Η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την ενοχή των τριών πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Άμυνας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ-2. Ειδικότερα, με την πρόταση της εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Σμπώκος, ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας και το πρώην στέλεχος της επίμαχης Διεύθυνσης Νικόλαος Λεονταρίτης είναι ένοχοι για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία.
Επίσης, η εισαγγελέας Ελένη Καρκαμπούνα κρίνει πως ο Α. Κάντας πρέπει να κηρυχθεί ένοχος και για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αντιμετωπίζει σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εισαγγελική λειτουργός, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, τόνισε στους δικαστές πως το επίδικο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του την Siemens, απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικό, κάτι το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν ενδιέφερε αυτούς που έλαβαν την απόφαση για την αγορά του από το Δημόσιο.
«Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι», τόνισε.
Να σημειωθεί πως κατά την δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης υπόθεσης των "ωφέλιμων πληρωμών" της Siemens, αυτουργός της πράξης της απιστίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν διώχθηκε για το αδίκημα, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η πράξη έχει παραγραφεί.
Όπως είπε στην αγόρευση της η εισαγγελέας: «Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους». Και αναφερόμενη στους τρεις κατηγορούμενους τόνισε πως από τις θέσεις που κατείχαν μερίμνησαν ώστε η σύμβαση για τα ΕΡΜΗΣ 2 να γίνει με επωφελείς διατάξεις για την Siemens και όχι για το Δημόσιο του οποίου μειώθηκε η περιουσία. Είναι υπεύθυνοι -επισήμανε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».
Τόνισε επίσης πως σκόπιμα επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού ώστε να μην εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές και επιλογές συστημάτων για το Δημόσιο.
Αναφερόμενη η εισαγγελέας στον κ. Κάντα -κατηγορούμενο ήδη σε άλλες δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά- υποστήριξε πως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ με επιλογή και σκοπιμότητα αρνείται την πράξη του χρηματισμού με ποσό 500 χιλιάδων από το πρώην στέλεχος της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα για άλλες αγορές του Υπουργείου Άμυνας: «Προσπαθεί πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει "εξασφαλίσει" και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ».
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των ΕΡΜΗΣ-2 είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε τέταρτο πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει. Μετά από πολλούς μήνες, η διαδικασία βαίνει πλέον στο τέλος της με την ετυμηγορία των δικαστών σε λίγες ημέρες.