ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Κάποιος να με μισεί

Κάποιος να με μισεί Facebook Twitter
0

Οι μισογύνηδες είναι heartbraker. Φροϊδικά, το να είσαι heartbraker είναι ένα σύμπλεγμα ευνουχισμού και διαρκούς απόρριψης κι εκδίκησης της μητέρας σου στο πρόσωπο όλων των άλλων γυναικών. H έρευνα που κάναμε με την Absentia για τους Έλληνες μισογύνηδες βασιζόταν σε μια παλιότερη έρευνά μου πάνω σε τέσσερα είδη heartbraker, η οποία βασίστηκε στους σύγχρονους ψυχαναλυτές κυρίως - οι οποίοι δεν έχω ιδέα που βασίζονται, αλλά tespa... Δηλαδή, ψάχναμε συγκεκριμένους τύπους αντρών στα date club στο ίντερνετ. Καταρχάς, τον μπαϊρονικό heartbraker. Ο λόρδος Μπάιρον ήταν πολύ σκληρός με τo γυναικείο φύλο, και στην ποίησή του και στη ζωή του. Κι ήταν ταυτόχρονα μεγάλος Δον Ζουάν. Μυστικό της επιτυχίας των Δον Ζουάν είναι ότι κατανοούν τη γυναικεία ψυχολογία. Αλλά ο μπαϊρονικός, αμέσως μετά τη συμπάθεια και την κατανόηση, θα δείξει αγένεια κι εμπάθεια. Είναι συνήθως όμορφος κι έχει τάση στη διανόηση και στις τέχνες. Είναι κυνικός, έχει κόμπλεξ ανωτερότητας και κριτικάρει τους πάντες. Κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ξεχωριστές που τις πρόσεξε κι ότι τις τιμά το γεγονός ότι κοιμούνται μαζί του. Μην κάνει όμως να τον πλησιάσει περισσότερο κάποια, έχει σημάνει συναγερμός στο είναι του. Έχει θεωρία και σε ταράζει στην αμπελοφιλοσοφία. Ότι είμαστε πολυγαμικά όντα, ότι τι δηλαδή, επειδή έχει εσένα φίλη δεν μπορεί να έχει και την άλλη φίλη και, τέλος πάντων, εφόσον ήξερες πού έμπλεκες, τι θέλεις τώρα και παραπονιέσαι. Έλκει κυρίως διανοούμενες κι έξυπνες, υποτίθεται, γυναίκες. Για να τις καταστρέψει. Μια εμπειρία μαζί του μπορεί να καταρρακώσει το Εγώ σου για όλη την υπόλοιπή ζωή σου.

Ο πατέρας του κλασικού μπαϊρονικού σχεδόν πάντα είναι απών ή αδύναμο αρσενικό ή χαραμοφάης. Η μητέρα του είναι δεσποτική, επιβλητική και απαιτητική. Γι' αυτό και δεν αντέχει κανενός είδους γυναικεία εξουσία κι είναι ψυχρός με τις μεγαλύτερές του γυναίκες. Βέβαια, αυτός ο τύπος μισογύνη περισσότερο φοβάται παρά μισεί τις γυναίκες. Είναι το χειρότερο είδος άντρα για γάμο, κι αν παντρευτεί, θα είναι μόνο με κάποια πολύ μικρότερή του, η οποία έχει απαραίτητα κοριτσίστικη συμπεριφορά. Θα τον εξουσιάζει μεν συναισθηματικά, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα του λέει τι να κάνει. Όσες είναι τυχερές απλά μεγαλώνουν μια μέρα και τον παρατούν. Δίνοντάς του έτσι έναν επιπλέον λόγο να μισεί το γυναικείο φύλο. Για να καταλάβετε ακριβώς τον τύπο, δείτε με μεγαλύτερη προσοχή τις ταινίες του Γούντι Άλεν. Αν και άσχημος για μπαϊρονικός, ο Γούντι πάντα βρίσκεται δίπλα σε μια όμορφη γυναίκα, την οποία απ' τη μια κοροϊδεύει κι από την άλλη θέλει. Καθόλου τυχαίο που ο ίδιος στη ζωή του παντρεύτηκε την κόρη της γυναίκας του.

Το δεύτερο είδος μισογύνη που ψάχναμε ήταν ο Ευαίσθητος Τσόγλανος. Οι Ευαίσθητοι Τσογλανοι δεν μοιάζουν καθόλου με τα υπόλοιπα κακά αγόρια. Είναι κοντοί ή αδύνατοι. Αλλά έχουν πνεύμα, χιούμορ και, συνήθως, μια ανδρόγυνη γοητεία. Ξέρουν πώς να γίνονται αξιολάτρευτοι στο γυναικείο φύλο και δέρνουν εύκολα κάποιον για χάρη σου. Σε αντίθεση με τους μπαϊρονικούς, είναι ευχάριστοι κι επικοινωνιακοί. Τι λένε; Ψέματα κυρίως. Έχουν πολλές γυναίκες ταυτόχρονα, κι έχουν κάνει κάθε μια τους να πιστέψει ότι είναι «η μία και μοναδική» ή «η πιο σημαντική απ' τις υπόλοιπες». Κι εκεί που σε έχουν πείσει, εξαφανίζονται για μεγάλες περιόδους, άλλα πάντα επιστρέφουν με ένα καλό ψέμα και βλέμμα γεμάτο πόθο και λατρεία κι όλα είναι τέλεια. Εκτός κι αν νιώσουν άγχος. Αν αποκαλυφτεί κάποιο ψέμα τους και νιώσουν να στριμώχνονται, τότε πέφτουν οι μάσκες και ο Ευαίσθητος Τσόγλανος μεταμορφώνεται στον πιο αηδιαστικό, πρόστυχο και σαδιστή τύπο μισογύνη - ελπίζω να έγινε κατανοητό και να μείνετε μακριά του.

Οι γονείς του ή τον παραμελούσαν μικρό ή τον κακομεταχειρίζονταν. Ο μπαμπάς του ήταν ή απών ή βίαιος κι έκτοτε επαναστατεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ενάντια στο πατρικό πρότυπο. Η μητέρα του παίζει να του έκανε όλα τα χατίρια αλλά και να υπέφερε από κάποια ψυχική ασθένεια, ή να ήταν θύμα, ή εξώλης και προώλης, ή αλκοολική (ακόμη κι αν δεν υπήρξε κανείς από τους δυο του γονείς, ως ενήλικας μια ροπή στις καταχρήσεις και τις εξαρτήσεις την έχει). Νιώθει οίκτο για τη μητέρα του. Αυτό το συναίσθημα τού βγάζουν και οι ερωμένες του. Γίνεται καλός ακροατής, αν μια ερωμένη του έχει προβλήματα, και τρέχει, αν του τηλεφωνήσει πέντε το πρωί ότι τον χρειάζεται. Έχει πολλά ταλέντα, αλλά είναι αμελής κι ανεύθυνος. Το κόμπλεξ ανωτερότητάς του το κρύβει κάτω από χιούμορ - γιατί δεν τον παίρνει διαφορετικά.

(συνεχίζεται)

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ