Με κινήσεις της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο αποβολής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, κάτι που υπήρχε ως σκέψη και πρόκειται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε..
Χθες, μετά από παρέμβαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα κατατέθηκε αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Επίσης υπήρξε συμφωνία με τη Frontex, για επέκταση των δραστηριοτήτων της ευρωπαϊκής δύναμης στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ, ώστε να υπάρξει βοήθεια στην ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων. Ως τώρα η Ελλάδα είχε αρνηθεί την παρουσία της Frontex με το επιχείρημα ότι η φύλαξη των συνόρων και αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.
Ακόμη η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ο κ. Μουζάλας πάντως χθες στη Βουλή, στην τοποθέτηση του για το ζήτημα αναφέρθηκε σε δυνάμεις που με ψέματα και παραπληροφόρηση προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για τη χώρα και διέψευσε ότι η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια των εταίρων.
Παραδέχτηκε καθυστερήσεις ό,τι αφορά στην υλοποίηση των
Κέντρων Ταυτοποίησης σε Κω, Λέρο και Σάμο.
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη αποδίδει την επίθεση στη χώρα μας σε κύκλους που θέλουν την διάλυση της Ε.Ε. με το ξήλωμα της συνθήκης Σένγκεν αλλά και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες.
«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
σχόλια