Δύσκολες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα ζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης προς τη χώρα μας.
Οι προτάσεις που σχεδιάστηκαν από τους θεσμούς αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα Τετάρτη με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν και θα πρέπει να καταβληθεί από τη χώρα η των 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό είναι δύσκολο να γίνει δεκτό από την Αθήνα καθώς θα απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, κάτι που δεν δέχεται η χώρα μας.
Το ΔΝΤ φέρεται να συμφώνησε με το σχέδιο στην πενταμερή του Βερολίνου στην οποία ήταν παρούσα η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, οι τελευταίες προτάσεις είναι πιο κοντά στις πιο σκληρές απόψεις του ΔΝΤ σε διάφορα ζητήματα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα και θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.