Τι ζητάει ο αλ Σίσι στην Αθήνα;

Τι ζητάει ο αλ Σίσι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

   Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

   Οι σημερινές επαφές θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών.

Οι επιδιώξεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου με 4ο «παίχτη» το Ισραήλ, είναι η δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας που συγκροτούν οι τέσσερις χώρες και που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά ανάχωμα σε μια ανεξέλεγκτη διάχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας αλλά και το προκεχωρημένο φυλάκιο όταν απαιτηθεί πιο ενεργός εμπλοκή των ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι τέσσερις χώρες, θέλουν  να στείλουν τα μηνύματα ότι η ασφάλεια δεν είναι θεωρητική έννοια. Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησαν μεγάλες ασκήσεις του Ισραήλ εντός του FIR Αθηνών από την περιοχή νότια της Ρόδου μέχρι και ανατολικά της Ζακύνθου, η ρωσική αρμάδα στη Μεσόγειο με επικεφαλής το πυραυλοκίνητο αντιτορπιλικό MOSKVA έκανε ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, ενώ οι ελληνικές και αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έκαναν κοινές ασκήσεις με την ονομασία «Μέδουσα 2015».

Μετά τη ρωσοτουρκική κρίση, κάθε συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για εκτεταμένη επέμβαση στη Συρία θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό τον στρατηγικό διάδρομο που δημιουργούν οι δυο τριμερείς συνεργασίες.

Οι τρεις χώρες που συναντώνται σήμερα επιθυμούν όμως να κεφαλαιοποιήσουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει αυτή η τριμερής συνεργασία και στον τομέα της οικονομίας, ενώ η ενεργειακή συνεργασία είναι και αυτή στην κορυφή της ατζέντας, αλλά πλέον στο τραπέζι έχουν μπει προτάσεις τόσο για τις θαλάσσιες μεταφορές όσο και για το εμπόριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Διεθνή / Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να διεξάγει μια δημόσια δικαστική μάχη με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που αναζητά τρόπους να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM