Η «καυτή πατάτα» και η Ιωάννα της Λωραίνης (2004 edition)

Facebook Twitter
0

 Rene Falconetti απο το "La Passion de Jeanne d'Arc" (1928)

Καθώς η καλλιέργεια της φτώχειας στην χώρα μας δυναμώνει, ένα γνωστό ζιζάνιο εμφανίζεται ανάμεσα της: «Η καυτή πατάτα». «Είχα την καυτή πατάτα στα χέρια μου. Τι να έκανα;» είναι η φράση που χαρακτηρίζει τους φιλόδοξους ανθρώπους που αναλαμβάνουν καίριες θέσεις, κάτι στραβώνει στην πορεία και η κοινωνία τους ζητά ευθύνες. Μοιάζει λες και κάποιος πετάει την «καυτή πατάτα» αναγκαστικά σε αυτούς τους κακομοίρηδες που η μοίρα τους έλαχε τέτοια «κατάρα». Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση ακούγεται συχνά από τα στόματα των πολιτικών. Η ανικανότητα τους να τα βγάλουν πέρα μετατρέπεται σε «καυτή πατάτα» που κάποιος τους την πέταξε(σ.σ Κανένας δεν σου την πετάει. Την «καυτή πατάτα» την παίρνεις μόνος σου. Εκτός και αν η πολιτική είναι το καταφύγιο της ανιδιοτέλειας. Είναι;)και αυτή με γυμνά χέρια πάλεψαν να την κρατήσουν.

Τελευταία η φράση επανήλθε από την «Ιωάννα της Λωραίνης» (2004 edition). Είχε και αυτή την «καυτή πατάτα» στα χέρια και η κακομοίρα τι να έκανε την πήρε. Καταδικάσαμε την Ζαν ντ' Αρκ των Ολυμπιακών Αγώνων να καεί ζωντανή και εκείνη η κακομοίρα θυσιάστηκε για την πατρίδα. Πήρε την «καυτή πατάτα» και οργάνωσε τους Αγώνες. Όλα φαινόντουσαν ότι πήγαιναν ωραία και καλά τότε.

Βέβαια, τώρα βλέπουμε και τα αποτελέσματα κάποιων υπερβολών της τότε Εποχής. Μάλλον η «μικρή Ελλαδίτσα» το παράκανε λίγο το 2004 και σίγουρα καμία «καυτή πατάτα» δεν πέταξαν στην εν λόγω κυρία: Την άρπαξε όπως αρπάζουν την ευκαιρία όλοι οι φιλόδοξοι. Έτσι δεν μπορώ να λυπηθώ κανέναν φιλόδοξο που πήρε την «καυτή πατάτα». Στο μυαλό της ίσως να νομίζει ότι είναι αναντικατάστατη και ότι «μας έβγαλε από την δύσκολη θέση». Στην αρένα της φιλοδοξίας όμως πολλά λιοντάρια μπαίνουν μέσα. Ας μην κοροϊδευόμαστε: Όλο και κάποιος θα βρισκόταν για να μπει μπροστά.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους υπερβολικά φιλόδοξους. Δεν αντέχω όμως να μου υπενθυμίζουν ότι η ανιδιοτέλεια τους ξεπερνάει την φιλοδοξία τους. Γιατί δεν την ξεπερνάει. Φάνηκαν, βγήκαν κερδισμένοι, ανέλαβαν έργα, οι κάμερες έπεσαν πάνω τους, βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό και τώρα που ζητάμε κάποιες ευθύνες για το hangover μετά το πάρτι αυτοί θέλουν να τους ανακηρύξουμε Αγίους. Οι Άγιοι δεν έχουν θέση στην κόλαση της πραγματικότητας (μας). Οι υπερβολές του 2004 δεν χωράνε στο καημένο το 2012.

Υ.Γ

Πόσο μα πόσο πολύ στο συγκεκριμένο θέμα με «τρελαίνει» ο καλλιτέχνης της ιστορίας. Ποτέ δεν μίλησε για «καυτή πατάτα» αλλά για ευκαιρία που του δόθηκε. Ακόμα και στις υλικές απολαβές με θάρρος βγήκε μπροστά και είπε ότι από την ιστορία των Ολυμπιακών αγόρασε ένα σπίτι. Τον θαυμάζω γιατί δεν κλάφτηκε ποτέ για την σκληρή κριτική που του έγινε σε αρκετές περιπτώσεις και γιατί μίλησε περισσότερο για το κέρδος που είχε από την ιστορία (καλλιτεχνικό, οικονομικό, προβολή κ.τ.λ) παρά για την χασούρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ