Μία πρώτη επιστολή, με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος, θα στείλει σήμερα η κυβέρνηση σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκείμενου οι θεσμοί να στείλουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτές θα ληφθούν υπόψη στην τελικά λίστα, που θα κατατεθεί αύριο από την Ελλάδα.
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνεται δεν είναι κοστολογημένο, και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όπως επισημαίνει το Βήμα, το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά στο τι θα περιλαμβάνει η λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, σε αυτή θα ενταχθεί η ρύθμιση με τις 100 δόσεις, μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το MEGA, η ελληνική επιστολή δεν θα περιλαμβάνει αναλυτικά μέτρα, αλλά θα είναι περισσότερο η περιγραφή του πλαισίου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα σύντομο κείμενο 2 ή 3 σελίδων, όπου θα γίνεται αναφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση διαφθοράς, την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λίστα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο «MEGA» ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση καταθέτει μια σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».
σχόλια