H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχέδιο Β στην περίπτωση που οι Βρετανοί πολίτες ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί στην εκστρατεία σχετικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει η ΕΕ στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ της εξόδου ο Μοσκοβισί απάντησε: «Όχι, όχι και όχι. Δεν υπάρχει plan B. Δεν μας βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο να εξετάζουμε καταστροφικά σενάρια. Την ημέρα που θα αρχίσουμε να συζητάμε για ένα σχέδιο Β είναι η ημέρα που δεν πιστεύουμε πλέον στο σχέδιο Α που έχουμε εκπονήσει. Διαθέτω μόνο ένα σχέδιο. Η Βρετανία εντός της ενωμένης Ευρώπης»
Ο Επίτροπος επισήμανε επιπλέον ότι η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Κατά τη γνώμη μου, είναι συνετό να μην εμπλακούμε στην εκστρατεία και να μην προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια επιλογή σε κυρίαρχο λαό. Τα δημοψηφίσματα είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα για την Ευρώπη» σημείωσε.
Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με την εκστρατεία που ξεκίνησε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Μοσκοβισί διατύπωσε την άποψη ότι αυτή η κίνηση του Βρετανού πολιτικού θα μπορούσε να πλήξει την εικόνα του. «Δεν θα είναι εύκολο για τον Τζόνσον να καταλήξει δίπλα στον Νάιτζελ Φάρατζ και κάποιους άλλους γελοίους και λαϊκιστές» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, οι λύσεις ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εκτυλίσσονται πολλές κρίσεις, ωστόσο αυτά είναι προβλήματα της Ευρώπης, είναι όμως και διεθνή προβλήματα. Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε εθνικό επίπεδο σε αυτά τα προβλήματα που είναι διεθνή είναι ένα ψέμα» είπε.
«Εάν υπήρχε μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αυτό θα αποτελούσε μια αντιστροφή της ιστορικής δυναμικής των τελευταίων ετών όπου όλο και περισσότερες χώρες εισχωρούν στην Ένωση» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.