«Μένουμε» (Ευρώπη) ή... «φεύγουμε»;

«Μένουμε» (Ευρώπη) ή... «φεύγουμε»; Facebook Twitter
0

ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, άραγε, για την γκέι κοινότητα μια ανεξέλεγκτη πτώχευση και έξοδος από την ευρωζώνη; Το πρώτο σενάριο, το ρεαλιστικότερο, μοιάζει εφιαλτικό: ραγδαία συντηρητικοποίηση της κοινωνίας (όχι απαραίτητα μόνο από τα δεξιά), η μισαλλοδοξία κι η ομοφοβία στο φόρτε τους, εκτόξευση (αλλά κι ευτελισμός) της πορνείας καθώς και της εγκληματικότητας. «Μαχαίρι» σε shopping και clubbing, τέρμα τα dirty weekends σε Βερολίνα και Λονδίνα, ανεκδοτολογική κάθε συζήτηση περί θεσμοθέτησης Συμφώνου, γάμου κ.λπ. δικαιωμάτων, άνοδος κρουσμάτων HIV και ΣΜΝ. Το δεύτερο είναι πιο αισιόδοξο, πλην μάλλον ουτοπικό: ανακαλύπτουμε ξανά τις αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας, επιστρέφουμε σε έναν πιο ορίτζιναλ ακτιβισμό, βοηθάμε να χτιστεί μια νέα κοινωνία, ενώ ζούμε, ταυτόχρονα, μια νέα σεξουαλική επανάσταση, εφόσον αποδεδειγμένα η λίμπιντο αυξάνεται γεωμετρικά σε περιόδους κρίσης!
Φυσικά, το ένα σενάριο πιθανόν να περιέχει στοιχεία του άλλου, δυσοίωνη όμως σίγουρα τη λες την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής με τα σημερινά δεδομένα. Εκτός κι αν μας τελειώνει πια πανευρωπαϊκώς αυτή η περίφημη «ευρωπαϊκή προοπτική»...
ΟΙ ΓΚΕΪ ΦΗΜΙΖΟΜΑΣΤΕ , μεταξύ άλλων, για το χιούμορ μας. Ορισμένοι, ωστόσο, προφανώς το έχουν χάσει. Τους ξινίζει οποιαδήποτε κριτική ή σάτιρα αφορά τους γκέι, ακόμα κι αν είναι ανιδιοτελής, ακόμα κι αν προέρχεται «εκ των έσω». Θεωρούν πως είναι αυτοδικαίως στο απυρόβλητο, ξημεροβραδιάζονται γκρινιάζοντας για την «κακούργα κενωνία», ανακαλύπτουν εχθρούς κι ομοφοβία παντού. Χαλαρώστε λίγο. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουν οι πλέον καταπιεσμένοι ανάμεσά μας (έφηβοι, ηλικιωμένοι, θηλυπρεπείς, τρανσέξουαλ κ.λπ.), να... βαλαντώνουν καθημερινά στο κλάμα; Φυσικά και υπάρχει βία, ρατσισμός, διακρίσεις, φυσικά και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντί τους. Μόνο μη γίνουμε εμείς το τέρας που υποτίθεται ότι πολεμάμε.
ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ για το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου, πέρα απ’ το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη (που η queer αισθητική δεν λείπει ούτε από τη νέα του ταινία Man at Sea), ξεχώρισαν επίσης το βρετανικό Weekend του Άντριου Χέιγκ (ένα καλογυρισμένο, τρυφερό λαβ-στόρι) και Η Αφροδίτη στην Αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου (το ερωτικό τρίγωνο δύο rent boys με την... προαγωγό τους). Θα βρουν, άραγε, διανομή;

QUEER WEEK
11/11/11 JOHN: Rough Faggot techno/house party με τους DJs John Seymour-Butz (Σίδνεϊ), Yam Battaler &  Heliversinsideme (Βερολίνο), περφόρμανς από John John & Ninu. ABL club, Λεμπέση 15, Μακρυγιάννη • 11/11 Magic Eleven party στο Attraxx, Ιάκχου 36, Γκάζι (είσοδος: 7 ευρώ) • 11/11 Ολική επαναφορά - 10 χρόνια Micrasia, Κων/πόλεως70, Γκάζι • 13/11 SOS Sex on Synday. Αυτή και κάθε Κυριακή σε ρυθμό electro στο FcuK club, Κελεού 3, Γκάζι (code: Red) • 16/11 «Εγώ και ο HIV». Σεξουαλικότητα, σύνδρομο, δικαιώματα. Divani Caravel, Αίθου-
σα Horizon 17:30-21:30 (Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή) • 16/11 (πρεμιέρα): Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγιώργου. Θέατρο Ακαδήμεια, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5125600 (21:00) • Είσαι νέος, την ψάχνεις αλλιώτικα; Alexander sauna casting (18-25 ετών), Μ. Αλεξάνδρου 134, Γκάζι, 210 6980282.

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ