Οι χρυσές βιτρίνες της Φαρίντα ελ Γκαζάρ

Οι χρυσές βιτρίνες της Φαρίντα ελ Γκαζάρ Facebook Twitter
0

 Η ελληνοαιγύπτια καλλιτέχνης Φαρίντα ελ Γκαζάρ παρουσιάζει στο κοσμηματοπωλείο της Λίανας Βουράκη στο Κολωνάκι μία σειρά από ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα σουκ των χρυσαφικών της Αλεξάνδρειας. Εδώ εξηγεί πως συνδέει τη μνήμη του χρυσού με τα ζωγραφικά της έργα.

 Ποιο ερέθισμα είχες για να ζωγραφίσεις κοσμήματα;

Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αλεξάνδρεια και τυγχάνει να διασχίσω την παραδοσιακή αγορά με τα χρυσαφικά και τα κοσμηματοπωλεία στέκομαι μπροστά στις βιτρίνες  και πιάνω τον εαυτό μου να παρατηρεί τα κοσμήματα με δέος. Τοποθετημένα έτσι στη σειρά, μου προκαλούν αισιοδοξία και ευφορία…

Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ; Το χρυσό τους χρώμα, το σχήμα τους, οι συμβολισμοί τους;

Αρχικά με  έλκυε το ίδιο το μέταλλο, τα παραδοσιακά σχέδια και ο τρόπος με τα οποία ήταν τακτοποιημένα. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι μου προκαλούσαν νοσταλγία και αναμνήσεις. Κάτι το οποίο για μένα συμβολίζει μια ενέργεια και μια συνέχεια.

Τα βλέπεις σαν προέκταση αυτών που θα τα φορέσουν; Δηλαδή, είναι οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν πίσω από αυτά ή αυτά καθ’ αυτά ως αντικείμενα ;

Με ενδιαφέρουν τα ίδια τα χρυσά αντικείμενα ως  οντότητα από μόνα τους.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις όσων βλέπουν στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου τους πίνακες να έχουν αντικαταστήσει ή έστω να συμπληρώνουν τα πραγματικά κοσμήματα;

Μου λένε ότι τα κοσμήματα στα έργα μοιάζουν σαν αληθινά. Νομίζω ότι ο συνδυασμός στη βιτρίνα των αληθινών κοσμημάτων δίπλα στα έργα μου, λειτουργεί θαυμάσια.

Μπήκες στον πειρασμό να ανατρέψεις τις κλασσικές και παραδοσιακές φόρμες που είδες ώστε να τα «ξανασχεδιάσεις»; Θα σε ενδιέφερε να σχεδιάσεις κοσμήματα;

Όχι, δεν θα άλλαζα τα σχέδια των κοσμημάτων που ζωγραφίζω, γιατί για μένα καθορίζουν μια ιστορία όπως και τον αιγυπτιακό πολιτισμό που περνάει μέσα από αυτά. Αλλά όντως μου έχει περάσει από το μυαλό  να σχεδιάσω κοσμήματα.

 

 Ποιος είναι ο συμβολισμός του χρυσού στην Αίγυπτο; Διαφέρουν τα χρυσά κοσμήματα στην Αίγυπτο σε σχέση με την Ελλάδα;

Την πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να επισκέπτομαι το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο,  ένοιωσα την ανάγκη να πάρω ένα χρυσό δαχτυλίδι από  τα φαραωνικά εκθέματα.  Νόμιζα ότι ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει ο καθένας! Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει περισσότερο βέβαια, ήταν η ποσότητα χρυσού που υπήρχε εκεί μέσα. Υπήρχαν ολόχρυσες αίθουσες, όπου είχαν προσαρμόσει  ένα χρυσό δωμάτιο σε ένα άλλο σαν κουτί, προφανώς  για να προστατευθούν οι τάφοι από την ατμόσφαιρα. Το βασικότερο στοιχείο του χρυσού είναι η αντοχή του στο χρόνο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το χρώμα του φωτός και το τοπίο της ερήμου στην Αίγυπτο είναι επίσης χρυσό. Είναι ένα μαγικό χρώμα με θετική ενέργεια. Η διαφορά μεταξύ του τι βλέπεις στα κοσμηματοπωλεία στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα είναι κυρίως στο βάρος και στο χρώμα των κοσμημάτων. Στην Αίγυπτο είναι περισσότερο πορτοκαλοκίτρινα και πιο μαλακά. Συνήθως απεικονίζουν την ημισέληνο αλλά συνδυάζουν και χρυσό με τουρκουάζ πέτρες, όπως στην Ελλάδα.  

 

Φαρίντα ελ Γκαζάρ Alexandria Vitrines

Liana Vourakis Αναγνωστοπούλου 26-28

μέχρι τις 9 Μαρτίου, ώρες καταστημάτων

 

Η Φαρίντα ελ Γκαζάρ εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τις Kalfayan Galleries και στην Αίγυπτο από την Townhouse Gallery, Cairo

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ