Athens in Vain

Athens in Vain Facebook Twitter
0

Gallery walk
Ο Άρης Ζαμπίκος και η Μαρίνα Ηλιάδη

Mέσα στην πληθώρα των αθηναϊκών γκαλερί υπάρχουν δύο που ξεχωρίζουν: η Breeder, στην οδό Ιάσονος 45, η πιο upcoming (ο Άρης Ζαμπίκος μετέτρεψε ένα εγκαταλελειμμένο παγωτοποιείο σε αρχιτεκτονικό αριστοτέχνημα - με την πιο εξωφρενική σκάλα) και η Bernier-Eliades, η πιο διαχρονικά σοφιστικέ. Με μεγάλη ιστορία από την πλευρά της Μαρίνας Ηλιάδη (το γένος Παπαστράτου), η γκαλερί μετακόμισε το 1999 στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Επταχάλκου στο Θησείο. Στην κληρονομιά της Bernier-Eliades ήρθε να προστεθεί το φρέσκο αίμα του διευθυντή Γιάννη Βασιλείου. Στις 19 Νοεμβρίου η Βernier-Eliades εγκαινίασε την έκθεση των Gilbert and George «Jack Freak Pictures». «Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία και τα έργα δεν είναι και τόσο ακριβά. Κοστίζουν από 60.000 μέχρι 150.000 ευρώ» είπε ο Richard Adler. «Μου ζητούσαν για ώρα να τους εξηγήσω την ετυμολογία του λατινογενούς όρου "intercrural love" που είναι ο τίτλος ενός έργου τους στην έκθεση. Σημαίνει επί μηρών συνουσία. «Αυτό έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες» λέει ο George. «Άρα δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε» προσθέτει ο Gilbert.

Λαμπρές κουβέντες στο Milos
Δείπνο με τους Gilbert and George

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης η Bernier-Eliades κάλεσε 150 Έλληνες και ξένους συλλέκτες, επιμελητές, καλλιτέχνες, κριτικούς και φίλους στο εστιατόριο Milos για δείπνο. Το καρπάτσο από λαυράκι σχολιάστηκε θετικά. «Something fishy is going on in here» ξεκίνησε ο Gilbert. «One man's fish is another man's poisson», συμπλήρωσε ο George. «Όταν βγαίνεις με τους G & G πίνεις, τραγουδάς, γελάς, μορφώνεσαι, συγκινείσαι και καταλήγεις λιώμα. Έχουν εντυπωσιακή αντοχή στις καταχρήσεις. Πάντα με στυλ» είπε ο Γιάννης Βασιλείου και συνεχίζει. «Το δίδυμο είναι διακριτικό και χαμηλών τόνων. Είναι τέρατα μόρφωσης και πάντα απερίγραπτα ευγενείς». Οι ίδιοι λένε: «Εμείς δεν σοκάρουμε ποτέ. Απλά παρουσιάζουμε ό,τι βλέπετε όλοι έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα: cock, religion, blood, football, piss, politics, shit, national flags, spunk, money and sex».

Βρίσκω εκπληκτικό πoυ έχουν ορίσει κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας τους το αγγλικό Δημόσιο και όχι τίποτα πονηρά ανίψια.

Πολίτικη κουζίνα
Ο Μάρκελλος Νύκτας και ο Χάρης Χατζής

Όταν ρωτάς κάτι τον Μάρκελλο Νύκτα, συνήθως σου απαντάει με στροφές και δίστιχα. Ο σχεδιαστής μόδας άλλαξε πορεία και κάνει δημόσιες σχέσεις στο ρετρό ζαχαροπλαστείο Χατζής που αναδίδει άρωμα Πόλης, κόντρα σε μια ζόρικη πόλη σαν την Αθήνα. Τον συνάντησα στο νέο κατάστημα της λεωφόρου Ακαδημίας 34, όπου καθόταν με τον ιδιοκτήτη Χάρη Χατζή «που είναι η τέταρτη γενιά στη γευστική μερακλίδικη βιομηχανία και που έχει ύψος δύο μέτρα». «Η Κωνσταντινούπολη είναι η δεύτερη γευστική μου πατρίδα, αφού γεννήθηκα εκεί και είχα νονό ζαχαροπλάστη (είχε το Dore στο Τζι Χανγκίρ)» είπε ο Μάρκελλος. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα χαλάσω τη σιλουέτα μου είναι για να φάω ένα ωραίο γλυκό. Η οικογένεια Χατζή έχει φάρμα στη λίμνη Κερκίνη, όπου βόσκουν τα βουβάλια απ' τα οποία φτιάχνει το αφροδισιακό καϊμάκι. Δοκίμασε κιουνεφέ καταΐφ, που το περιμένεις μισή ώρα να γίνει, με τυρί κατσικίσιο από τα Γιάννενα, να καταλάβεις. Έλα στου Χατζή για να φας καζάν ντιπί!». Εκτός από δίστιχα, ο Μάρκελλος είναι γνωστός για τις ευρηματικές του κατάρες (παλαιότερα ευχόταν να πέφτουν βόμβες από κόπρανα και βισμούθιο σε πλατό γνωστών τηλεπαρουσιαστριών).

The drugs don't work
Η Ίρμη Μητροπούλου γράφει και αγαπά

H  Ίρμη Μητροπούλου γιόρτασε την έκδοση του τρίτου βιβλίου της με τίτλο Πριν, μετά και λίγο ανάμεσα όπου περιγράφει τη μάχη και την απεξάρτησή της από τα ναρκωτικά με πάρτι στο Central. Διάβασε πρόλογο και επίλογο και θα καταλάβεις. «Αδιαφορώ πλήρως για τη γνώμη των άλλων, γι' αυτό και έσπασα και την ανωνυμία μου. Όχι μόνο για να ταυτιστούν κάποιοι μαζί μου αλλά και για να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνοι. Πως το στίγμα που κουβαλάμε φέρνει ντροπή, η ντροπή μυστικά και τα μυστικά συνήθως θάνατο. Ένας στους 3 θα ζήσει. Ήθελα λοιπόν να προλάβω έστω κι έναν» είπε η Ίρμη που «μέσα στο μπάχαλο» βρήκε τον άντρα της ζωής της. «Γνώρισα τον Γιάννη στις 16 Σεπτεμβρίου. Ήρθε σπίτι για καφέ με έναν φίλο. Με το που άνοιξα την πόρτα και κοιταχτήκαμε, μείναμε. Coup de foudre! Βάλαμε χίλια δύο μέσα για να παντρευτούμε όσο πιο γρήγορα γινόταν και ακόμα ζούμε τον μήνα του μέλιτος, σπίτι μας, πού να τρέχουμε!». Η Ίρμη σχεδιάζει το τέταρτο βιβλίο της, που «θα είναι χιουμοριστικό ή θα έχει ερωτικά γράμματα» και σπουδάζει on line forensic psychology. «Αν δεν είσαι addict αλλά κάνεις παρέα μόνο με addicts, είσαι co-addict. Πάμε να πιούμε καφέ να στα εξηγήσω. Συγκινήθηκα πάνω απ' όλα με τον πατέρα μου. Μου λέει "βρε κοριτσάκι μου, γράφεις τόσο ωραία, αλλά γιατί βάζεις μέσα όλες αυτές τις βρισιές;". Τον λατρεύω. Πήρε το βιβλίο μου στα χέρια και φιλούσε τη φωτογραφία μου».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ