Πώς είναι η εμπειρία του Athens Fringe;

Πώς είναι η εμπειρία του Athens Fringe; Facebook Twitter
1

Πώς είναι η εμπειρία του Athens Fringe;

Απαντά, εκ μέρους της διοργάνωσης, η Μάγια Φιλιπποπούλου 

Πολλοί πιστεύουν ότι το καλοκαίρι οι εικόνες που συναντά κανείς ανηφορίζοντας τα στενά στην Πλάκα είναι στερεοτυπικά αναμενόμενες: οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες και διαβάζουν τα καρτελάκια από τα αρχαία, οι μαγαζάτορες διαλαλούν στις πέντε κύριες γλώσσες την πραμάτειά τους και δε σου μιλάνε ποτέ ελληνικά, τα ερωτευμένα ζευγάρια μισοκρύβονται πίσω από τις φυλλωσιές, οι γάτες κουρνιάζουν πάνω στα χαμηλά περβάζια των παραθύρων, οι τυχεροί κάτοικοι διασχίζουν με γρήγορο βήμα τους πεζοδρόμους κρατώντας σακκούλες με τα απαραίτητα.

Στη γωνία όμως Βρυσακίου και Ποικίλης, μια ανάσα από τη Στοά του Αττάλου, τη μακαριότητα των αρχαίων διακόπτει ένα συνονθύλευμα παράξενων εικόνων και θορύβων: στην αυλή ενός παλιού νεοκλασσικού, στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης, μουσικά όργανα κουρδίζονται στη διαπασών, ηθοποιοί απαγγέλουν κομματιαστά ρόλους, σφυριά καρφώνουν πίνακες στους τοίχους, εικαστικοί μεταφέρουν τόνους φανταχτερά υλικά από τη μια γωνία στην άλλη, χορευτές κάνουν διατάσεις στα πέτρινα σκαλιά και αγχωμένοι κινηματογραφιστές τεστάρουν τους προτζέκτορες. Το κρυφό εργαστήρι του 5ου κατά σειρά Athens fringe Live δεν ησυχάζει ποτέ. Από την 1η Ιουνίου και για ένα μήνα, όλα θα πρέπει να είναι στην εντέλεια. Γιατί για 30 μέρες, η εικόνα της πόλης αλλάζει. Η Αθήνα μας ανήκει.

Πώς είναι η εμπειρία του Athens Fringe; Facebook Twitter

Μια πόλη μπορεί να μας ανήκει με πολλούς τρόπους. Εμείς όμως, οι άνθρωποι του fringe, επιλέξαμε το δρόμο της έκφρασης και της δράσης. Ολόκληρο το χρόνο διατηρούμε ένα on-line δίκτυο, το Athens Fringe Network, μέσω του οποίου φέρνουμε σε επαφή τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με ένα μόνο στόχο: να παρέμβουμε στην καθημερινότητα της Αθήνας, που με τόση ευκολία κάποιοι αποκαλούν γκρίζα και κατηφή. Να αναδείξουμε την πραγματική Αθήνα, μια ζωντανή πόλη, φτιαγμένη θαρρείς από το υστέρημα κάθε πολίτη της. μια πόλη με τη μοναδική και πολύτιμη ιδιότητα να αλλάζει, να αποκαλύπτει ολοένα και καινούργιες ομορφιές που δε μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι υπήρχαν.

Το Athens Fringe Live είναι η αποκορύφωση της προσπάθειάς μας. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ αποτελεί ένα ανοιχτό βήμα για τους νέους δημιουργούς που μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους και να επικοινωνήσουν με το κοινό τους,  αλλά και μεταξύ τους. Στο φετινό fringe 500 καλλιτέχνες συναντιούνται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, για να δώσουν πνοή στη Νέα Πόλη με συναυλίες, θεατρικά, παραστάσεις χορού και performance, όπερα, εικαστικές εκθέσεις. Ανάμεσά τους, την πρόσκληση αποδέχτηκαν και οι Burger Project, οι Belleville, και ο George Gaudy, με ακουστικά σετ που θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στις εμφανίσεις τους.

Πώς είναι η εμπειρία του Athens Fringe; Facebook Twitter

Οι καλλιτέχνες όμως δεν είναι μόνοι. Πλαισιώνονται από 20 ΜΚΟ και πρωτοβουλίες πολιτών που με ευφάνταστες δράσεις αποδεικνύουν ότι η τέχνη όχι μόνο έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης ή ως καθρέφτης για τις αλλαγές που θέλουμε να δούμε. Για παράδειγμα μία από τις κοινωνικές δράσεις του fringe network, το πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων Αλληλεγγύη που λειτουργούσε όλο το χρόνο, παρουσιάζει τους καλλιτεχνικούς καρπούς του στα πλαίσια του φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι μια κοινωνία αλληλοβοήθειας δεν ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, αλλά στην άμεση πραγματικότητα της πόλης

Στο Athens Fringe Live συζητάμε, βλέπουμε, ακούμε, δοκιμάζουμε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε. Στο Fringe Agency Fair, οι καλλιτέχνες έχουν τα δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συνάντηση τετ-α-τετ με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Στο Fringe Round Table με θέμα Παλιά Πόλη – Νέα Πόλη, καταστρώνουμε τις μελλοντικές μας «δράσεις οικειοποίησης» του περιβάλλοντός μας  και της κοινωνίας μας. Στο Athens Fringe μαθαίνουμε να επικοινωνούμε. Μαθαίνουμε ότι οι δυνατότητες της πόλης είναι άπειρες. Και ότι αλήθεια, μπορεί να μας ανήκει. 

[Το πρόγραμμα

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια