Αφήνω το κινητό μου όταν οδηγώ

Αφήνω το κινητό μου όταν οδηγώ Facebook Twitter
Το 90% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μη αποδεκτή. Παρ’ όλα αυτά, το 26% παραδέχονται ότι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν
0

ADVERTORIAL

Αφήνω το κινητό μου όταν οδηγώ Facebook Twitter
Tο κινητό επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο με ασύρματο Bluetooth, ενώ η χρήση ακουστικών (hands free) απαγορεύεται

 

Κάθε φορά που έρχονται διακοπές ή αργίες ή τριήμερα μου έρχεται στο μυαλό ένα σύνθημα που άκουγα στο ραδιόφωνο « όσοι πάμε, τόσοι να γυρίσουμε»... Πράγματι, είναι μεγάλη ειρωνεία οι γιορτινές μέρες να χαρακτηρίζονται από τόση αγωνία για τα ατυχήματα στις εθνικές οδούς και την πιθανότητα η διασκέδαση να καταλήξει σε τραγωδία.

Ένας κίνδυνος που προστέθηκε στη λίστα με τις αιτίες ατυχημάτων τις τελευταίες δεκαετίες είναι η χρήση του κινητού. Αυτού του τόσο χρήσιμου εργαλείου που μπήκε στη ζωή μας για να την κάνει πιο εύκολη και όχι για να την βάζει σε κίνδυνο.

Η Cosmote γνωρίζοντας πολύ καλά τα δεδομένα, αφού χρόνια τώρα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κάνει τη δική της προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με τη χρήση του κινητού μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον, επίκαιρο και ρεαλιστικό βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ.

Το κεντρικό μήνυμα του βίντεο έχει να κάνει με ένα σημαντικό παράδοξο:  Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές Έρευνες (από το Belgian Traffic Safety Institute), το 90% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μη αποδεκτή. Παρ’ όλα αυτά, το 26% παραδέχονται  ότι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν. Στην Ελλάδα όλοι παραδέχονται ότι η χρήση κινητού είναι επικίνδυνη αλλά πάνω από τους μισούς συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

Οι αριθμοί μιλάνε ξεκάθαρα. Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να μιλάνε αρκετά δυνατά. Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνεις; Πόσο πιο σημαντικό από τη δική σου ζωή ή τη ζωή του παιδιού σου που κάθεται στο πίσω κάθισμα; Η ταινία της Cosmote μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αναδεικνύει τη σημαντικότητα του προβλήματος και χτυπάει καμπανάκι ή μάλλον πατάει κόρνα για να σταθούμε λίγο και να σκεφτούμε.

Οι αριθμοί μιλάνε ξεκάθαρα. Παρ' όλ' αυτά δεν φαίνεται να μιλάνε αρκετά δυνατά. Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνεις; Πόσο πιο σημαντικό από τη δική σου ζωή ή τη ζωή του παιδιού σου που κάθεται στο πίσω κάθισμα;

Στην Ελλάδα το 9% των οδηγών χρησιμοποιεί καθημερινά το κινητό κατά την οδήγηση. Στην ηλικιακή ομάδα 16-24 η συνήθεια αυτή έχει αυξανόμενη τάση. Στα δε αστικά κέντρα όπου η κίνηση και οι μεγάλες αποστάσεις σημαίνουν πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι δεδομένη. Άλλωστε, η παράβαση για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ξεπερνάει σε αριθμό την παράβαση για αντικανονικό προσπέρασμα ή ακόμη και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία το κινητό επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο με ασύρματο Bluetooth, ενώ η χρήση ακουστικών (hands free) απαγορεύεται. Πόσοι από εμάς οδηγούμε σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό; Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα, μάλλον θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ορισμένα πράγματα δεν γίνονται, αλλά και ότι κάποιες συνέπειες δεν διορθώνονται.

Αυτές τις μέρες που όλοι θα μπούμε στο αυτοκίνητό μας για κάποιο κοντινό ή μακρινό προορισμό λόγω των διακοπών του Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία για να σκεφτούμε τι πραγματικά αξίζει. Την επόμενη φορά που θα πάρετε τα χέρια σας από το τιμόνι για να πληκτρολογήσετε ένα sms ή έναν αριθμό σκεφτείτε την ταινία της Cosmote και αναλογιστείτε τι μετράει περισσότερο. Κοιτάξτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους ή το παιδί σας που συνεπιβαίνει και πιάστε γερά το τιμόνι!

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM