Επικρίσεις κατά της ευρωζώνης από Γκάλμπρεϊθ και Στίγκλιτς

Επικρίσεις κατά της ευρωζώνης από Γκάλμπρεϊθ και Στίγκλιτς Facebook Twitter
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. EPA/CLAUDIO PERI
0

Tο «όχι» στο δημοψήφισμα είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Εξήγησε ότι «διαφορετικά η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Γκάλμπρεϊθ συνέστησε στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» και τόνισε ότι «η συμπεριφορά της Μέρκελ και του Γκάμπριελ, του Ολάντ και του Ρέντσι σε συνδυασμό με τον Γιούνκερ καταδεικνύει ξεκάθαρα τι άποψη έχουν για το ελληνικό κράτος, για την αλήθεια και ποιον πολιτικό δρόμο ακολουθούν».

Από την πλευρά του, και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς επέκρινε την Ευρώπη για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ελληνική κρίση. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να καθιστούν ξεκάθαρα τα πραγματικά κίνητρα της διαμάχης αυτής και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: έχουν να κάνουν περισσότερο με την ισχύ και τη δημοκρατία παρά με τα χρήματα και την οικονομία», έγραψε στο Project Syndicate.

«Μια εξόδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καθιστούσε ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη είναι ένας πρόσκαιρος θεσμός. Και τι θα γίνει όταν, για παράδειγμα, βρεθεί υπό πίεση η Ισπανία;», διερωτήθηκε ο Στίγκλιτς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ