Η Ελλάδα χάνει τις συμμαχίες της στην Ευρώπη αναφέρουν σε άρθρο τους οι Ν.Υ. Τimes με αφορμή την πενταμερή του Βερολίνου στην οποία δεν ήταν παρούσα η ελληνική πλευρά.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι πιστωτές της χώρας προσπαθούν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της, αλλά και να επιταχύνουν τις συζητήσεις. Ωστόσο, η λίστα των ατόμων που παρευρέθησαν αποκαλύπτει σύμφωνα με αναλυτές πως η ελληνική αριστερή κυβέρνηση έχει απομείνει ολομόναχη πολιτικά και πώς η υπόσχεσή της να καταργήσει τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία βρίσκει ομόφωνη αντίθεση στην Ευρώπη», σημειώνει ο αρθρογράφος Jim Yardley.
Μάλιστα κατά τον ίδιο χαρακτηριστικό της πολιτικής απομόνωσης της Ελλάδας είναι ότι πλέον ούτε οι Ποδέμος αναφέρονται στη χώρα. «Στην Ελλάδα επικρατεί τέτοιο χάος που ακόμα και οι Ποδέμος της Ισπανίας έχουν σταματήσει να μιλούν γι 'αυτήν», δηλώνει ο José Ignacio Torreblanca, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στην Μαδρίτη, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι στην Ισπανία δεν συμμερίζονται τον αντι-γερμανικό τόνο του Τσίπρα».
Στο άρθρο φιλοξενούνται και απόψεις οικονομολόγων όπως του Paul De Grauwe, καθηγητή στο London School of Economics and Political Science, πολέμιου της λιτότητας, ο οποίος λέει ότι «υπήρξε μία ευκαιρία για αλλαγή πορείας. Ωστόσο για κάποιο λόγο οι απόψεις του Βορρά - της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας - επικράτησαν. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή εκεί υπάρχει η δύναμη. Η δύναμη του χρήματος.»
«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», δηλώνει ο Julian Rappold, αξιωματούχος του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Αυτή είναι μία από τις τελευταίες προσπάθειες για συμβιβασμό και συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν λίγο πολύ χάσει την υπομονή τους», λέει.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμμαχήσει με την Γερμανική πλευρά εναντίον της Ελλάδας, καθώς θεωρούν ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνει επίσης ότι ενώ αρχικά οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού οικονομιών Γιάνη Βαρουφάκη με Ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό τη δημιουργία συμμαχιών έδειχναν να αποδίδουν καρπούς, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά για την Ελλάδα.
Αιτία για αυτή την αλλαγή στάσης είναι κατά τον ίδιο το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να κατηγορούν τους Έλληνες ομολόγους τους για χρήση τακτικών αντιπαράθεσης και να διαμαρτύρονται ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν επειδή οι Έλληνες ηγέτες αρνούνται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα σε αντάλλαγμα για τις τελευταία κεφάλαια διάσωσης.
Πάντως η Daniela Schwarzer, διευθύντρια του τμήματος έρευνας στο German Marshall Fund προειδοποιεί ότι η τρέχουσα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια ευρεία έγκριση των πολιτικών λιτότητας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι η λαϊκίστικη οργή παραμένει ισχυρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.