στο δασάκι έξω από την πόλη. Δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς, γιατί ερχόταν εγκαίρως η αστυνομία. Μια φορά ένας Νιτσεϊκός μου είχε επιτεθεί με ένα καδρόνι κι εγώ αμύνθηκα με τα άπαντα του Λέο Μπουσκάλια. Σοκαρίστηκε από τον επίλογο του «Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις», ξέσπασε σε κλάματα και παραδέχτηκε ότι οι Γερμανοί πνευματοκράτες έπιναν μπάφους... αλλά τι κάθομαι και σκέφτομαι! Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή× μου ήρθε λογαριασμός της ΔΕΗ στη μέση της ερήμου.

Τέτοιες μαύρες σκέψεις έκανα το βράδυ, όταν ξαναεμφανίστηκε η Εστέλ. Για να φανώ καλός μαζί της, τη ρώτησα πού εξαφανίστηκε τόσες μέρες. Μου είπε ότι μιλούσε με την αδελφή της στο τηλέφωνο. Δεν έχω λόγους να μην την πιστέψω. Της είπα ότι είχα χάσει την αυτοεκτίμησή μου και ότι ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω τα πάντα για μια ήσυχη ζωή στην εξοχή. Εκείνη βγήκε αμέσως από τη σκηνή χωρίς να πει κουβέντα. Δεν μπορώ να σου το κρύψω, αγαπημένο μου ημερολόγιο, πόσο με συγκίνησε εκείνη τη στιγμή η στάση της. Λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο... Η Εστέλ επέστρεψε γρήγορα στη σκηνή κρατώντας το «Maison et Décoration»  και έναν κατάλογο θερινών προσφορών για σερβίτσια. Αργά τη νύχτα έκλεισα συμφωνία για νέες ανασκαφές στη Σικελία.

Μέρα αναχώρησης

...Και της είπα της Εστέλ να μην κουβαλάει πάνω της την κόκκινη τσάντα στο ισραηλινό αεροδρόμιο, γιατί θα έχουμε προβλήματα με τις Μυστικές υπηρεσίες! Τους έχει τους Μυστικούς εδώ και πέντε ώρες σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου και τους ανακρίνει για να βρει εκείνον που της την άρπαξε.

(Υ.Γ.  Πότε θα επιστρέψει η Άνοιξη στον πολύπαθο αυτόν τόπο;...)

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Με έκανε και γέλασα χωρίς μορφασμούς και βρισιές και χωρίς να προσβάλλει καταστάσεις και πρόσωπα. Αυθόρμητο, υγιές και πηγαίο χιούμορ, κλασσικό χαρακτηριστικό ενός έξυπνου ανθρώπου