Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaziz συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας με δύο τόνους ναρκωτικά στο πολυτελές τζετ του. Η αστυνομία του Λιβάνου ανακάλυψε στο φορτίο 40 βαλίτσες γεμάτες με 4.000 κιλά κοκαΐνη και χάπια αμφεταμίνης ενώ το βασιλικό αεροσκάφος ήταν καθ΄οδόν για το Ριάντ. Πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση λαθρεμπορίου που έχει διαλευκανθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.
Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν απλά μια ακόμη περίπτωση παραστρατημένων πλούσιων και ισχυρών γόνων, οι επιπτώσεις αυτής της σύλληψης για ναρκωτικά κρύβουν μια αθέατη, σκοτεινή πλευρά του βασιλείου του πετρελαίου. Στην Σαουδική Αραβία, άνθρωποι εκτελούνται συνεχώς για ναρκωτικά. Και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται σπάνια, αλλά αρκετές φόρες μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο το νέο κακό παιδί της βασιλικής οικογένειας, εκτιμάται πως παρά το πρωτοφανές φορτίο, θα αποφύγει την εκτέλεση, αλλά και τη βαριά ποινή, και αυτό είναι κάτιπου πλέον δεν προκαλεί έκπληξη.
Στην πραγματικότητα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα η κυβέρνηση της χώρας του εκτέλεσε έναν Πακιστανό έμπορο ναρκωτικών ενώ περίπου το ήμισυ (47 %) των ανθρώπων που εκτελούνται στη Σαουδική Αραβία οδηγούνται σε θάνατο για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015 έγιναν συνολικά 175 εκτελέσεις και οι μισές ήταν για τέτοια εγκλήματα.
Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας έχει επίσημα το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων του κόσμου, μετά την Κίνα και το Ιράν. Ωστόσο, η Κίνα έχει σχεδόν 50 φορές περισσότερο πληθυσμό και το Ιράν είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Σαουδική Αραβία.
Ο αποκεφαλισμός είναι η πιο συχνή μέθοδος εκτέλεσης μετά το εκτελεστικό απόσπασμα και διεθνώς γίνεται σκληρή κριτική στα δυτικά μέσα που σπεύδουν να μεταδώσουν τα εγκλήματα των τζιχαντιστών, αλλά προσπερνάνε αυτά που γίνονται στα πλαίσια της δικαιοσύνης της πλούσιας Σαουδικής Αραβίας.
Εξίσου υποκριτικά είναι τα κριτήρια και τα προνόμια με τα οποία η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής αντιμετωπίζεται. Ο έκπτωτος πρίγκηπας που είχε δύο τόνους ναρκωτικών, δεν είναι ο πρώτος που εμπλέκεται σε υπόθεση ουσιών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, γυναίκες που εργάζονταν σε μια έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς κατηγόρησαν τον 28χρονο ένοικο πρίγκηπα για τη σεξουαλική τους κακοποίηση και χρήση παράνομων ναρκωτικών στη βίλα την οποία είχε μετατρέψει σε άνδρο οργίων και σεξουαλικών εγκλημάτων.
Η σαουδαραβική βασιλική οικογένεια είναι διαβόητη για την παρακμή της. Αυτές οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις δεν είναι απομονωμένα περιστατικά, αλλά η συνέχεια μιας μακράς ιστορίας με πολλά ναρκωτικά και εγκλήματα. Οι αποκαλύψεις των περίφημων WikiLeaks είχαν ρίξει φως στα ξέφρενα πάρτι των ισχυρών γόνων με αλκοόλ, ναρκωτικά και σεξ για τα οποία η θρησκευτική αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια. Αρκετοί πρίγκιπες έχουν στο παρελθόν συλληφθεί με ναρκωτικά σε άλλες χώρες, αλλά το πανίσχυρο Ριάντ φρόντιζε πάντα να "πέφτουν στα μαλακά".
Την ίδια ώρα, οι εξαιρέσεις για τα πάνω από 1000 μέλη της βασιλικής οικογένειας εξακολουθούν να είναι πρόκληση καθώς τα ίδια εγκλήματα οδηγούν τους υπόλοιπους σε θάνατο.