Ρητορική μίσους

Ρητορική μίσους Facebook Twitter
Πήλινα ομοιώματα φαλλών από το Μπουρανί, το έθιμο που αναβιώνει στον Τύρναβο.
0

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που θα συμπληρώνει και θα διευρύνει το αντίστοιχο «λειψό» του 1979 ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ρατσιστικές δηλώσεις, ενέργειες και συμπεριφορές κατά προσώπων ή ομάδων σε σχέση με φυλή, χρώμα, καταγωγή, θρησκεία αλλά και σεξουαλικό προσανατολισμό (η σημαντικότερη, μάλλον, προσθήκη, παρά την επιμονή στον παλιομοδίτικο όρο «γενετήσιο») θα τιμωρούνται με 1-3 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμα μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ οι διώξεις θα ασκούνται, πλέον, αυτεπάγγελτα. Ακτιβιστές και φίλα προσκείμενοι νομικοί (ΕΠΣΕ, e-lawyer) ήδη βρίσκουν ασάφειες και δυσερμήνευτα νομικά «κενά». Ενδεικτικά, κολάζεται η πρόκληση αλλά όχι η υποκίνηση, μέτρο του ρατσισμού γίνεται η διασάλευση της δημόσιας τάξης, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλείονται, ουσιαστικά, από την πολιτική αγωγή. Στον αντίποδα, συντηρητικοί αλλά και φιλελεύθεροι φωνάζουν για «χτύπημα στην ελευθερία του λόγου».

Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ θα φανεί έμπρακτα όταν π.χ. κάποιος Άνθιμος ή Ψωμιάδης εξαπολύσει νέους οχετούς ύβρεων κατά ομοφυλόφιλων ή... άλλων αλλόφυλων. Η δημοκρατικότητά του, τώρα, εξαρτάται από την ορθή διάκριση ιδιωτικού-δημόσιου, γιατί η μανία με την πολιτική ορθότητα καταντά κάποτε υστερία, όπως δείχνει κι η διεθνής εμπειρία. Η χρησιμότητά του είναι, ωστόσο, φανερή όταν περί θεσμών ο λόγος, γιατί η εύρυθμη κοινωνική συμβίωση προϋποθέτει ορισμένους στοιχειωδώς αποδεκτούς κανόνες περί προσωπικής αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού.

«ΚΑΘΕ ΟΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΩΝ βάζει εις το κέντρον των φαγητών που αραδιάζει... μίαν μεγάλην φιάλην εις σχήμα Φαλλού γεμάτην με κρασί ή γαλακτόχρουν κράμα ούζου με νερό... Οι εν λόγω Φαλλοί είναι πήλινοι ή γλυπτοί ξύλινοι... Εις τα οινοποιεία της πόλεως και εις το κέντρον εκάστης τραπέζης στήνονται επίσης παρόμοιοι Φαλλοί-φιάλαι, μ' ένα αγιοκέρι αναμμένον εις την οπήν της κορυφής των εις έμφασιν θρησκευτικής σοβαρότητος, της και το νυν αδιαφθόρως διατηρουμένης πανάρχαιας ταύτης λατρείας... Της πομπής προηγούνται διάφοροι αυτοσχεδίως μετημφιεσμένοι χωρικοί, μεταξύ των οποίων προέχει ο παρουσιαζόμενος ως ο θεός Παν». Ο Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος γράφει το 1952 για το καθαροδευτεριάτικο Μπουρανί του Τυρνάβου, το πλέον διονυσιακό αποκριάτικο δρώμενο στην επικράτεια (Ευγονία και άλλα τινά, εκδ. Άγρα 1991). Καλά Κούλουμα!

Queer Week

5 & 6/3 Απόκριες στην Alexander sauna: στις 5/3 (και κάθε Σάββατο στο εξής) η μεγάλη drag queen συνάντηση: Joe Williams & Lenn (11 μ.μ.). Την Κυριακή 6/3 «ιδρωμένο» Carnival party με κεντρικό θέμα... «Γάμος αλά ελληνικά»! Μ. Αλεξάνδρου, 134 Γκάζι • 5 & 6/3 Πατρινό καρναβάλι στα χρώματα της ίριδας με θεματικά πάρτι, live strip, fetish & drag shows, special guests κ.ά. YMCA dancefloor, Κανάρη 90, Ψηλά Αλώνια, Πάτρα • 6/3 Στρας, φτερά και πούπουλα: Drag Queens Carnival party στο Fou club, Κελεού 8, Γκάζι Queer theater: Δούλες του Ζενέ από τον Τάσο Σαγρή στο Nosotros (δίχως, ωστόσο, άντρες πρωταγωνιστές, όπως επέμενε ο συγγραφέας). Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια, Τετάρτες & Πέμπτες 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις τηλ. 6948 662270

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΗΠΑ: Δύο Δημοκρατικοί ψηφίζουν υπέρ της απαγόρευση να αγωνίζονται οι τρανς αθλητές

Διεθνή / ΗΠΑ: Δύο Δημοκρατικοί ψηφίζουν να απαγορευθεί στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα

Δημοκρατικοί από το Τέξας συντάσσονται με τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσει νόμος που απαγορεύει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM