Η Ταϊλάνδη απαγόρευσε την εισαγωγή και τις πωλήσεις στη χώρα της έκδοσης του περασμένου Νοεμβρίου του περιοδικού Marie Claire, εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσιευόταν στις σελίδες του. Tο περιεχόμενο του περιοδικού χαρακτηρίστηκε υβριστικό για την βασιλική οικογένεια της χώρας και προσβλητικό για το λαό της.
Στην Ταϊλάνδη, η βασιλική οικογένεια προστατεύεται από μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες του κόσμου. Όποιος προσβάλλει τον βασιλιά Μπουμιμοπόλ Αντουλγιαντέχ, που εμφανίζεται ως ημίθεος, τη βασίλισσα ή τον διάδοχο απειλείται με ποινή φυλάκισης 15 ετών για κάθε κατηγορία.
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή του αρχηγού της αστυνομίας, τονίζεται ότι στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Νοεμβρίου 2015 της Marie Claire στην Γαλλία ήταν συκοφαντικό και κακόηθες προς την βασιλική οικογένεια, με επιδράσεις "στην εθνική ασφάλεια, την ειρήνη και την τάξη και στο ηθικό του λαού".
Σύμφωνα με την διαταγή που εκδόθηκε, όλα τα αντίτυπα του περιοδικού που θα εντοπιστούν, θα κατασχεθούν και θα καταστραφούν.
Η συζήτηση για το βασιλικό θεσμό αποτελούν ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα για την κυβέρνηση της χώρας με κυρίαρχα τα φαινόμενα της αυτολογοκρισίας, όπως σε τοπικές εταιρείες διανομείς και τυπογραφεία διεθνών εκδόσεων.
Οι εταιρείες διανομής του The Economist έχουν αρνηθεί αρκετές φορές να διανείμουν σε συνδρομητές του περιοδικού στη χώρα εκδόσεις του με περιεχόμενο που αναφέρεται στο παλάτι. Το Δεκέμβριο, η διεθνής έκδοση των New York Times κυκλοφόρησε στην Ταϊλάνδη με ένα κενό διάστημα αντί ενός άρθρου με θέμα τον πλούτο της βασιλικής οικογένειας.
Ο 88χρονος βασιλιάς Αντουλγιαντέχ νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο στην Μπανγκόκ από τον Μάιο του 2015 και οι ειδήσεις σχετικά με την υγεία του ελέγχονται αυστηρά από το παλάτι. Οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του και για τη διαδοχή του έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο μιας πολιτικής κρίσης που μαίνεται περισσότερα από δέκα χρόνια στην χώρα.
Οι διώξεις για προσβολή της μοναρχίας έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι καταδικαστικές ποινές γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές, όταν η βασιλική στρατιωτική κυβέρνηση κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014.
Η αστυνομία της χώρας διεξήγαγε έρευνα την Πέμπτη σχετικά με αυτοκόλλητα που κυκλοφόρησαν και σατίριζαν την βασιλική οικογένεια και εμφανίστηκαν για σύντομο διάστημα στην δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Line.
Η εταιρεία, με έδρα την Ιαπωνία, ζήτησε συγγνώμη για την σειρά των αυτοκόλλητων και ανέφερε πως δεν ήταν πλέον διαθέσιμα προς πώληση από την πλατφόρμα της.
σχόλια