Η Λαγκάρντ "επιστρέφει" το ΔΝΤ στην Ελλάδα- Διαδοχικές συναντήσεις Τσακαλώτου για την αξιολόγηση

Η Λαγκάρντ "επιστρέφει" το ΔΝΤ στην Ελλάδα- Διαδοχικές συναντήσεις Τσακαλώτου για την αξιολόγηση Facebook Twitter
0

Ότι "η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις" ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συναντήσεις που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους παράγοντες της διαπραγμάτευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ αναφέρει πως Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα, με την κ. Λαγκάρντ να διαμηνύει πως "το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας".

Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σαπέν: Και οι δανειστές επιθυμούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά, ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ - Γερμανία - Ελλάδα», παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, ο Μισέλ Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών. Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Λιου- ΗΠΑ: Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα

Έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος και τόνισε πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα, μετά την συνάντηση που είχε με τον Γ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. "Είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα" σημείωσε ο Τζακ Λιου, ενώ στις συνομιλίες που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, προέτρεψε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

 

Τόμσεν: Αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ, αλλά μη ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ESM 

Να σημειωθεί βέβαια πως χθες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε αμετακίνητος στις σκληρές θέσεις που είχε εκφράσει και προ διμήνου σε άρθρο του, πως δηλαδή απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM. Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, καθώς όπως είπε είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας -και δη των νέων- να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2016 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέτρα αρκεί αυτά να είναι αξιόπιστα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το ΔΤΝ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά την μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεχθεί την περαιτέρω μείωση συγκεκριμένων δαπανών, εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα για να κινηθούν».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.
Απαντώντας σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πολ Τόμσεν δεν θέλησε να δώσει βάρος σε αυτό, ωστόσο είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI