New Yorker: Πώς την πάτησε η Ελλάδα

New Yorker: Πώς την πάτησε η Ελλάδα Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
22

 Μετάφραση από το 'Τhe New Yorker': Xρήστος Γραμματίδης

 

«Χωρίς να εκπλαγεί κανείς, εκτός από μερικούς κινδυνολόγους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία με την Ελλάδα την Παρασκευή, επεκτείνοντας το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού», γράφει ο John Cassidy στο περιοδικό New Yorker, σε άρθρο του με τίτλο «Πώς την πάτησε η Ελλάδα». «Η νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έλεγε σε όλους για εβδομάδες ότι δεν θα συμφωνήσει στην παράταση του προγράμματος, και ότι ήθελε μια νέα δανειακή σύμβαση που θα της έλυνε τα χέρια, πράγμα που σηματοδοτεί την συμφωνία ως συνθηκολόγηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και ως νίκη για την Γερμανία και το υπόλοιπο κατεστημένο της ΕΕ», τονίζει.

Εκ των υστέρων, είναι σαφές ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης πόνταραν πολλά ενώ δεν έπρεπε. Δεδομένου ότι ο Βαρουφάκης είναι ακαδημαϊκός ειδήμων της θεωρίας παιγνίων, το ότι ... έπαιξαν τόσο λάθος μοιάζει λίγο περίεργο, αλλά ίσως δεν είναι απολύτως έτσι.

Συνεχίζει το άρθρο:

Για να κυριολεκτήσουμε, όμως, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα μακριά από τη χρεοκοπία και τις τράπεζες της στη ζωή, ενόσω μια ευρύτερη συμφωνία για τα τεράστια χρέη της χώρας θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει προτείνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς να προχωρήσουμε, για παράδειγμα, την έκδοση νέων τύπων ομολόγων σε αντικατάσταση των παλαιών, αλλά όποια διαπραγματευτική δύναμη είχε φαίνεται να έχει υπονομευθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αναφορές από την Αθήνα, οι Έλληνες κάνουν αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες της χώρας σε ύψος περίπου € 500 εκατομμύρια την ημέρα. Με την πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ να λήγει σε μια εβδομάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την προοπτική της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συμφωνούσε να παράσχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περισσότερα χρήματα. Αλλά η ΕΚΤ έλεγε στην Ελλάδα ότι απαιτείτο να συμφωνήσει με τους όρους που έθεταν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Τελικά, αυτό οδήγησε τον Βαρουφάκη και το αφεντικό του, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στην παράταση του προγράμματος.


Από δω και πέρα, οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να εποπτεύονται από τη μισητή "τρόικα" (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), την οποία πολλοί Έλληνες θεωρούν υπεύθυνη για τη δεινή κατάσταση της χώρας τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει με μια σειρά νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μερικές από τις οποίες θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερώς αυτό το Σαββατοκύριακο. Αν η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό που θα προτείνει η Ελλάδα, θα μπορεί ακόμη και να παρακρατήσει ένα μέρος των χρημάτων που χρειάζεται η χώρα.

Μόλις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνειδητοποίησε ότι ο Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του Grexit, ήξερε ότι τον είχε εκεί όπου τον ήθελε.

Εκτός από όλα αυτά, ο Βαρουφάκης φαίνεται να έχει υποσχεθεί να μην ανακαλέσει ορισμένα από τα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα και ενάντια στα οποία ο ίδιος και ο Τσίπρας είχαν ξιφουλκήσει στην πορεία προς τις εκλογές, όπως την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Το κείμενο της νέας συμφωνίας, λέει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε κατάργηση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα».

Σε αντάλλαγμα αυτής της αναστροφής πορείας, η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε κάποιες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κάποιας χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων που πρέπει να πληροί. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε το 2012, η Ελλάδα έπρεπε να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5 τοις εκατό του ΑΕΠ (Το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται στα φορολογικά έσοδα μείον τις δαπάνες, μη συμπεριλαμβανομένων των τόκων για το δημόσιο χρέος.) Η επίσημη δήλωση σχετικά με τη νέα συμφωνία δεν καθορίζει συγκεκριμένο στόχο για το τρέχον έτος. «Οι Ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ... σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012», γράφει, αλλά προσθέτει, «Τα θεσμικά όργανα, για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες του 2015».

Αυτό υποδεικνύει κάποια ευελιξία. Ο Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα πει ότι η κυβέρνησή του θα έχει ως στόχο να πετύχει πλεόνασμα 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει κατά τους τελευταίους δύο μήνες, αυτό εξακολουθεί να είναι ένας φιλόδοξος στόχος, και φαίνεται να αποκλείει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας εφαρμογή μιας κεϋνσιανού τύπου αναπτυξιακής πολιτικής. Αλλά η οποιαδήποτε χαλάρωση των υφιστάμενων πολιτικών λιτότητας θα ήταν ευπρόσδεκτη για τους Έλληνες, και, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αυτό είναι που έλεγαν πως πέτυχαν οι Έλληνες αξιωματούχοι. «Η Ελλάδα σήμερα άλλαξε σελίδα», είπε ένας αξιωματούχος στο Reuters. «Έχουμε αποφύγει τα υφεσιακά μέτρα».

Αυτό είναι λίγο τραβηγμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι πήρε κάτι σημαντικό από τη συμφωνία, αλλά τίποτα σαν αυτό που ήλπιζαν όταν ανέλαβαν την εξουσία, στις 25 Ιανουαρίου. Τότε, έγινε λόγος για την απελευθέρωση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ηπείρου από την λαβή των πολιτικών λιτότητας. Μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας της Παρασκευής, κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι προειδοποίησαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους Βαρουφάκη και Τσίπρα να παρουσιάσουν τη συμφωνία στα ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματος, αυτούς που βρέθηκαν έξω στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κακοπιστία της Γερμανίας, των Βρυξελλών και της ΕΚΤ.

Εκ των υστέρων, είναι σαφές ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης πόνταραν πολλά ενώ δεν έπρεπε. Οι αρχικές καυχησιές τους ενόχλησαν πολύ τους Γερμανούς και αποξένωσαν τους άλλους παράγοντες που χρειαζόταν να πείσουν, όπως την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεδομένου ότι ο Βαρουφάκης είναι ακαδημαϊκός ειδήμων της θεωρίας παιγνίων, το ότι ... έπαιξαν τόσο λάθος μοιάζει λίγο περίεργο, αλλά ίσως δεν είναι απολύτως έτσι. Έχοντας εκτοξευθεί στην εξουσία σχεδόν από το πουθενά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευεξήγητα ζαλισμένη, και ευεξήγητα πρόθυμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας που ήταν υπεύθυνο για την άνοδο της.

Οι Τσίπρας και Βαρουφάκης είχαν επίσης και την οικονομική λογική με το μέρος τους. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη χώρα εν γένει. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου το ένα τέταρτο από το 2009, και το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε περίπου είκοσι πέντε τοις εκατό. Η λιτότητα δεν έχει ακόμη πετύχει να μειώσει το βάρος του χρέους της χώρας. Επειδή το ΑΕΠ μειώνεται μέχρι στιγμής, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται, και τώρα ανέρχεται σε περίπου εκατόν εβδομήντα πέντε τοις εκατό.

Σε κάποια άλλα μέρη της Ευρώπης, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τα δεινά των Ελλήνων, καθώς και για το επιχείρημά τους ότι η λιτότητα έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν είχαν πολύ διαπραγματευτική ισχύ, και θα έπρεπε να το έχουν αναγνωρίσει αυτό νωρίτερα. Από την αρχή, υπήρχε μόνο μια απειλή που θα μπορούσαν να έχουν κάνει και η οποία θα τρόμαζε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του πυρήνα (σ.σ. της Ευρωζώνης): ότι η Ελλάδα, αν δεν πάρει τη συμφωνία που ήθελε, θα χρεοκοπούσε, θα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ , και θα επέστρεφε στο να τυπώνει το δικό της νόμισμα. Όμως, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, παρά τα όσα έχει περάσει, θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, και, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να φύγει από το κοινό νόμισμα. Από οικονομική άποψη, αυτό ήταν αναμφισβήτητα μια αυτοκαταστροφική πολιτική: η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που θα ήταν ίσως καλύτερο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία, το 2002, αθέτησε τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα χρέη της και είπε αντίο στο ΔΝΤ. Το ότι υποσχέθηκε να κρατήσει το ευρώ ήταν ένα μέρος από το τίμημα που κατέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως πολιτική δύναμη.

Μόλις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνειδητοποίησε ότι ο Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του Grexit, ήξερε ότι τον είχε εκεί όπου τον ήθελε. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε νέτα-σκέτα ακόμη και να εξετάσει ένα ελληνικό αίτημα για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης και την έκδοση ενός νέου δανείου-γέφυρα και σιωπηρά ενθάρρυνε την ΕΚΤ να εκδώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για τους Έλληνες. Και μετά, μια-δυο μέρες πριν, αφού ο Βαρουφάκης είχε αλλάξει πορεία και ζήτησε παράταση της τρέχουσας διάσωσης, ο Σόιμπλε απέρριψε και το αίτημα αυτό, αναγκάζοντας τους Έλληνες να κάνουν ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις.

Ακόμα και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ο Σόιμπλε φαινομενικά δεν μπορούσε να αντισταθεί στο να ρίξει μια μπηχτή στον Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με το ανεκτίμητο live blog του Guardian, παρατήρησε: «Οι Έλληνες σίγουρα θα δυσκολευθούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους». Ο Βαρουφάκης, στα σχόλιά του, ήταν πιο συγκρατημένος. «Τώρα δεν είναι η στιγμή για αγαλλίαση», είπε. «Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος “Fiber to the Home”, μέσω του οποίου η Ελλάδα στοχεύει να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο συνδεσιμότητας μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια
LIFO NEWSROOM
ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο κ. Τασούλας, κατά την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων του, στις 16 Ιανουαρίου, υπέγραψε τέσσερις αποφάσεις χρηματοδότησης που αφορούν την περιοχή των Ιωαννίνων
LIFO NEWSROOM
Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Πολιτική / Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη τα μέτρα θα αφορούν και σε άλλα κανάλια διανομής κάποιων από αυτών των φαρμάκων, ενώ όπως επεσήμανε τρέχει και ο διαγωνισμός για την διανομή κατ οίκον φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, υψηλού κόστους
LIFO NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Πολιτική / Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Για ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαντά σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας έκανε λόγο ο εισηγητής της πλειοψηφίας - Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Η Γαλλια προ ετών, προ κρίσης βέβαια, πήγε στον 2ο γυρο των εκλογων με αντιπάλους Σιρακ-Λεπεν. Δεν ειναι θεμα κινδυνολογιας ή οχι. Ειναι θεμα νομοτελειακό. Αν δεν επέλθει "ενηλικιώση" ο κόσμος θα ριζοσπαστικοποιείται ακόμη περισσότερο μεχρι να αποκτήσει αυτό που (νομίζει οτι) θέλει. Δεν μιλάμε για αριστερη ή δεξιά ψηφο, αλλά ψήφο αντιευρωπαική που σε εμας μεταφραζεται (και) ως αντιδυτική.Μιλάω προς το παρόν για ΧΑ ως διεκδικητή (2ο κομμα) και όχι ως φαβορί κατάκτησης εξουσίας.
Συμφωνώ μαζί σου γενικά και δεν βρίσκω παράλογα αυτά που λες απλά η Χ.Α ακόμη και για διεκδικητή της εξουσίας όπως αναφέρεις είναι ένα σενάριο που ,προσωπικά, με τρομάζει.Πιστεύεις ότι ο Σύριζα θα μπορέσει να "ενηλικιώσει" τον ελληνικό πληθυσμό?Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν βρήκαν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη τους?Όταν λες ψήφο αντιευρωπαική τι εννοείς?Μπορείς να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ?
α. Η θέση της Ελλάδας λόγω ΕΕ αλλά και δυσχερούς θέσης είναι λίγο πολύ καθορισμένη όπως και των υπολοίπων με τη διαφορά πως οι υπόλοιπες χωρες δεν έχουν τον συνδυασμό και ορυμαγδό προβλημάτων και δυσλειτουργιών που έχουμε εμείς. β. Το γενικό παραπάνω θέσφατο το γνωρίζουν όλοι εκτός από κάτι πυροβολημένους που δεν νομίζω να επιτελούν θέσεις κλειδιά σε κάθε κυβέρνηση παρά τα παραλογα που λένε κατα καιρούς διάφοροι λαικιστές.γ. Η σημασία πλέον έγκειται στο πως αντιπολιτεύεται κάθε κόμμα εξουσίας και όχι στο πως κυβερνά. Στο πως εθίζεις και εκπαιδεύεις τους ψηφοφορους ώστε να είναι ετοιμοι να συνδράμουν στην προσπάθεια σου όταν γίνεις κυβέρνηση. Η υποστηριξη που εχουν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επιπλαστη και ευθραυστη, μιας και η πλειοψηφία του κόσμου τους ψηφισε απο απογνωση, οργή, απογοήτευση, κλπ όλα αρνητικά συναισθήματα και όχι ελπίδας κ προοπτικής για μια νέα αρχή. δ. Η κυβέρνηση έπραξε το καλύτερο που μπορούσε και τα ενδεχόμενα κέρδη ή ζημίες που θα μπορούσε να έχει επιπλέον, δεν θα άλλαζαν δραματικά το αποτέλεσμα, εκτός αν επιθυμούσε την ολική ρήξη η οποία επίσης είναι ξεκάθαρο που οδηγεί.ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρεπει σταδιακά να εντάξει τον ελληνικό λαό σταδιακά στην πραγματικότητα αλλιώς το επομενο βημα είναι η ΧΑ σε ρόλο διεκδικητη της εξουσιας.
Χρυσή Αυγή?Έχω πίστη στον ελληνικό λαό. Μπουμπούνες είμαστε αλλά όχι και να βγάλουμε κυβέρνηση Χρυσή Αυγή.Ούτε την πόρτα του eurogroup δεν θα άφηναν να περάσει ο Κασιδιάρης, το να διαπραγματευθεί ούτε λόγος.Νομίζω ότι κινδυνολογείς γενικά.
Την πιο ξεκάθαρη,μεστή και βασισμένη σε επιχειρήματα προσέγγιση έχει δώσει ο konstas.Μας προπαγανδίζουν από παντού και πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Το πιο λογικό σενάριο είναι μάλλον ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του Σύριζα ήταν ένα σωσίβιο που ξεφούσκωσε μετεκλογικά. Δεν το καταδικάζω ίσως αυτήν η συμφωνία,μνημόνιο 3,τετράμηνη παράταση δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε η κυβέρνηση να συντάξει ένα οικονομικό πρόγραμμα με κατευθυντήριες οδούς προς την ανάπτυξη.Ίσως πάλι είμαστε όλοι κυνικοί και δεν δίνουμε ευκαιρίες ή καλύτερα ακούσαμε πολλά και θέλουμε τώρα έργα. Ο,τι και αν είναι αυτό, απέχει πολύ από το "σκίσιμο του μνημονίου". Δεν παίζουμε πόκερ με την παρέα μας και ποντάραμε όλοι από 5 ευρώ. Υπάρχουν εταίροι και συμφωνίες που σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση και καλώς ή κακώς, πρέπει να ληφθούν υπόψη.Δεν είμαστε οι μάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.(μακάρι να ήμασταν).Καλώς ο πατριωτισμός αλλά ας είμαστε και ρεαλιστές.Ας δώσουμε χρόνο και ας είμαστε αισιόδοξοι.
Αυτό που αποδείχθηκε πολύ απλά, αν θέλουμε να συμπιέσουμε την ουσία της ανάλυσης σε λίγα λόγια, ήταν ότι δεν ήταν και δεν θα είναι δυνατόν και να "σκίσουμε" τα μνημόνια και να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Μπορεί και να δημιουργούσαμε στους άλλους επίσης σοβαρά προβλήματα, αλλά το δικό μας θα ήταν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ των άλλων πρόβλημα ύφεσης.Πιθανόν οι γερμανοί να είχαν και αυτοί έναν φόβο, μην τυχόν και είναι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ τίποτε τρελοί και τα τινάξουν όλα στον αέρα, πράγμα που θα κατέστρεφε εμάς (δεν τους ένοιαζε καθόλου) και θα δημιουργούσε στους ίδιους προβλήματα (τους ένοιαζε). Μόλις είδαν ότι μάλλον δεν πρόκειται για τρελούς, τότε ήξεραν ότι δεν χάνουν στην παρτίδα, γιατί έχουν καλύτερο φύλο.Πάμε τώρα σε εμάς... Ήμασταν διατεθειμένοι για ένα grexit; Μπορεί ο Βαρουφάκης να λέει ότι δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι μπορεί και να μην φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι μπλόφαρε.Δεν γνώριζε ότι οι γερμανοί το ξέρουν αυτό; Προφανώς το γνώριζε... επομένως τι ήθελε να πετύχει και συνέχιζε; Γνώμη μου είναι ότι στο εξωτερικό ζητούσαμε πολλά για να πάρουμε τουλάχιστον τα λίγα παραπάνω από όσα "δικαούμασταν"... Από αυτή την άποψη η συμφωνία (αν ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με λογικά μέτρα) αποτελεί αντικείμενο επιτυχούς διαπραγμάτευσης.Προσωπικά δεν θα μπω στην συζήτηση "έκαναν κωλοτούμπα, δεν έκαναν κωλοτούμπα και πόσο μεγάλη κωλοτούμπα έκαναν". Φυσικά και έκαναν κωλοτούμπα, γιατί αν δεν έκαναν, την Δευτέρα θα ήταν κλειστά τα ΑΤΜ. Όσοι ήταν αφελείς να πιστεύουν ότι θα "χορέψουμε πεντοζάλη τους γερμανούς" ή ότι "θα το κάνουμε Κούγκι", ας λύσουν μόνοι τους τα ζητήματα αφέλειάς τους.Τώρα μένει να δούμε μόνο τι πέτυχαν. Αν, εν τέλει, καταφέρουν μετά το χθεσινό πρόγραμμα γέφυρα, να έχουμε ένα μόνιμο πρόγραμμα, με σταθερή χρηματοδότηση και με παράλληλη αύξηση κατώτατου μισθού, αφορολόγητο 12.000, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, εργασιακά κλπ, τότε η χθεσινή διαπραγμάτευση δεν ήταν απλώς επιτυχημένη, ήταν η αρχή θριάμβου.Αν έχουμε ένα πρόγραμμα όπου προκειμένου να έχουμε χρηματοδότηση θα επιστρέψουμε σε μέτρα ανάλογα με τα προηγούμενα, τότε το όλο εγχείρημα ήταν μια τρύπα στο νερό που δεν έπρεπε να έχει γίνει, γιατί θα έχει βλάψει την οικονομία χωρίς να προσφέρει κάτι.Τόσο απλό είναι... όλα τα άλλα είναι για τις εντυπώσεις. Για το τι ακολουθεί στους επόμενους μήνες/χρόνια θα πάρουμε μια πρώτη γεύση την Δευτέρα, βλέποντας τα μέτρα που θα προτείνουμε και αν θα γίνουν δεκτά.
Επειδή πολλά λέγονται και μερικές φορές βαριέται κανείς να ακούει βλακείες: δεν υπήρξε μπλόφα και δεν υπήρξε κωλοτούμπα. Υπάρχουν λοιπόν πολλά είδη μέτρων λιτότητας και αρκετά οικονονικά μοτίβα. Για να μην το αναλύουμε πολύ, μεταξύ του παραγωγικού τρόπου και του επαγωγικού τρόπου, μας δώθηκε η ευκαιριά να επιλέξουμε τον παραγωγικό. Μέχρι τώρα ο επαγωγικός πόνεσε πολλούς και αύξησε το ποσοστό αυτοκτονιών σε 33%. Ο ορισμός "Τρόικα" και η απαλλαγή του σημαίνει λοιπόν, σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου, ότι ευρωπαΪκοί δημοκρατικοί θεσμοί όπως η ΕΚΤ, ΕΕ κλπ υπόκεινται πολύ πιο άμεσα, σε κοινωνικό επίπεδο, σε περιορισμούς διαφάνειας και πολιτική κριτική. Δηλαδή άλλο να πει κάποιος ότι η Τρόικα και η επιτροπή της είναι αντιδημοκρατική και άλλο να πει κάποιος άμεσα, η ΕΚΤ είναι αντιδημοκρατική. Για όσους γνωρίζουν την ουσία είναι το ίδιο. Αλλά για το 70% περίπου της Ευρώπης οι οποίοι στρέφουν το κεφάλι τους άκριτα στην κατεύθυνση που τους δείχνουν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διαφορά. Τώρα για το 18 εναντίον ενός, πάλι μια απόπειρα μείωσης. Κανείς δεν είναι εναντίον κανενός, απλά ο καθένας είναι εκεί κάνοντας την δουλειά του κι αυτή είναι η εκπροσώπηση των συμφερόντων της εκάστοτε χώρας. Ακόμα και ο Σόιμπλε, ήθελε πολύ να αγοράσει τα 24 αεροδρόμια και ότι άλλο θα μπορούσε γιατί θα βοηθούσε την ιμπεριαλιστική οικονομία της χώρας του. Άρα, μπράβο που προσπαθήσανε όλα όσα προσπαθήσανε και πετύχανε όσα πετύχανε. Κάνανε ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. Μακάρι να κρατηθεί μια ισορροπία και να μην πληρώσουνε απλοί άνθρωποι από άλλες χώρες, το γεγονός ότι κάποτε ψηφίζαμε με οδηγό το ρουσφέτι, το ότι ακόμα και σήμερα δίνουμε φακελάκια σε νοσοκομεία και για το γεγονός ότι όλοι κοιτάξαμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γινόταν. Όσο για το New Yorker, πώς ασκεί κριτική ένα κομμάτι του δυτικού κόσμου το οποίο έχει απορρίψει την κοινωνική ασφάλιση σαν ανούσιο έξοδο και έχει επιτρέψει την επένδυση χρημάτων των φορολογούμενων στην δημιουργία πολέμων εκεί που δεν υπάρχουν, με κάνει και αμφιβάλλω για την συμβατότητα των απόψεων και της νοοτροπίας τους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Όσο για τον κακόμοιρο Σόιμπλε και τα πικρόχολα σχόλια του, ο οποίος είδε την δημοτικότητα του να πέφτει κατακόρυφα και ξαφνικά κίτρινους και πράσινους να έχουν έναν λόγο παραπάνω να τον σχολιάσουν αρνητικά, έφαγε κι αυτός μια από την Άγκελα που το έπαιξε βαρύς και θύμωσε.... ώχου το μωρέ.
Πέρα από καλές προθέσεις χρειάζεσαι και συμμάχους για να πετύχεις καλά αποτελέσματα (πολλές "καρέκλες" διακυβεύονται,ακόμα περισσότερα προνόμια)... καθώς και την ανοχή των πολιτών της χώρας σου, ψηφοφόρων και μη, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα....( ένας μήνας έχει περάσει!).Ψυχραιμία χρειάζεται όχι χαιρεκακία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει..
Δεν νομιζω οτι οι Ελληνες θα ημασταν και με τιποτα ευχαριστημενοι. Εξοδο απο το ευρω δεν θελουμε, δημοψηφισμα δεν θελαμε, λιτοτητα δεν θελαμε... Κανεις δεν πιστευε οτι θα πηγαιναν αριστεροι φορεις της εξουσιας σε μια ευρωπη που διοικηται απο την δεξια, ποσο μαλλον μιας χωρας υπερχρεωμενης οπως εμεις, και θα γινονταν δεκτοι με χαρα και αποδοχη...Η κυβερνηση εκανε παραχωρησεις πραγματι, αλλα κι οταν ο Βαρουφακης βγηκε απο το eurogroup της Δευτερας απραγος τον εκραξαν ολοι οσοι μεχρι τοτε τον υποστηριζαν... Τελικα, ξερουμε τι θελουμε;Εν τελει, κερδισαμε και καποια -λιγα- απο τη χθεσινη συμφωνια, οπως το απαιτουμενο πλεονασμα και "παγωμα" των νεων μετρων που και ΠΑΛΙ αφορουσαν σε συνταξεις και μισθους. Το κυριοτερο ειναι οτι ξεσκωθηκαμε, ξαναβγηκαμε στους δρομους για να στηριξουμε την κυβερνηση μας, κατι που δεν εχει ξαναγινει, τουλαχιστον τα τελευταια 5 χρονια. Ανθρωποι που αλλαζαν το καναλι στις ειδησεις πολιτικοποιηθηκαν, αρχισαν να ασχολουνται, να βγαινουν στους δρομους. Μακαρι να συνεχισουμε ετσι, και ας παιρνουμε μονο το 1/10 των ζητουμενων μας στο τελος...
Αστο, μην προσπαθείς να τα ωραιοποιήσεις με σλογκαν τού στύλ "η κυβέρνηση εκανε πράγματι μερικές παραχωρήσεις".Ας τα λέμε τα πραγματα με το όνομα τους, είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα:-η κυβέρνηση υποχώρησε σε ΟΛΑ τα σουρρεαλιστικά αιτήματα της. Οχι σε 90%, ούτε καν σε 95%. Αλλά σε ΟΛΑ.Το μόνο πού "κέρδισε" (πού είναι ξευτίλα και το ότι το διεκδικούσε) είναι η αλλαγή ονομασιών (τρόικα σε θεσμούς, μνημόνιο σε πρόγραμμα κλπ, κλπ).Τίποτα άλλο.
Σε ποιο κοσμο ζεις βρε παιδακι μου? Που "ξεσκωθηκαμε, ξαναβγηκαμε στους δρομους για να στηριξουμε την κυβερνηση μας"?Στις τραπεζες τρεχανε ολοι να σωσουν τα οποια χρηματα τους...
Κανεις δε λεει πως οι Ελληνες γιναν σε μια μερα (25/1) και πολιτικα υπευθυνοι και κοινωνικα αλληλεγγυοι. Αλλα καθε θεση που περνουμε στα πραγματα οδηγει προς την μια (κοινωνικη συνοχη) ή προς την αλλη (idiot-ικη επιβιωση) κατευθυνση. Αναρωτησου SMURFako προς ποια κατευθυνση οδηγει η αληθης κατα τα αλλα παρατηρηση σου.Α, σορρυ, οχι τοσο αληθης... αυτο το ολοι...δε μπορει να ειναι σωστο γιατι απλα δεν εχουν ολοι.