8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού Facebook Twitter
0

Χθες, 6η μέρα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρακολούθησα προβολή μέσα στο μπαρ ''Σουσάμι'', που επίσης φιλοξενεί το τμήμα των μουσικών ντοκιμαντέρ. Ένα από τα πιο εναλλακτικά στέκια ίσως ολόκληρης της Κύπρου, με καλόγουστο ντεκόρ, special δυνατή μουσική από DJs και live μουσικούς και μια ωραία αυλή. Το ''Σουσάμι'' μάλλον υποβαθμίστηκε σε ότι αφορά τις προβολές, εφόσον όλοι προτιμούν το Θέατρο Ένα με τον υποτιτλισμό στα ελληνικά, πέραν των αγγλικών, αλλά καταφέρνει να μαζέψει όλο τον κόσμο για after parties μέχρι πρωΐας.

Το 50λεπτο ντοκιμαντέρ ''Cigarettes and songs'' της Jana Bucka ήταν από τη Σλοβακία μία ωδή - κυριολεκτικά ωδή - στην καταπολέμηση του ρατσισμού μέσω της τέχνης του τραγουδιού. Χωρίς ιδιαίτερα επίπεδα ''ανάγνωσης'', ούτε κάποια ιδιαίτερη αφηγηματική γραφή, παρακολουθήσαμε τις ηχογραφήσεις ενός γκρουπ μουσικών μέσα σε μία παλιά ευαγγελική εκκλησία της Νότιας Σλοβακίας. Μόνο που δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο συγκρότημα, αλλά για μια παρέα Σλοβάκων, τσιγγάνων, δύο ανθρώπων με κινητικά - διανοητικά προβλήματα επίσης, αλλά και έναν αφροαμερικανό ράπερ. Όλοι μαζί δοκίμασαν την ψυχοθεραπευτική τους έφεση στην τέχνη με αφορμή επανεκτελέσεις παμπάλαιων τσιγγάνικων τραγουδιών. Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, αλλά συμβατικό και άνευρο.

Στο ''Camera/Woman'' από το Μαρόκο που η σκηνοθέτιδα Karima Zoubir αφιέρωσε στη μνήμη της μητέρας της και που η ίδια δε μπόρεσε να παρευρεθεί εξ αιτίας προβλημάτων με την βίζα της στην Κύπρο, τα πράγματα εξακολούθησαν να είναι συμβατικά και τα όρια μεταξύ φιξιόν και ντοκιμαντέρ ακόμη πιο μπερδεμένα. Η κάμερα της Zoubir παρακολουθεί την διαζευγμένη Καντίτζα που ζει με τους δυο μικρούς γιούς, τη μάνα της και τον αδερφό της σε μια φτωχή γειτονιά της Casablanca. Εργάζεται ως camera-woman για γάμους, μα οι δικοί της δεν εγκρίνουν το επάγγελμα της, παρ' όλο που εξασφαλίζει σε όλους τα προς το ζειν. Μόνη παρηγοριά της Καντίτζα είναι οι αγαπημένες φίλες της, επίσης διαζευγμένες. Στο τέλος, όμως, η απόφαση της για να εργαστεί υπερνικά τα εμπόδια και σπάει τις κοινωνικές συμβάσεις της αυστηρής ισλαμικής κοινωνίας: Παίρνει τα παιδιά της και εγκαταλείπει την εστία του σπιτιού της, κάνοντας ένα νέο μεγάλο προσωπικό ξεκίνημα. Η κάμερα από την οποία η Καντίτζα κέρδιζε το ψωμί της γίνεται εν τέλει ένα σύμβολο απελευθέρωσης.

Στο ακτιβιστικό gay ντοκιμαντέρ ''My Child'' του Can Candan, που βραβεύθηκε σε φεστιβάλ της Τουρκίας, της χώρας παραγωγής του, η όποια κιν/φηση και ο τρόπος αφήγησης παραμερίζονται μπροσ' στο δυνατό θέμα του. Έτσι, το πρώτο ημίωρο βλέπουμε με ένα δεξιοτεχνικό γρήγορο μοντάζ αφηγήσεις ανθρώπων στην κάμερα, με τον ένα να συμπληρώνει τον άλλον. Πρόκειται για γονείς που κάποια στιγμή τα παιδιά τους, gay, λεσβίες και transsexual, τους έκαναν το outting τους κι εκείνοι τα αποδέχτηκαν με στοργή και αγάπη. Στη συνέχεια, για την επόμενη μία ώρα, συναντάμε αυτούς τους γονείς σε group ενημέρωσης για τη συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας των παιδιών τους, αλλά τους βλέπουμε να συμμετέχουν και σε μία ομάδα ενημέρωσης γονέων παιδιών της LGBT κοινότητας. Το ντοκιμαντέρ τελειώνει δοξαστικά, ''κομμουνιστικά'' θα έλεγε κανείς, με την ομάδα αυτή των γονιών να συμμετέχει στο Gay Pride της Κωνσταντινούπολης και την αίθουσα να κοντεύει να πέσει από το χειροκρότημα. Σαν να είσαι στα 70s και να βλέπεις στην ''Αλκυονίδα'' τους ''Κυνηγούς'' του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά στο πιο gay, ένα πράγμα! 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ