Τρελές καμπύλες: Ρίχνοντας μια καλή ματιά στις απαρχές του στιλ της Κιμ Καρντάσιαν

Τρελές καμπύλες: Ρίχνοντας μια καλή ματιά στις απαρχές του στιλ της Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
Κι όμως, η Κιμ δεν ανακάλυψε την "πυρίτιδα". Απλώς, το 1840 δεν υπήρχαν... selfies
0

Τρελές καμπύλες: Ρίχνοντας μια καλή ματιά στις απαρχές του στιλ της Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
... υπήρχαν, όμως, ειδικά καταστήματα για να προμηθευτεί κάποια κορσέδες - "σκαλωσιές".Φωτογραφία: York Museums Trust

Μία νέα έκθεση στη Νέα Υόρκη ρίχνει φως στα υπέροχα φορέματα του 17ου αιώνα, που ίσως λειτούργησαν και ως... προπομπός αυτού που λανσάρει σήμερα η Κιμ ως μόδα. «Δίνοντας σχήμα στο σώμα». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει αύριο τις πύλες της στο κοινό της Νέας Υόρκης και αποδεικνύει γιατί η Κιμ Καρντάσιαν, μάλλον δεν ήταν η πρώτη που έκανε μόδα τους τροφαντούς γλουτιαίους και τις καμπύλες γενικότερα.

 

Τρελές καμπύλες: Ρίχνοντας μια καλή ματιά στις απαρχές του στιλ της Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
Τα "φουσκώματα" στο πίσω μέρος του φουστανιού, ήταν και τότε μόδαΦωτογραφία: York Museums Trust

Τα εκθέματα του New York Castle Museum έχουν πολλά να πουν επ’ αυτού: οι κυρίες της βικτοριανής εποχής, λόγου χάριν, είχαν ακόμη και συγκεκριμένο μαγαζί, από το οποίο μπορούσαν να προμηθευτούν τα «γεμίσματα» της σιλουέτας τους. Στο “Bum Shop”, όπως εξηγεί και η επιμελήτρια της έκθεσης Ali Bodley, οι κυρίες της ανώτερης τάξης μπορούσαν να διαμορφώσουν τη σιλουέτα τους, όπως την ήθελαν και εξηγεί αστειεύομενη, ότι τότε, στα 1840, απλώς δεν υπήρχαν selfies.

«Η αλήθεια είναι ότι πολλά χρόνια πριν εισβάλλουν στη ζωή μας οι δυνατότητες της ψηφιακής κάμερας, ο κόσμος ήδη έφτανε στα άκρα για να είναι μέσα στη μόδα, για να διαμορφώσει τη σιλουέτα του, ανάλογα με τις επιταγές της. Έκαναν δίαιτες, χρησιμοποιούσαν κόλπα και ρούχα με τρικ για να μεταμορφώσουν τον σωματότυπο τους», συμπληρώνει η Bodley. Εξηγεί μάλιστα ότι εκτός από τα φορέματα, τα αξεσουάρ και όλα αυτά που οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τότε για να είναι ελκυστικές, η έκθεση ρίχνει μία καλή ματιά σε 400 χρόνια διατροφικών συνηθειών και πρακτικών, που μεταμόρφωναν τον ανθρώπινο σωματότυπο. 

Τρελές καμπύλες: Ρίχνοντας μια καλή ματιά στις απαρχές του στιλ της Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
Η έκθεση εξετάζει και το θέμα "κορσές" και τον τρόπο που επιδρούσε στη γυναικεία σιλουέτα, ψυχολογία και υγεία

Κι όταν λέμε ακρότητες, εννοούμε ακρότητες: όπως το βάσανο των κορσέδων, ακόμη και στη σιδερένια εκδοχή τους, αξεσουάρ για όσες κυρίες της εποχής ήθελαν λεπτή μέση, που να μην ξεπερνά τα 21 εκ. (!) και ήταν διατεθειμένες να υποφέρουν τα πάνδεινα – ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους ή να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας – για να την αποκτήσουν. H Κιμ, πάντως, δεν ήταν η πρώτη: τα φορέματα στην πίσω πλευρά των οποίων θα μπορούσες να ακουμπήσεις κάλλιστα τον καφέ σου, υπήρξαν πριν από αυτήν και τις... πρακτικές της και ήταν απείρως κομψότερα και καλαίσθητα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμομαζώματα μόδας, όπως φεύγει ο Αύγουστος

Μόδα & Στυλ / Ανεμομαζώματα μόδας, όπως φεύγει ο Αύγουστος

Σημειώσεις μόδας που κράτησα σε χαρτάκια στην παραλία, τσαλακωμένες σελίδες περιοδικών και ηλεκτρονικά μηνύματα στον εαυτό μου… ό,τι θυμάμαι και ό,τι με ανέσυρε –για λίγο– από την αφασία του πιο ζεστού Αυγούστου στη ζωή μου (μας).
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Jelly Time

Μόδα & Στυλ / Jellies: Από τις βοτσαλωτές ακτές της Μεσογείου στα πιο σικ αστικά πεζοδρόμια

Παρά την άχαρη καταγωγή και την αμφισβητούμενη καλαισθησία τους, τα πλαστικά αντιολισθητικά παπουτσάκια των παιδικών μας χρόνων επέστρεψαν καθαγιασμένα από το savoir-faire της υψηλής μόδας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Speedos: Τα μικροσκοπικά ανδρικά μαγιό επιστρέφουν μαζικά στις παραλίες

Μόδα & Στυλ / Speedos: Τα μικροσκοπικά ανδρικά μαγιό επιστρέφουν μαζικά στις παραλίες

Στο στυλιστικό πυρ το εξώτερον επί δεκαετίες, τα αθλητικά ανδρικά μαγιό, μικρά, πρακτικά και πικάντικα, βγαίνουν διστακτικά από τις πισίνες και διεκδικούν μια mainstream θέση στις παραλίες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος ήταν ο Λάγκερφελντ πριν γίνει διάσημος;

Οθόνες / Ποιος ήταν ο Λάγκερφελντ πριν γίνει διάσημος;

Μέσα από ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο στο Παρίσι των ‘70s, η σειρά «Becoming Karl Lagerfeld» μας κάνει, αν όχι να συμπαθήσουμε, να κατανοήσουμε τον Καρλ Λάγκερφελντ, παρακολουθώντας τον στα άσημα χρόνια του στη μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ