Η μετάφραση του άρθρου από την Καθημερινή
Η ελληνική άρχουσα τάξη (ελίτ) θεωρούσε ότι η απόκρυψη κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία προσέφερε την καλύτερη ασφάλεια. Μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, οι φόβοι για αιφνιδιαστική υποτίμηση ή για πάγωμα της διακίνησης κεφαλαίων, ήταν επίμονοι. Λίγο αργότερα, το φαινόμενο της εξαγωγής κεφαλαίων, που προήλθαν από τη μαύρη οικονομία, σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού πήρε μεγάλες διατάσεις.
Ύστερα από πολλά χρόνια αδιαφορίας απέναντι στην παράνομη αυτή πρακτική, η χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να δραστηριοποιηθεί. Οι φορολογικές δηλώσεις σχεδόν 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στο ελβετικό υποκατάστημα της τράπεζας HSBC βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματά τους περιέχονταν στο σκληρό δίσκο που έστειλε το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, στον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η «Λίστα Λαγκάρντ» εξαφανίσθηκε το 2011, για να επανεμφανισθεί στα μέσα του 2011, όταν ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε αντίγραφο στον Αντώνη Σαμαρά, που σήμερα είναι πρωθυπουργός. Το αποκαλυπτικό περιοδικό «Hot Doc» εξασφάλισε άλλο αντίγραφο και δημοσίευσε όλα τα 2.000 ονόματα.
Σημαντικός αριθμός πολιτικών και των συζύγων τους, καθώς και μέλη επιφανών επιχειρηματικών οικογενειών εμφανίζονται στη λίστα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνει πάνω της η Μαρία Παντελή, προϊσταμένη γραφείου με καταθέσεις 550 εκατ. ευρώ, σχεδόν ένα τρίτο του συνόλου των κατατεθειμένων κεφαλαίων στην HSBC. Η κ. Παντελή θεωρήθηκε αρχικά ότι λειτουργεί ως «βιτρίνα» για λογαριασμό Ελληνα εφοπλιστή. Αργότερα, όμως, ο υποδιευθυντής του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, κατέθεσε στην εισαγγελία ότι ο λογαριασμός αυτός ελέγχεται από την 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Η Μάργκαρετ Παπανδρέου, που ζει απλά κοντά στην Κόρινθο και ο γιος της, σήμερα απλός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς. Η μαχητική φεμινίστρια κ. Παπανδρέου απείλησε μάλιστα με αγωγές τις εφημερίδες που θα δημοσίευαν τον ισχυρισμό του κ. Λέκκα.
Η οικογένεια Παπανδρέου ένιωσε δικαιωμένη από τις εξηγήσεις που προσέφερε ο Ελληνο-ισραηλινός επενδυτής Σάμπυ Μιωνής. Ο κ. Μιωνής δήλωσε ότι ουδέποτε συνάντησε κάποιο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο εν λόγω λογαριασμός, είπε ο κ. Μιωνής, ανήκε σε επενδυτικό κεφάλαιο, εισηγμένο στο ιρλανδικό χρηματιστήριο, το οποίο διαχειριζόταν ο ίδιος για λογαριασμό της EFG International, του ελληνικού επενδυτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με πρώην συνάδελφο του κ.Μιωνή, η κ. Παντελή ήταν έμπιστη υπάλληλος, εξουσιοδοτημένη να υπογράφει αντί του κ. Μιωνή.
Μία ημέρα αργότερα, ο κ. Λέκκας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ενέπλεξε τους Παπανδρέου με το λογαριασμό της κ. Παντελή. Το επεισόδιο αυτό δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την επαγγελματική επάρκεια της οικονομικής αστυνομίας.ΟΙ επικριτές της υποστηρίζουν ότι ο ΣΔΟΕ κωλυσιεργεί όταν οι έρευνές του αφορούν πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, επιφανείς δικηγόρους και ιατρούς, ύποπτους για φοροδιαφυγή. Αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ παραπονιούνται για το μεγάλο φόρτο εργασίας τους.
Η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανένα προβεβλημένο φοροφυγά, παρά τις δεσμεύσεις της στους ξένους πιστωτές ότι οι χειρότεροι παραβάτες θα οδηγηθούν στη φυλακή. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διορίσει ειδικό γραμματέα φορολογικών υποθέσεων, σύμφωνα με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που επιβλέπουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.Ο νέος «φορο-τσάρος» έχει σημαντική δουλειά μπροστά του.
σχόλια