Το παραπάνω απόσπασμα, γραμμένο με συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών, έχει κυκλοφορήσει στα social media εδώ και χρόνια συνοδευόμενο με τον ισχυρισμό ότι μόνο ορισμένα "ισχυρά μυαλά" μπορούν να το διαβάσουν.
Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια και σχεδόν ο καθένας φαίνεται πως μπορεί να διαβάσει το μήνυμα με ευκολία. Αλλά σύμφωνα με έναν επιστήμονα, η ικανότητά μας να διαβάζουμε τέτοια μηνύματα αποκαλύπτει κάτι εντυπωσιακό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ερμηνεύοντας κείμενα όπως αυτό, δύσκολα ενεργοποιείται το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τους αριθμούς, λέει στο Business Insider o Jon Andoni Duñabeitia, μέρος μιας ομάδας επιστημόνων που έχουν συντάξει μια πεντασέλιδη μελέτη σχετικά με το θέμα. Αντ 'αυτού, ο εγκέφαλός μας ξέρει πως να μεταχειρίζεται τους αριθμούς σαν γράμματα, βασιζόμενος στην παρόμοια εμφάνιση τους.
"Κατά την ανάγνωση, δεν δίνουμε προσοχή στη διαφορά ανάμεσα σε έναν αριθμό και ένα γράμμα, επειδή περιμένουμε μόνο πως ένα κείμενο θα περιλαμβάνει μόνο γράμματα," είπε ο Duñabeitia.
Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; "Καθώς οι άνθρωποι διαβάζουν το μήνυμα, είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τα περίεργου σήματος "γράμματα" (αριθμοί) σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα ψηφία σαν γράμματα από κάποιον με κακό γραφικό χαρακτήρα ή έστω με μια ασυνήθιστη γραμματοσειρά" εξηγεί ο Duñabeitia.
"Για το μυαλό σας, αυτό που βλέπετε δεν είναι ένας αριθμός σε μια λέξη, αλλά μια κακογραμμένη επιστολή" προσθέτει ο επιστήμονας ο οποίος περιγράφει τη διαδικασία σαν ο εγκέφαλος να μπαίνει σε mode ανοχής απέναντι σε στρεβλώσεις των γραμμάτων.
Το φαινόμενο δεν είναι κάτι νέο. Από τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου oι Δικτυοναύτες είναι πολύ εξοικειωμένοι με το εναλλακτικό αλφάβητο "1337" που χρησιμοποιείται από διαδικτυακές κοινότητες για να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους από τις μηχανές αναζήτησης. Ο Duñabeitia ανέφερε επίσης σαν παράδειγμα τα promotional emails που διαφημίζουν προϊόντα όπως το "v1agra" γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμπτουν τα φίλτρα spam. Οι νέοι, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει χρησιμοποιώντας υπολογιστές με ατελείωτες τυπογραφικές επιλογές, θα βρουν το τέστ ανάγνωσης απλά πανεύκολο, αλλά ίσως δυσκολέψει τους πιο μεγάλους και όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο ίντερνετ.
σχόλια