Η ελληνοαιγύπτια καλλιτέχνης Φαρίντα ελ Γκαζάρ παρουσιάζει στο κοσμηματοπωλείο της Λίανας Βουράκη στο Κολωνάκι μία σειρά από ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τα σουκ των χρυσαφικών της Αλεξάνδρειας. Εδώ εξηγεί πως συνδέει τη μνήμη του χρυσού με τα ζωγραφικά της έργα.
Ποιο ερέθισμα είχες για να ζωγραφίσεις κοσμήματα;
Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αλεξάνδρεια και τυγχάνει να διασχίσω την παραδοσιακή αγορά με τα χρυσαφικά και τα κοσμηματοπωλεία στέκομαι μπροστά στις βιτρίνες και πιάνω τον εαυτό μου να παρατηρεί τα κοσμήματα με δέος. Τοποθετημένα έτσι στη σειρά, μου προκαλούν αισιοδοξία και ευφορία…
Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ; Το χρυσό τους χρώμα, το σχήμα τους, οι συμβολισμοί τους;
Αρχικά με έλκυε το ίδιο το μέταλλο, τα παραδοσιακά σχέδια και ο τρόπος με τα οποία ήταν τακτοποιημένα. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι μου προκαλούσαν νοσταλγία και αναμνήσεις. Κάτι το οποίο για μένα συμβολίζει μια ενέργεια και μια συνέχεια.
Τα βλέπεις σαν προέκταση αυτών που θα τα φορέσουν; Δηλαδή, είναι οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν πίσω από αυτά ή αυτά καθ’ αυτά ως αντικείμενα ;
Με ενδιαφέρουν τα ίδια τα χρυσά αντικείμενα ως οντότητα από μόνα τους.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις όσων βλέπουν στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου τους πίνακες να έχουν αντικαταστήσει ή έστω να συμπληρώνουν τα πραγματικά κοσμήματα;
Μου λένε ότι τα κοσμήματα στα έργα μοιάζουν σαν αληθινά. Νομίζω ότι ο συνδυασμός στη βιτρίνα των αληθινών κοσμημάτων δίπλα στα έργα μου, λειτουργεί θαυμάσια.
Μπήκες στον πειρασμό να ανατρέψεις τις κλασσικές και παραδοσιακές φόρμες που είδες ώστε να τα «ξανασχεδιάσεις»; Θα σε ενδιέφερε να σχεδιάσεις κοσμήματα;
Όχι, δεν θα άλλαζα τα σχέδια των κοσμημάτων που ζωγραφίζω, γιατί για μένα καθορίζουν μια ιστορία όπως και τον αιγυπτιακό πολιτισμό που περνάει μέσα από αυτά. Αλλά όντως μου έχει περάσει από το μυαλό να σχεδιάσω κοσμήματα.
Ποιος είναι ο συμβολισμός του χρυσού στην Αίγυπτο; Διαφέρουν τα χρυσά κοσμήματα στην Αίγυπτο σε σχέση με την Ελλάδα;
Την πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να επισκέπτομαι το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, ένοιωσα την ανάγκη να πάρω ένα χρυσό δαχτυλίδι από τα φαραωνικά εκθέματα. Νόμιζα ότι ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει ο καθένας! Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει περισσότερο βέβαια, ήταν η ποσότητα χρυσού που υπήρχε εκεί μέσα. Υπήρχαν ολόχρυσες αίθουσες, όπου είχαν προσαρμόσει ένα χρυσό δωμάτιο σε ένα άλλο σαν κουτί, προφανώς για να προστατευθούν οι τάφοι από την ατμόσφαιρα. Το βασικότερο στοιχείο του χρυσού είναι η αντοχή του στο χρόνο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το χρώμα του φωτός και το τοπίο της ερήμου στην Αίγυπτο είναι επίσης χρυσό. Είναι ένα μαγικό χρώμα με θετική ενέργεια. Η διαφορά μεταξύ του τι βλέπεις στα κοσμηματοπωλεία στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα είναι κυρίως στο βάρος και στο χρώμα των κοσμημάτων. Στην Αίγυπτο είναι περισσότερο πορτοκαλοκίτρινα και πιο μαλακά. Συνήθως απεικονίζουν την ημισέληνο αλλά συνδυάζουν και χρυσό με τουρκουάζ πέτρες, όπως στην Ελλάδα.
Φαρίντα ελ Γκαζάρ Alexandria Vitrines
Liana Vourakis Αναγνωστοπούλου 26-28
μέχρι τις 9 Μαρτίου, ώρες καταστημάτων
Η Φαρίντα ελ Γκαζάρ εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τις Kalfayan Galleries και στην Αίγυπτο από την Townhouse Gallery, Cairo
σχόλια