Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
Ο αρχηγός Βασίλης Σιώκος σηκώνει το Kύπελλο του 1973. Δίπλα του ο Νίκος Γουλανδρής και οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Βασιλόπουλος και Ρομαίν Αργυρούδης
5

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
(Πηγή: alithinihistoria.wordpress.com)

 

Πειραιάς και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Πειραιάς, είναι έννοιες συνυφασμένες. Ποδοσφαιρική ομάδα με τεράστια απήχηση όχι μόνο στο Λιμάνι αλλά σε όλη τη χώρα όπως και έξω απ’ αυτήν, ο Ολυμπιακός, η ολυμπιακή διαδρομή αν θέλετε, έχει πολλούς σταθμούς ορισμένοι από τους οποίους θα χαρακτηρίζονταν «θρυλικοί». Φυσικά, για να αποκαλέσουμε κάτι «θρυλικό» θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα επαρκές διάστημα από τη… γέννησή του. Θα πρέπει το κατόρθωμα να έχει επωαστεί μέσα στην Ιστορία, να έχει αποδείξει την αντοχή του στο χρόνο.

Τον τελευταίο μισό αιώνα δύο είναι οι θρυλικές φάσεις του Ολυμπιακού. Η ομάδα του ούγγρου προπονητή Μάρτον Μπούκοβι το 1965-67 (η χούντα φαίνεται πως είχε παίξει ρόλο στην απομάκρυνσή του, που συνέβη… νύχτα κατά τον Διονύση Χαριτόπουλο) και η ομάδα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή (1913-1983), που διέπρεψε στις ποδοσφαιρικές σεζόν ανάμεσα στα χρόνια 1972 και 1975.

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου οι μεγάλες ομάδες μας έχουν να παρουσιάσουν φάσεις αληθινής δόξας και θρύλων. Για τον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, της περιόδου 1972-1975, τα κατορθώματα και τα ρεκόρ μιλάνε από μόνα τους, καθώς παραμένουν ακατάρριπτα ακόμη.

Ένα από τα πιο ανομολόγητα «εγκλήματα» της δικτατορίας ίσως να ήταν η επαίσχυντη παρεμβατική πολιτική της στο χώρο του ποδοσφαίρου – με τρομερές συνέπειες, που φθάνουν μέχρι και σήμερα. Ο τότε ισχυρός άντρας του αθλητισμού, ο ΓΓ Κωνσταντίνος Ασλανίδης, έλυνε κι έδενε καθώς μοίραζε πρωταθλήματα και κύπελλα, διόριζε διοικήσεις, «δάνειζε» χρήμα κατά το δοκούν, επέτρεπε ή δεν επέτρεπε μετεγγραφές… εκμεταλλευόμενος εν ολίγοις, και προς όφελος του καθεστώτος, οτιδήποτε θα μπορούσε να «τραβήξει» από το ποδόσφαιρο. Η προβολή ήταν το λιγότερο…

Το 1971 πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο απόστρατος στρατηγός Δημήτρης Βαρδάνης (διορισμένος, φυσικά, από τον Ασλανίδη), με τον εφοπλιστή Νίκο Γουλανδρή να εκτελεί χρέη γενικού αρχηγού.

Ο Γουλανδρής ήδη έχει μεσολαβήσει για να έρθουν στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι, και για τη σεζόν 1971-72, οι ελληνογάλλοι άσσοι Υβ Τριαντάφυλλος και Ρομαίν Αργυρούδης, και προς το τέλος του ’71 αναλαμβάνει την προεδρία τού συλλόγου, μέσα από μιαν εκλογική διαδικασία που περιλάμβανε και εγγραφές νέων μελών.

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
Γραμματόσημο με τον Νίκο Γουλανδρή
Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
(Πηγή: seven7redistoria.blogspot.com

Αν λέγαμε πως ο Ολυμπιακός, σ’ ένα διοικητικό επίπεδο, «άνοιξε» και εκδημοκρατίστηκε κάτω από τη μύτη του καθεστώτος θα λέγαμε πολύ μεγάλη κουβέντα, παρότι, και σε κάθε περίπτωση, στην προεδρία ήταν πια ο αείμνηστος Γουλανδρής. Το πρωτάθλημα του ’72 θα το χάσει πάντως ο Ολυμπιακός –προπονητής ήταν ο Άγγλος Άλαν Άσμαν– από τον Παναθηναϊκό του Πούσκας, βάζοντας όμως τις βάσεις της μεγάλης ομάδας της επόμενης τριετίας, που στηρίχθηκε εκ πρώτης (πέραν των Ελληνογάλλων) στους Δεληκάρη, Γκαϊτατζή, Συνετόπουλο, Σιώκο, Αγγελή, Γιούτσο, Παμπουλή, Καραβίτη, Περσίδη και σε ορισμένους ακόμη.

Για την περίοδο 1972-73 ο Γουλανδρής φέρνει στον Ολυμπιακό νέους παίκτες, οι οποίοι δυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ομάδα. Ανάμεσα τους ο τερματοφύλακας Κελεσίδης, ο αμυντικός Γκλέζος, οι Ουρουγουανοί Βιέρα και Λοσάντα, ενώ προωθείται και ο Κυράστας από τα τμήματα υποδομής.

Η ομάδα τού Λάκη Πετρόπουλου δείχνει πόσο μετράει κατανικώντας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA την ισχυρή ιταλική Κάλιαρι του Τζίτζι Ρίβα (νίκες μέσα-έξω), για να αποκλειστεί όμως στη συνέχεια από την μεγάλη Τότεναμ (των Πατ Τζένινγκς και Μάρτιν Τσίβερς), την οποίαν όμως είχε καταφέρει να νικήσει στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα, συγκρουόμενος βασικά με τον ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, ο οποίος ΠΑΟΚ «αυτοκτόνησε» όταν έχασε μέσα στην Τούμπα από την Παναχαϊκή με 5-3!

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
(Πηγή: seven7redistoria.blogspot.com

Στη μνήμη μένει και το παιγνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός της 11/3/1973, λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Νομικής –το έβλεπα παιδί κι εγώ «ζωντανά» στην URANYA του θείου μου– που συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια και κλωτσοπατινάδα μέσα στο γήπεδο, με το μνημειώδες κυνηγητό Κωνσταντίνου-Συνετόπουλου και την οριστική διακοπή του αγώνα (κέρδισε «στα χαρτιά» ο Ολυμπιακός με 2-0). Ο Παττακός, που βρισκόταν στο Καραϊσκάκη και δεν τα είχε υπολογίσει καλά τα πράγματα… πήγε για μαλλί, αλλά βγήκε… γλόμπος! Κατακτώντας και το Κύπελλο, στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός κάνει νταμπλ για την περίοδο 1972-73, με παθητικό μόλις 13 γκολ (ακατάρριπτο ρεκόρ!).

Στο πρωτάθλημα 1973-74 η ομάδα μένει η ίδια βασικά, με τον Γουλανδρή να προσθέτει 2-3 ουσιαστικές μονάδες –Γαλάκος, Κρητικόπουλος, Σταυρόπουλος–, αν κι έχει αποχωρήσει ο Ρομαίν Αργυρούδης (τον οποίον φρόντισε να απομακρύνει η χούντα, επειδή ο δημοκράτης παίκτης, παρότι πιέστηκε, δεν θέλησε να γλύψει τους συνταγματάρχες). Αν και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός δεν τα καταφέρνει κόντρα στην Μπενφίκα, στην Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ (κερδίζει τον Απόλλωνα Αθηνών 8-2, τον Φωστήρα 11-0), τελειώνοντας το πρωτάθλημα με 102 γκολ (ακατάρριπτο ρεκόρ!), αλλά χάνοντας το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι.

Το πρωτάθλημα του 1974-75, πάντα με τον Νίκο Γουλανδρή στο τιμόνι του Ολυμπιακού και με τον Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο, ήταν το πρώτο της Μεταπολίτευσης. Η μεγάλη προσθήκη στο ρόστερ ακούει στο όνομα… Κώστας Δαβουρλής, που έρχεται στον ΟΣΦΠ από την Παναχαϊκή, με το ποσό ρεκόρ για ’κείνη την εποχή των 9.250.000 δραχμών. Η ομάδα βρίσκεται στην καλύτερή της φάση και αυτό αποδεικνύεται στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν πετάει έξω από το θεσμό την περίφημη Σέλτικ (ισοπαλία στη Γλασκώβη, νίκη στον Πειραιά), για ν’ αποκλειστεί όμως άδικα στη συνέχεια από την Άντερλεχτ, μετά από τη σφαγιαστική διαιτησία του Ούγγρου Παλοτάι, στον επαναληπτικό αγώνα της Πάτρας (ο ΟΣΦΠ ήταν τιμωρημένος). Ήταν τότε όταν πετάχτηκαν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια οι πρώτες τηλεοράσεις…

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter

Το παιγνίδι εκείνο (της Πάτρας), που το θυμάμαι ακόμη στην TV, και ο εν συνεχεία άδικος αποκλεισμός στοίχισε πολύ όχι μόνο στον κόσμο του Ολυμπιακού, αλλά και στο εσωτερικό της ομάδας. Ένας συνδυασμός στενοχώριας, διαφόρων προβλημάτων με παίκτες και παράγοντες, μα και κάποιων διοικητικών εκκαθαρίσεων οδηγούν τον Γουλανδρή μακριά από τον Ολυμπιακό στο τέλος του ’74, με την προεδρία να αναλαμβάνει ο Κώστας Θανόπουλος, ενώ και ο Λάκης Πετρόπουλος θα μείνει στον πάγκο για 25 αγώνες (με τον Γιώργο Δαρίβα να συμπληρώνει τους υπόλοιπους εννιά). Παρά ταύτα ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει κι εκείνο το πρωτάθλημα, χάνοντας (ως συνήθως) μόνο από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ενώ θα σηκώσει και το Κύπελλο, νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 1-0, μ’ εκείνη τη λόμπα του Δαβουρλή προς τον εκτός θέσης Κωνσταντίνου.

Ήταν το τέλος μιας εποχής, που έχει ανεξίτηλα γραφτεί στη μνήμη των παιδιών που την έζησαν… καθώς από το βάθος ακούγονταν οι δικέφαλοι καλπασμοί τού ΠΑΟΚ τού Λόραντ και της ΑΕΚ τού Μπάρλου και τού Φάντροκ.

Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter
Η θρυλική ομάδα του Ολυμπιακού στα χρόνια 1972-75, επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή Facebook Twitter

 

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Φίλε δεν στα 'παν καλά μάλλον.Ψάξε βορειότερα για την θρυλικότερη ομάδα της περιόδου εκείνης. Άλλη ομάδα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη ως η πιο άξια απέναντι στο κράτος των συνταγματαρχών, των "ημετέρων εφοπλιστών" και της Αθήνας.Υ.Σ. Τον Παττακό τι τον αναφέρεις;Ξεχνάς τα Υβ! Υβ! Υβ! Από τους "επαναστάτες";
Εμένα δεν μου τα είπαν. Τα έζησα. Πολύ καλή ομάδα ο ΠΑΟΚ της εποχής, αλλά μετά τον Ολυμπιακό του Γουλανδρή. Δεν υπονόησα ούτε κατά το ελάχιστο πως ο Ολυμπιακός, δια του Γουλανδρή, αντιστάθηκε στο καθεστώς, καθώς έγραψα ότι… «αν λέγαμε πως ο Ολυμπιακός, σ’ ένα διοικητικό επίπεδο, “άνοιξε” και εκδημοκρατίστηκε κάτω από τη μύτη του καθεστώτος θα λέγαμε πολύ μεγάλη κουβέντα». O Παττακός πήγε στο Καραϊσκάκη για να προβληθεί (εκείνος και η χούντα) μέσω του ποδοσφαίρου, μέσω ενός ντέρμπι των «αιωνίων». Φυσικά την πάτησε – και από μία άποψη καλά να πάθει. Γιατί εκείνο που προβλήθηκε στις οθόνες των τηλεοράσεων ήταν το αίσχος των επεισοδίων, με τα κυνηγητά και τις κλωτσιές μεταξύ των παικτών. Θέρισε (ο Παττακός) ό,τι είχε σπείρει όλα τα προηγούμενα χρόνια η χούντα μέσω του Ασλανίδη, καλλιεργώντας και βαθαίνοντας το θλιβερό παρασκήνιο, το οπαδικό μίσος και το χαφιεδιλίκι. Το «Υβ Υβ Υβ» τι σχέση έχει τώρα; O Υβ ήταν παικταράς. Μήπως κάπου τα μπερδεύεις; Πες μας και πώς ακριβώς αντιστάθηκε ο ΠΑΟΚ στην χούντα, με την πρώτη ευκαιρία…
Δυστυχώς κι εγώ τα έζησα. γι αυτό ίσως δεν με ξενίζει το τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα.Με σεβασμό πάντα στο θάρρος σου να εκφράσεις τις απόψεις σου επώνυμα και χωρίς να έχω την παραμικρή διάθεση να κοντραριστώ μαζί σου επισημάνω τα εξής:- Όσο κι αν σου ξενίζει (πέραν του μικρόκοσμου του λιμανιού) η κυρίαρχη άποψη σ'αυτούς που έχουν μνήμη, είναι ότι ο Γουλανδρής και ο Νταϊφάς άνοιξαν τον χορό της μακράς παράδοσης του οσφπ που θέλει τους προέδρους του, "μάγκες" και πασαλιμανιώτες (εγώ τα θέλω όλα δικά μου με κάθε τρόπο. Ερμήνευσέ το εσύ όπως θέλεις). Σαλιαρέλης, Κοσκωτάς, Κόκκαλης, Μαρινάκης άξιοι συναχιστές.- Το Υβ! Υβ! το φώναζε ο ίδιος ο Παττακός. Δεν θα αμφισβητήσω φυσικά την ποιότητα του παίχτη αλλά την ελληνικότητα του και τις μεθοδεύσεις κράτους και παρακράτους προκειμένου να παίξει στο πρωτάθλημα.- Η χούντα δεν ήταν μόνο ελληνική, διάβασε αυτή την όχι και τόσο γνωστή ιστορία: http://www.paokworld.com/olaostoupaok/I1975barca_k_gaybroi.htm. Επίσης να σου θυμίσω τις νομοθεσίες και τους διορισμούς εν μια νυκτί προκειμένου ο Κούδας να κατέβει κάτω.Ο ΠΑΟΚ πάντοτε ήταν ένα πολυφωνικό, δημοκρατικό κίνημα και σε επίπεδο διοίκησης-παιχτών αλλά και κόσμου. Ο οσφπ ήταν και παραμένει ένα παθητικό και απολιτικ κλαμπ με ισχυρές διασυνδέσεις με την εξουσία. Οποιαδήποτε αντίδραση εντός, διυλίζεται από την εκάστωτε διοίκησή του. Για τους νεώτερους, τέτοια ομάδα σαν αυτήν του ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70, λυπάμαι, δεν έβγαλε και δεν θα βγάλει κανείς.Παραθέτω:Γιώργος Κούδας, Σταύρος Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο, Φιλώτας Πέλλιος, Μλάντεν Φορτούλα, Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης, Παναγιώτης Κερμανίδης, Άγγελος Αναστασιάδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Χρήστος Τερζανίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Κώστας Ορφανός, Βασίλης Βούλγαρης, Θέμης Καπουσούζης, Δημήτρης Παρίδης, Σάκης Παντελίδης.
Κατ’ αρχάς να πω πως δεν έχω ουδεμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Ολυμπιακό σε άλλα θέματα πέρα από τα αμιγώς… μπαλαδόρικα της εποχής. Και γι’ αυτά εκφράστηκα. Για μένα, για να το πω ξεκάθαρα, δεν υπήρξε καμμία μεγάλη ομάδα που να πήγε κόντρα στη δικτατορία – επειδή αυτό είναι το βασικό ζήτημα, που τίθεται στη συζήτηση. Κι αυτό είναι ένα θέμα «μαύρο», για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παραθέτω ένα απόσπασμα (τα κεφαλαία δικά μου) επιστολής του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ προς τον… πρωθυπουργόν και αντιβασιλέαν κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» (γιατί και αυτό έχει τη σημασία του) την 28/2/1973: «Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ η διοίκησις του ΠΑΟΚ απηχούσα την ομόφωνον γνώμην των αθλητών και μυριάδων φιλάθλων, απευθύνεται εν οδύνη και κατόπιν πολύ περισκέψεως προς υμάς ως την υστάτην καταφυγήν και τον ΥΠΕΡΤΑΤΟΝ ΦΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ και σας αναφέρει… (…). Μένομεν με την ακράδαντον πεποίθησιν ότι ουσιαστικώς εστρέφετο εναντίον των αξιών εκείνων, τας οποίας η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ήλθε να προασπίση την αυγήν της 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ(…). Κύριε Πρωθυπουργέ, παν το οποίον επί μίαν εξαετίαν έχει οικοδομήσει η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ εις τον ελληνικόν αθλητισμόν κατέρρευσεν(…) κ.λπ., κ.λπ.». Ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίον γράφτηκε η ανοιχτή αυτή επιστολή προς τον Παπαδόπουλο, δείχνει περίτρανα το γλείψιμο της χουντικής διοίκησης τού τότε ΠΑΟΚ προς το απριλιανό καθεστώς. Μην τα σκαλίζουμε τα πράγματα, γιατί βρωμάνε. Και όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για άλλους πολλούς.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ποδοσφαίρου συμπορεύεται πάντοτε με τις κυβερνήσεις, μια κι από τις "χορηγίες" αυτών εξαρτάται ως ένα βαθμό, ενώ από την άλλη η πολιτεία χρησιμοποιεί την "αίγλη" του αθλήματος μάλλον για να κοιμίζει τις μάζες.Επί χούντας όχι μόνο το αθλητικό στερέωμα, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα σε ποσοστό πάνω από 70-80% συμπορεύτηκε, βολεύτηκε, δεν την πείραξε η χούντα. Μόνο όταν σάπισε στο τέλος, κατάλαβαν όλοι ότι δεν πάει άλλο και "επαναστάτησαν" όψιμα. Αλλά αυτό είναι μιαν άλλη κουβέντα.ΑΣΧΕΤΟ: Με την ευκαιρία να σε συγχαρώ για την εύστοχη παραβολή του post σου (Eno/Βαρουφάκης).Στη μουσική απ΄οτι φαίνεται, μάλλον ταιριάζουμε.Ελέω 801 Live.