Η ερωμένη του Λένιν;

Η ερωμένη του Λένιν; Facebook Twitter
1

Ένας ακαδημαϊκός που έχει βάση του στο Λονδίνο ανακάλυψε πρόσφατα μια φωτογραφία της γυναίκας που αρκετοί χαρακτήριζαν ως την αληθινή αγάπη του Vladimir Lenin ενώ οι σύγχρονοι της  την αποκαλούσαν   «αρχέγονη δύναμη της Μαύρης Γης».

 

Η εικόνα της ήταν χαμένη για έναν αιώνα περίπου.

Ο καθηγητής Robert Henderson, ειδικός στην Ρώσικη ιστορία στο Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, βρήκε πρόσφατα μια φωτογραφία της Apollinariya Yakubova – μιας Ρωσίδας επαναστάτριας που κατέφυγε στο Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Yakoubova και ο σύζυγος της ήταν στενοί συνεργάτες του Lenin και της γυναίκας του Nadezhda Krupskaya που έμειναν για ένα διάστημα στο Λονδίνο από το 1902 έως το 1911.

Ο Lenin και η Yakubova ήταν γνωστό πώς είχαν μια θυελλώδης σχέση που συχνά γινόταν ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της πολιτικής γραμμής που είχε το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Εργαζομένων.

Ο Henderson ανακάλυψε την φωτογραφία της στο κέντρο του κρατικού αρχείου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Μόσχα τον Απρίλιο καθώς έψαχνε στοιχεία για ένα βιβλίο για την ζωή ενός άλλου επαναστάτη, του Vladimir Burtsev.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό ο Lenin αποκαλούσε την Yakubova ‘Lirochka’ χαϊδευτικά.

Η Yakubova ήταν τότε 27 χρονών και ζούσε σε ένα τώρα-κατεδαφισμένο κτίριο στην Regent Square, δίπλα στην Βρετανική Βιβλιοθήκη στο κεντρικό Λονδίνο. Ήταν μια δύναμη της φύσης που συχνά διοργάνωνε ομιλίες σχετικά με τον κομμουνισμό στο East End. Ήταν επίσης ένα μέλος-κλειδί μιας ομάδας που διοργάνωνε δημόσιους διαλόγους και διαλέξεις στο Whitechapel.

Σε μια μελέτη που θα δημοσιευτεί το Δεκέμβριο του 2016, ο Henderson γράφει ότι είχε «ένα αδάμαστο πνεύμα και αστείρευτη ενέργεια».

Κόρη ενός ιερέα, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στην Αγία Πετρούπολη, πριν ξεκινήσει να διδάσκει σε νυχτερινό σχολείο για τους εργάτες. Εκεί, γνώρισε την μέλλουσα γυναίκα του Lenin και ανέπτυξαν μια στενή φιλία.

Φυλακίστηκε όπως ο Lenin στην Σιβηρία λόγω της πολιτικής της δραστηριότητας αλλά το έσκασε και κατέφυγε στο Λονδίνο όπου έγινε μια κεντρική φιγούρα του κόμματος στην εξορία.

Έγινε περισσότερο γνωστή όταν το 1964  ο Αμερικανός δημοσιογράφος Louis Fischer ισχυρίστηκε ότι ο Lenin της έκανε πρόταση γάμου και εκείνη αρνήθηκε. «Αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, από αναμνήσεις των συγχρόνων της είναι ξεκάθαρο πώς η Yakubova είχε αρκετά χαρίσματα που θα γοήτευαν και τον πιο ψυχρό άνθρωπο», γράφει ο Henderson.

Την περιέγραφαν σαν «ένα υπέροχο πρόσωπο, έξυπνο, αποφασιστικό, αφοσιωμένο και ασυνήθιστα ειλικρινές που έβγαζε έναν φρέσκο αέρα σαν την χλόη του λιβαδιού». Η περιγραφή συνεχίζει: «Την αποκαλούσαμε αρχέγονη δύναμη της Μαύρης Γης».

Σε ένα γράμμα που της έστειλε μετά από καιρό, ο Lenin γράφει: «Ίσως είναι άπρεπο σε ένα γράμμα προς εσένα από όλους τους ανθρώπους να πρέπει να αγωνίζομαι για να μιλήσω. Αλλά νομίζω ότι η παλιά μας φιλία πάνω από όλα κάνει την απόλυτη ειλικρίνεια, υποχρεωτική».

Όταν οι δρόμοι τους χώρισαν, οι δυο τους συχνά διαφωνούσαν για την κατεύθυνση του επαναστατικού κινήματος – γράμματα δείχνουν πώς η γυναίκα του Lenin που ήταν μια από τους πιο στενούς συμμάχους της Yakubova δεν είχε και τα καλύτερα συναισθήματα απέναντι στην πιθανή της αντίζηλο.

Ο Henderson αναφέρει ότι όταν του δόθηκε η ελπίδα ότι μπορεί να βρει μια φωτογραφία της, έπρεπε να το ψάξει.

Αρχικά ανακάλυψε δυο φωτογραφίες στο αρχείο της Μόσχας. Η πρώτη όμως  που ήταν ένα πορτρέτο που τραβήχτηκε από την σύλληψη της δεν ήταν καλή.  Η δεύτερη όμως έδειχνε μια γοητευτική γυναίκα με έντονα χαρακτηριστικά. Τραβήχτηκε στην διάρκεια της διαμονής της στο στρατόπεδο της Σιβηρίας.

Η Yakubova επέστρεψε στην Αγ. Πετρούπολη με τον άντρα της το 1908 αλλά σύμφωνα με τον Henderson λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το τι απέγινε. Ο Henderson γράφει «είτε λόγω του Lenin ή της Krupskaya ή για κάποιον τελείως διαφορετικό λόγο, έχει ξεγραφτεί από την ιστορία».

Η ημερομηνία του θανάτου της εικάζεται ανάμεσα στο 1913 και το 1917. 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
όταν το τώρα δεν είναι ικανό να αναδείξει τέτοιες προσωπικότητες, περιορίζεται σ αυτό που του αρμόζει, στο ροζ και στον κιτρινισμό (άσχετα αν είναι ή όχι αλήθεια)