It’ s a fucking emergency!

It’ s a fucking emergency! Facebook Twitter
0

Φασολάκης ήταν το προσωρινό όνομάτου. Υποψήφια μόνιμα ονόματα ήταν: Σείριος, Ωρίωνας, Αρκτούρος, Βέγας, Αλκάιντ,Αλκμάνας, Αλέξιος, Βαλέριος, Λέμο, Εγκινατόρ, Μαρσέλους, Δαίδαλος και Άτε Ολάν(«άντε παράτα μας» στα κυπριακά). Είχαμε μπει σε ένα site που βρίσκει ονόματαγια νεογέννητα, πιάσαμε τα αστρονομικά, τα αρχαιοελληνικά, τα αιγυπτιακά, ταλατινικά και μετά πήγαμε να πιάσουμε τα ινδιάνικα, αλλά θυμήθηκα τον Ροντρίγκοκαι σταματήσαμε απότομα. Ο Αύρα του Ήλιου επέμενε να τον πούμε «Γκομενοπαγίδα»,δεν καταλαβαίναμε, οπότε «Φασολάκη» συνεχίσαμε να το λέμε το παιδί.

H A, o Aύρα του Ήλιου, ο Μοίρηςκαι ο Φασολάκης τριγύριζαν πάλι το Ιόνιο με ένα καλαμαράν (ελληνικό καταμαράνπου το έχουν νοικιάσει Κύπριοι) κι είχαν αράξει επειγόντως Κέρκυρα γιατί ο Αύρατου Ήλιου ισχυρίστηκε ότι ο δύο μηνών Φασολάκης θα πάθαινε κατάθλιψη αν έχανετον αγώνα στην τηλεόραση. Έπαιζε η Ανόρθωση Στήθους - έτσι νομίζω λέγεται ηκυπριακή ομάδα, αλλά όρκο δεν παίρνω, μπορεί να είναι και Γοφών. Εγώ εκείνο τονκαιρό είχα βρει ένα νέο χόμπι για να ξεπεράσω το χωρισμό μου, όπως με είχεσυμβουλεύσει η The body: τον καφέ. Eίχα μπει επιτέλους στο ελληνικό cafesociety, την παράταξη όπου το να πίνεις καφέ είναι πλήρης απασχόληση. Στο νησίείναι και η υγρασία που σου κάνει βαρύ το κεφάλι, οπότε πού να δουλέψεις. Εκείμε πέτυχε η Α, σε καφετέρια. Δεν με γνώρισε αμέσως γιατί από την ακινησία καιτην υγρασία είχαν φυτρώσει πάνω μου βρύα και λειχήνες.

Είχε τον Φασολάκη δεμένο στηνπλάτη της με ένα τεράστιο αφρικανικό μαντήλι. Το μαντήλι δενόταν χιαστί γύρωαπ' τον κορμό της κι έκανε πολύ ωραίο στάιλινγκ με το μωρό μέσα. Αν είχε ο Αύρατου Ήλιου το παιδί αγκαλιά και περπατούσε πολύ μπροστά για να κάνει τιςγκόμενες στο δρόμο να πέφτουν ξερές, η Α πετούσε το αφρικανικό μαντήλι όπωςακριβώς το αφρικανικό μαστίγιο, το τύλιγε με μια κίνηση γύρω από το λαιμό τουκαι τον τραβούσε πίσω. Το ίδιο μαντήλι δενόταν και σαν αιώρα το βράδυ, για νακοιμάται εκεί το μωρό. Παρόλο που όλες οι υπόλοιπες στην παρέα είχαμε δώσειομαδικό όρκο να μην κάνουμε παιδιά -για το καλό των παιδιών- τον είχε σπάσειπρώτη η Χιονάτη. Πήγε να δει τον Φασολάκη όταν γεννήθηκε κι επέστρεψε με γράμμαεκβιασμού στον γκόμενό της - «ή κάνουμε παιδί ή χωρίζουμε». Μία μία οιυπόλοιπες που πήγαιναν επίσκεψη στον Φασολάκη επέστρεφαν σπίτι τους κι έθετανκατευθείαν επί τάπητος συζητήσεις για παιδί. Τι απειλές, τι κλάματα, όλη ηπαρέα είχε αναστατωθεί και ήταν σε on line σύνδεση για τους νέους εκβιασμούς.Εγώ είχα τα δικά μου και δεν πήρα θέση.

«Καλά χώρισες με τον πρώτο σουάντρα» μου έλεγε η μάνα μου βέβαια, «αλλά δεν ξέχασες κάτι;». «Τι;», «Να κάνειςπαιδί». Η αλήθεια είναι ότι από τότε που χώρισα είχα μια αίσθηση ότι κάτιξέχασα. Μια έτρεχα στην κουζίνα και τσέκαρα μάτια, μια επέστρεφα από τηνεξώπορτα πίσω και κοίταζα θερμοσίφωνα, έτρεχα και έψαχνα το σίδερο ρούχων,μήπως το έχω αφήσει στην πρίζα. Αλλά μόνο όταν είδα κι εγώ τον Φασολάκη liveκατάλαβα τι είχα χάσει. (Όχι καλέ, δεν ήταν τόσο γλυκός που ξύπνησε ξαφνικά σεόλες το μητρικό ένστικτο, ήταν καθαρά για το στάιλινγκ με το αφρικανικόμαντήλι.) Και τώρα; Πού να έβρισκα άρον άρον άντρα να κάνω παιδί; «Δεν ξέρω,συνήθως παιδί κάνουμε με τον άντρα που έχουμε πρόχειρο» μου υπενθύμισε η Α.

«Αγαπημένε μου Ροντρίγκο» τουείπα στο κινητό. «Μη φύγεις ακόμη για Αυστραλία. Περίμενέ με Αθήνα. Για μιανύχτα». Όλα έγιναν σε χρόνο ντε-τε. Πακέταρα, άρπαξα Ζαμπονάκη και Κοκαλίνα καιάντε πάλι πίσω στην Αθήνα. Αλλά τώρα χωρίς σπίτι και χωρίς έπιπλα. Να κυνηγάωάστεγη ένα σπέρμα! Τόσα είχα εύκαιρα όλον αυτό τον καιρό, δεν μπορούσα να είχαφυλάξει μερικά σε ένα τάπερ στην κατάψυξη, κάτω απ' τις μπριζόλες, για μια ώραανάγκης;

Αεροπορικό εισιτήριο δεν υπήρχε.Μπήκαμε στο αυτοκίνητο με το σήμα Ν πίσω («Ντάουν», κίνδυνος προσπάθειαςαυτοκτονίας δηλαδή, το κολλάνε οι χωρισμένοι οδηγοί για να κρατάνε οι άλλοι τιςαποστάσεις ασφαλείας), πήραμε το φέρι κι ύστερα σφαίρα με το αμάξι το δρόμο γιαΑθήνα. Χτύπησα τις σακούλες σούπερ μάρκετ που κουβαλούσε ένας ανέμελοςπεραστικός, ο οποίος, αφού διαπίστωσε ότι είναι ακόμη ζωντανός, ούρλιαζεμπροστά μου. Κατέβηκα, «χρυσέ μου άνθρωπε» του είπα, «μη με καθυστερείς,χάνεται ζωή παιδιού, πόσο κάνουν να σου πληρώσω τα ψώνια» (ήταν κι απ' το ΑΒ).Παρακάτω έγδαρα ένα αμάξι που πάρκαρε. Κατέβηκε ο ιδιοκτήτης του έξαλλος,«χρυσέ μου άνθρωπε» του είπα, «μη με καθυστερείς, χάνεται ζωή παιδιού, πόσοκάνει να πληρώσω». Έπρεπε τελικά να είχα αγοράσει παιδί απ' την Κίνα. Φθηνότεραθα μου ερχόταν.

(συνεχίζεται; Έλα ντε!)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ