«Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγάλη πίεση και έλλειψη ρευστότητας. Παρόλο που οι χρηματοροές του ΕΣΠΑ ακολουθούν τη δική τους διαδρομή και ροή, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημοσιονομική κυριαρχία γιατί χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία ο βαθμός υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένος. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατευθύνονται στη διασφάλιση της δημοσιονομικής κυριαρχίας. Χωρίς αυτή οι μοχλεύσεις διαθέσιμων πόρων δεν μπορούν να επιτευχθούν». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Χαρίτσης απάντησε στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι ενώ η Περιφέρεια έστειλε 42 επιστολές στα υπουργεία και τις επιτελικές δομές της κυβέρνησης σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, έχει πάρει μέχρι σήμερα μόνο πέντε απαντήσεις. «Με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το ΣΕΣ είναι η βασική και κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα και η αδυναμία αυτή κοστίζει ήδη σε έργα υποδομής και θέσεις εργασίας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι πέρα από το ΕΣΠΑ απαιτείται η λήψη μιας σειράς μέτρων από τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για τη μείωση του χρέους ώστε να προκύψουν θεραπευμένες παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Επιπλέον υπογράμμισε ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα που επιδιώκεται είναι η ίδρυση ενός νέου δημόσιου χρηματοδοτικού θεσμού, μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας. «Με αυτή τη λογική η κυβέρνηση εξήγγειλε και προχωρά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας» πρόσθεσε.
Αναφερόμενους στους διαθέσιμους πόρους για την επόμενη προγραμματική περίοδο είπε ότι ανέρχονται σε 26,5 δις (συνολική δημόσια δαπάνη), ποσό από το οποίο οι περιφέρειες θα λάβουν 6,6 δισ. Το ποσό αυτό, αν συνυπολογιστεί και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, θα φτάσει τα 8,2 δισ. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι την 6η Ιουλίου, ημερομηνία πραγματοποίησης της πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ στην Αθήνα, προκειμένου μετά να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των προγραμμάτων.
«Ελπίζω να τα προλάβουμε αυτά μέσα στο καλοκαίρι και να ανοίξουν οι προσκλήσεις γιατί είναι χρήματα που πρέπει να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία» σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο ίδιος στην εναρκτήρια τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι μείζονος σημασίας η συνεργασία κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απηύθυνε έκκληση για την ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων κυβερνητικών δομών και τόνισε πως δεν γίνεται να μην είναι γνωστό από ποιους και πότε θα κινηθούν τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» ή «αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων».
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις για τα νέα έργα στο ΣΕΣ το πρώτο νέο έργο θα είναι η σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ύψους 7 εκ ευρώ, που αναμένεται να αναβαθμίσει τον κομβικό εμπορικό ρόλο της περιοχής στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει προς εξειδίκευση ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που βασίζεται κυρίως, στην κατάλληλη προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
Κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Φιλίπ Μπουζ τόνισε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση της κρίσης καθώς οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν προϋποθέτουν αποφάσεις που είναι πιο κοντά προς τους πολίτες. Δήλωσε ότι ο ίδιος αισθάνεται «παντρεμένος με την Ελλάδα» για να λάβει από την προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου την απάντηση: «πιστεύουμε ότι θα έχουμε βίον ανθόσπαρτον».
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία του δήμου με τη διαχειριστική αρχή όμως υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των πολύπλοκων διαδικασιών. Πρότεινε επίσης την δημιουργία δημοτικών ομολόγων ως πηγή χρηματοδότησης των έργων που γινονται από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλα και ως ενα ατυπο δημοψηφισμα για τα εργα της πόλης
σχόλια