FAZ: Σε ποια σημεία σκοντάφτει η ελληνική πρόταση

FAZ: Σε ποια σημεία σκοντάφτει η ελληνική πρόταση Facebook Twitter
EPA/JULIEN WARNAND
0

Η ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων έτυχε καλής υποδοχής από τους θεσμούς και τη χαιρετίζουν ως βάση για διαπραγμάτευση ενός προγράμματος με τον ESM, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurten Allgemeine. Ωστόσο, επικαλούμενη το έγγραφο της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup, σημειώνει ότι για να γίνει αυτό, οι θεσμοί θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και κυρίως περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η FAZ γράφει ότι οι τρεις θεσμοί εκφράζονται επιφυλακτικά θετικοί. Σημειώνουν στην τρισέλιδη εισήγησή τους ότι ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα, αλλά θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον.


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν και να κάνει διευκρινίσεις.


Οι θεσμοί φέρεται να καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να επιφέρουν έσοδα ύψους 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα -1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

FAZ: Σε ποια σημεία σκοντάφτει η ελληνική πρόταση Facebook Twitter

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε κρίσιμα σημεία η Αθήνα προσέγγισε τις απαιτήσεις των πιστωτών. Οι θεσμοί λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς. Όσον αφορά τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.


Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.


Στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης, τονίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.


Συνολικά, η εισήγηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση. Αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων από τις αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM. Εκτός από το συνταξιοδοτικό, γίνεται επίσης αναφορά στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά προϊόντων.


Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι τα αναγκαία μέτρα βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών και θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη». Ωστόσο πριν περάσουν απ' την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσα από στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, σημειώνεται.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM