Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως η σφαγή σε μία ιστορική μαύρη εκκλησία στη Νότια Καρολίνα είναι μία βίαιη υπενθύμιση του θεσμοποιημένου ρατσισμού που υπάρχει και συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Είναι δελεαστικό να χαρακτηρίσουμε αυτή την τραγωδία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, να πιστέψουμε πως στη σημερινή Αμερική ο φανατισμός είναι μακράν πίσω μας, πως ο θεσμοποιημένος ρατσισμός δεν υπάρχει πια", δήλωσε η Κλίντον. "Όμως παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και τις μεγαλύτερες ελπίδες μας, ο μακρύς αγώνας της Αμερικής με τον ρατσισμό κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει".
"Η φυλή παραμένει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή στην Αμερική", πρόσθεσε η Κλίντον.
Η Κλίντον χρησιμοποίησε την προγραμματισμένη ομιλία της σε μία Διάσκεψη των Δημάρχων των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να μιλήσει για πρώτη φορά για τον ρατσισμό ως υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η Κλίντον, που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είπε: "Γνωρίζω πως τόσοι πολλοί από εμάς ήλπισαν πως εκλέγοντας τον πρώτο μαύρο πρόεδρό μας είχαμε γυρίσει σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας".
"Γνωρίζω πως υπάρχουν αλήθειες που δεν μας αρέσει να τις λέμε φωναχτά. Όμως πρέπει – αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί".
Παραθέτοντας ορισμένα από τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί, η Κλίντον είπε πως είναι τρεις φορές πιο πιθανή ή άρνηση χορήγησης στεγαστικού δανείου σε έναν μαύρο δανειολήπτη απ΄ό,τι σε έναν λευκό∙ ο μέσος πλούτος των μαύρων οικογενειών είναι ένα μικρό ποσοστό εκείνου των λευκών οικογενειών∙ η αστυνομία είναι πιο πιθανό να σταματήσει και να κάνει σωματική έρευνα σ΄έναν μαύρο απ΄ό,τι σ΄έναν λευκό∙ και οι μαύροι παραβάτες καταδικάζονται συνήθως σε πιο αυστηρές ποινές.
"Ας είμαστε ειλικρινείς, για πολλούς καλοπροαίρετους, ανοικτόμυαλους λευκούς ανθρώπους, η θέα ενός νεαρού μαύρου άνδρα με κουκούλα προκαλεί ένα ρίγος τρόμου", είπε η Κλίντον, αναφερόμενη στη δολοφονία, το 2012, ενός νεαρού άοπλου εφήβου, του Τρέιβον Μάρτιν, από έναν φύλακα της γειτονιάς στη Φλόριντα που προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και συζητήσεις για τον ρατσισμό.
"Και οι ειδήσεις για τη φτώχεια και το έγκλημα και τις διακρίσεις προκαλούν συμπόνια, ακόμη και ενσυναίσθηση, αλλά πολύ σπάνια μας παρακινούν σε δράση ή μας προτρέπουν να αναρωτηθούμε για τις δικές μας πεποιθήσεις και τα προνόμια", είπε η Κλίντον.