Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα βλέπει η Fitch

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα βλέπει η Fitch Facebook Twitter
0

Μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι η πιθανότερη έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι «συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής [...] ως την πλέον πιθανή έκβαση, ωστόσο ο κίνδυνος να χαθεί η πληρωμή μιας δόσης δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σύμφωνα με τη Fitch, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι καταλυτικής σημασίας για τις συνέπειες που θα έχει μία μη καταβολή δόσης από την Αθήνα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες από ενδεχόμενη μη καταβολή πληρωμής προς το ΔΝΤ, ότι η χρεοκοπία ενός κράτους και ο αντίκτυπός της στα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα (collateral) «θα έκαναν πιο δύσκολη την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες». Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα «συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν ικανοποιητικά εχέγγυα».

Σύμφωνα με τη Fitch, τέτοιου είδους δηλώσεις φαίνεται να υποδηλώνουν ότι σε περίπτωση μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ είναι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί. Μια από τις συνέπειες σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα, θα ήταν ένα «κούρεμα» στα εχέγγυα, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ