Καταιγίδα μεταπτυχιακών και διδακτορικών εν μέσω κρίσης

Καταιγίδα μεταπτυχιακών και διδακτορικών εν μέσω κρίσης Facebook Twitter
0

Αντιμετωπίζοντας τις σπουδές ως αντίδοτο στην κρίση, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες προσβλέπουν σε έναν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, με στόχο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής, οι διδάκτορες στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 31.000 (από το 1985) ενώ 50.000 άτομα παρακολούθησαν ή παρακολουθούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών την τελευταία πενταετία.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο Απόστολος Λακασάς, η μανία των μεταπτυχιακών σπουδών εκτός από τους φοιτητές έχει επεκταθεί και στους καθηγητές, οι οποίοι οργανώνουν νέα προγράμματα με δίδακτρα για να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, αλλά και κρατικής χρηματοδότησης του εκάστοτε ιδρύματος. Αναφέρεται μάλιστα ότι πρόσφατα Σύγκλητος μεγάλου πανεπιστημίου ενέκρινε σε μία συνεδρίασή της τη λειτουργία περίπου είκοσι νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Τα περισσότερα μεταπτυχιακά οργανώνονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και είναι το πολύ διετούς διάρκειας. Για το διάστημα 2014-2015 χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας συνολικά 230 μεταπτυχιακά, από τα οποία τα 47 οργανώνονται στο ΕΚΠΑ και τα 42 στο ΑΠΘ.

Μεταπτυχιακά με δίδακτρα υπάρχουν τόσο στα δημόσια πανεπιστήμια όσο και στα ιδιωτικά κολέγια. Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, από τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα να αποφασίζουν για τα προγράμματα, υπάρχει αύξηση των μεταπτυχιακών με δίδακτρα τα οποία φθάνουν έως τις 9.000 ευρώ ετησίως. Πολλοί είναι όμως και οι Έλληνες που έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Από το 2009 μεταπτυχιακό τίτλο από ξένο πανεπιστήμιο πήραν περίπου 15.000 άτομα.

Στο μεταξύ, η εκπόνηση ενός διδακτορικού διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Από το 1985, έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια 31.017 διδακτορικές διατριβές, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ωστόσο, μεγάλη αύξηση του αριθμού έγινε την τελευταία 15ετία, μέσα στην οποία έχουν εκπονηθεί οι δύο στις τρεις διατριβές (από το 2000 έως και το 2013 δόθηκαν 20.957 διδακτορικά). Οι υποψήφιοι διδάκτορες προσβλέπουν μεταξύ άλλων και σε μικρές αμοιβές μέσω υποτροφίας ή από το ίδιο το πανεπιστήμιό τους κάνοντας βοηθητικό εκπαιδευτικό έργο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ