Twiggy: Η ζωή της διάσημης, «λεπτοκαμωμένης» ιέρειας του στυλ

Twiggy: Η ζωή της διάσημης, «λεπτοκαμωμένης» ιέρειας του στυλ Facebook Twitter
H εφημερίδα Daily Express έχρισε την Twiggy «το πρόσωπο του ‘66» σε ηλικία μόλις 16 ετών. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ TWIGGY («Τουίγκι»), η οποία υπήρξε κορυφαίο είδωλο της μόδας και το πιο διάσημο μοντέλο στα τέλη της δεκαετίας του '60, είχε γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1949 με το όνομα Λέσλι Χόρνμπι στο Neasden του Λονδίνου. Το ντοκιμαντέρ της ηθοποιού Σάντι Φροστ, πρώην συζύγου του Τζουντ Λο, αφηγείται την ιστορία μιας ηρωίδας της εργατικής τάξης με ένα σχεδόν απόκοσμα όμορφο πρόσωπο αγοροκόριτσου που έγινε θρύλος της μόδας αλλά και της ποπ κουλτούρας, εκφράζοντας μια ιδιαίτερη ποιότητα ποπ σταρ που δεν είχαν τα διάσημα μοντέλα της εποχής –όπως η Τζιν Σρίμπτον– παρότι δεν διακρινόταν από την προβοκατόρικη συμπεριφορά της γενιάς των super models που θα κατέφτανε μερικές δεκαετίες αργότερα.

Η ταινία, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι η δεύτερη της Φροστ μετά από το αστραφτερό ντεμπούτο της, ένα αντίστοιχο νοσταλγικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Quant, για την διάσημη σχεδιάστρια μόδας που καθόρισε το στυλ στη δεκαετία του '60, Μαίρη Κουάντ. Με την Twiggy αυτή τη φορά στο επίκεντρο, η σκηνοθέτρια κάλεσε και πάλι διάσημες προσωπικότητες της οθόνης, όπως ο Ντάστιν Χόφμαν, η Σιένα Μίλερ και η πάντα απολαυστική Τζοάνα Λάμλεϊ, για να καταθέσουν τις αναμνήσεις τους και τον θαυμασμό τους. Η αφήγηση έχει ως άξονα ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, ενώ η ίδια η Twiggy – αειθαλής, χαμογελαστή, θετική – μιλάει καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, συμβάλλοντας γενναιόδωρα στη συντήρηση του ίδιου του μύθου της.

Παρότι δεν είναι γνωστή για την πορεία της στο σινεμά και στο θέατρο, οι βραβεύσεις και οι υποψηφιότητές της μαρτυρούν ότι τα είχε καταφέρει καλύτερα από πολλούς ηθοποιούς.

Η μαμά της ήταν εργάτρια σε φάμπρικα, ο μπαμπάς της ήταν ξυλουργός και τα παιδικά της χρόνια ήταν μάλλον χαρούμενα παρότι φτωχικά και λίγο πολύ αδιάφορα μέχρι την ημέρα που άλλαξε η ζωή της, όταν η «λαϊκή» εφημερίδα Daily Express – όχι η Vogue!– την έχρισε «το πρόσωπο του ‘66» σε ηλικία μόλις 16 ετών, παρότι όπως λέει η Τζοάνα Λάμλεϊ, «δεν φαινόταν πάνω από δώδεκα».

Twiggy: Η ζωή της διάσημης, «λεπτοκαμωμένης» ιέρειας του στυλ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Μετά από μια μετεωρική καριέρα στη μόδα, η Twiggy εγκατέλειψε τον χώρο στα 22 της για να ασχοληθεί με την υποκριτική, μια μετάβαση που αρχικά υπήρξε απρόσμενα εντυπωσιακή. Κέρδισε διπλή Χρυσή Σφαίρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία The Boy Friend του Κεν Ράσελ, αλλά και μια υποψηφιότητα για βραβείο Tony για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Μπρόντγουεϊ, στο μιούζικαλ My One and Only των Τζορτζ και Άιρα Γκέρσουιν.

Ήταν επίσης το κορίτσι στο εξώφυλλο του άλμπουμ Pin-Ups (1973) του David Bowie, ενώ την ίδια εποχή είχε και ένα επιτυχημένο σόου στην τηλεόραση με εκλεκτούς καλεσμένους όπως ο Μπινγκ Κρόσμπι και ο Μπράιαν Φέρι.

Και μετά επέστρεψε διακριτικά και με χάρη στη μόδα. Πρόκειται για μια εξαιρετική καριέρα και το γεγονός είναι ότι παρότι δεν είναι γνωστή για την πορεία της στο σινεμά και στο θέατρο, οι βραβεύσεις και οι υποψηφιότητές της μαρτυρούν ότι τα είχε καταφέρει καλύτερα από πολλούς ηθοποιούς.

Η Twiggy διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία και δεν συμμορφώθηκε ποτέ με κάποια τραγική αφήγηση για το πώς ο θρίαμβος στον εφήμερο κόσμο της μόδας και της φήμης πρέπει σίγουρα να τιμωρείται με κάποια καταστροφή. Υποκείμενη σε αδιάκοπες σεξιστικές ερωτήσεις (στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε κι ένα στιγμιότυπο όπου ο Γούντι Άλεν τη ρωτά ειρωνικά ποιος είναι ο αγαπημένος της φιλόσοφος), διατήρησε την ψυχραιμία της και το καλό της χιούμορ –ίσως επειδή ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό να κάνει κάτι άλλο–  και βρέθηκε στο επίκεντρο εκπληκτικών φωτογραφιών μόδας στα τέλη της δεκαετίας του '60, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικής, «γουορχολικής» φωτογράφησης του Melvin Sokolsky στη Νέα Υόρκη με την ίδια να περιστοιχίζεται από ανθρώπους με μάσκες Twiggy – μια πανίσχυρη εικόνα και ένα σχόλιο για τη φύση της διασημότητας στη σύγχρονη εποχή.

Όπως όμως δείχνει και η ταινία της Φροστ, είχε και εκείνη το μερίδιό της σε δυστυχίες και  σπαραγμούς. Η πρώτη της ερωτική σχέση –ο μάνατζερ Νάιτζελ Ντέιβις, ο οποίος μετονομάστηκε σε Justin de Villeneuve και ήταν εκείνος που της χάρισε το διάσημο ψευδώνυμό της– κατέληξε να είναι αφόρητα καταπιεστική. Αργότερα, παντρεύτηκε και τον ηθοποιό Μάικλ Γουίτνι, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1983 σε ένα εστιατόριο μπροστά στα μάτια της μικρής τους κόρης. Την επόμενη χρονιά θα γνώριζε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λι Λόσον, τον οποίον παντρεύτηκε το 1988 και παραμένει ο σύντροφός της μέχρι και σήμερα.  

Twiggy Official UK Trailer

Με στοιχεία από The Guardian και The Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ