Aποκάλυψη Guardian: H CIA φωτογράφιζε γυμνούς τους κρατούμενούς της πριν τους στείλει για βασανιστήρια

Aποκάλυψη Guardian: H CIA φωτογράφιζε γυμνούς τους κρατούμενούς της πριν τους στείλει για βασανιστήρια Facebook Twitter
0

Η CIA τραβούσε γυμνές φωτογραφίες των ανθρώπων που έστελνε στους ξένους εταίρους της για βασανιστήρια, αποκαλύπτει ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα.

Οι γυμνές φωτογραφίες αιχμαλώτων της CIA εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την προθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μια πρακτική που ένας εμπειρογνώμονας ιατρικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζει "σεξουαλική ταπείνωση" σε υπόπτους για τρομοκρατία στην περίοδο μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μερικοί υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν την πρακτική και ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες, οι οποίες θεωρούνται απόρρητες, οι αιχμάλωτοι έχουν δεμένα τα μάτια, είναι δεμένοι και φέρουν μώλωπες. Μερικές φωτογραφίες δείχνουν επίσης ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι υπάλληλοι της CIA ή πράκτορες δίπλα στους γυμνούς κρατούμενους.

Δεν είναι δημοσίως γνωστό πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία, αλλά όχι αποκλειστικά, άνδρες, βρέθηκαν τότε στα χέρια της CIA στο πλαίσιο της επιχείρησης "έκτακτες παραδόσεις" που ήταν ουσιαστικά εξωδικαστικές μεταγωγές κρατουμένων σε ξένες χώρες, πολλές από τις οποίες εξασκούσαν ακόμη πιο βάναυση μορφή βασανιστηρίων από ό, τι οι ΗΠΑ υιοθετούσαν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 άτομα από την εποχή της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. Ασαφές είναι επίσης το πόσοι από αυτούς φωτογραφήθηκαν γυμνοί.

 

Το σκεπτικό για τη γυμνή φωτογράφηση, όπως περιγράφεται από πηγές, ήταν να εξασφαλιστεί η θέση και οι αποστάσεις της CIA από νομικές ή πολιτικές προεκτάσεις που απορρέουν από τη βάναυση μεταχείρισή των αιχμαλώτων στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των εταίρων της. Η απογύμνωση των θυμάτων κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να τεκμηριωθεί η φυσική τους κατάσταση για όσο ήταν υπό κράτηση από τη CIA και προτού παραδοθούν σε άλλες χώρες.

Ο Guardian γνωρίζει τις ταυτότητες ορισμένων από τους κρατουμένους που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία και επιλέγει να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους για την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους.

Ο ιατρικός διευθυντής των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτηρίζει την πρακτική «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση που μπορεί να συνιστά βασανισμό». Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συνθήκη της Γενεύης, απαγορεύουν τη φωτογράφηση κρατουμένων, εκτός από εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με την κράτησή τους.

 

"Μπορεί να αποτελέσει παραβίαση των νόμων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης, σε ορισμένες περιπτώσεις," δήλωσε ο Nathaniel Raymond, ερευνητής στο Χάρβαρντ και ειδικός σε θέματα κακοποίησης κρατουμένων. "Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η CIA ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ φωτογράφιζε σκόπιμα γυμνούς τους κρατούμενους τότε αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν ως μια πιθανή παραβίαση του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου" συμπληρώνει.

 

Ο Guardian σημειώνει πως η CIA αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για τις αποκαλύψεις.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM
«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM