El Pais: Γιατί οι μετανάστες από την Αφρική επιλέγουν τη μακρινή Ελλάδα

El Pais: Γιατί οι μετανάστες από την Αφρική επιλέγουν τη μακρινή Ελλάδα Facebook Twitter
SOOC
0

H ισπανική εφημερίδα «El Pais», σε ρεπορτάζ της, αναλύει τις αιτίες που μετανάστες από τις χώρες του Μαγκρέμπ, κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί αλλά και Τυνήσιοι, προτιμούν τα μακρινό ελληνικό πέρασμα για την Ευρώπη και όχι τα κοντινά περάσματα μέσω του Γιβραλτάρ.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ενισχυμένη εποπτεία στο Στενό και οι φράχτες που το “στεφανώνουν” στη Θέουτα και στη Μελίλια, οδηγούν τους μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη μέσω φτηνών πτήσεων. Η πτήση για την τουρκική πόλη κοστίζει περίπου 150 ευρώ και στη συνέχεια ακολουθεί η πορεία προς τα ελληνικά νησιά και η βαλκανική διαδρομή ώστε να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης. Η διαδρομή από το Μαρόκο προς την Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης άρχισε το 2011 με τις φθηνές πτήσεις και το φαινόμενο “εξερράγη” τους τελευταίους μήνες.

 

Όπως εξηγεί όμως η εφημερίδα, η έξοδος μέσω της ΠΓΔΜ έκλεισε οριστικά στις 18 Νοεμβρίου για αυτούς τους μετανάστες. "Οι Μαροκινοί, Αλγερινοί και Τυνήσιοι είναι η μόνη εξαίρεση από την υποχρεωτική εγγραφή των μεταναστών [απαιτείται από την ΕΕ]," εξηγεί ο Βαγγέλης Κάσος, συντονιστής του κέντρου αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εγγραφούν," προσθέτει. Δηλαδή, ακόμη και στο ελάχιστο των 30 ημερών που προβλέπει η άδεια παραμονής τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρονται από τους καταυλισμούς, και αν αυτό γίνεται, γίνεται παράτυπα και χάρη σε κάποιους εθελοντές.

 

Οι Βορειοαφρικανοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για εθελοντικό επαναπατρισμό, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ή για αναγκαστική επιστροφή, όπως αφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

 

Όπως αναφέρει η El Pais πολλοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περίπου 700 ευρώ το άτομο στη μαφία για να τους φέρει παράνομα στα σερβικά σύνορα μέσα από το δάσος.

 

Αναφέρεται επίσης μια ομάδα μεταναστών από το Μαρόκο που ζουν σχεδόν σαν απόβλητοι, χωρίς καμία βοήθεια κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης κάτω από πανιά και πρόχειρα στημένα πλαστικά.

 

«Προσπαθήσαμε, ανεπιτυχώς, να εγκαταστήσουμε υγεινονομικές και άλλες υπηρεσίες προς τους κατασκηνωτές, αλλά το Συμβούλιο δεν μας έδωσε την άδεια," εξηγεί ο συντονιστής στο νησί, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Daniel Huéscar.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM
Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM