Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές στην περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το πρώτο βήμα στο λεγόμενο «Σχέδιο Β'» θα είναι πιθανότατα η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).
Ακόμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει μια μικρή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τις 5 Ιουλίου για να γίνει το δημοψήφισμα. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι μία τέτοια παράταση, η οποία απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε ορισμένες χώρες, δεν θα είναι εύκολο να εγκριθεί. «Πραγματικά δεν μπορώ να δω τα 18 [τα κράτη μέλη] να συμφωνούν με αυτό», είπε ένας αξιωματούχος.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το άρθρο, έθεσαν ερωτήματα για το κατά πόσο η υφιστάμενη πρόταση για βοήθεια θα εξακολουθούσε να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ακόμα και αν το δημοψήφισμα καταλήξει υπέρ της βοήθειας διάσωσης. Σχόλια από αρκετούς υπουργούς που θα κάνουν εκστρατεία εναντίον της συμφωνίας έχουν υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ των πιστωτών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στην πραγματικότητα τα μέτρα που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης. «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι... Είναι ώρα για το Plan B», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
Πολλά από αυτά που θα συμβούν στη συνέχεια θα εξαρτηθούν από το πώς η ΕΚΤ θα αντιδράσει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μετριάσει τις μεγάλες εκροές καταθέσεων τους τελευταίους μήνες με τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά αυτά τα δάνεια μπορεί να διακοπούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει κεντρικούς τραπεζίτες από άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν υπάρχει η ανησυχία ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πλέον φερέγγυα.
Πάντως, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν στο παρελθόν τονίζει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία νομική βάση για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η διακοπή της πρόσβασης των πολιτών στα χρήματά τους θα απαιτήσει νέα νομοθεσία που θα πρέπει περάσει από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα.