Ο Ai Weiwei επισκέφθηκε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για το ντοκιμαντέρ του

Ο Ai Weiwei επισκέφθηκε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για το ντοκιμαντέρ του Facebook Twitter
0

Αφού ζήτησε κι έλαβε την άδεια από το Ισραήλ, ο Ai Weiwei μετέβη χθες στην Λωρίδα της Γάζας , όπου στοιβάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν βιώσει τρεις πολέμους σε διάστημα έξι ετών, ενώ αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του ισραηλινού αποκλεισμού αλλά και την έλλειψη νερού κι ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ο 58χρονος καλλιτέχνης δηλώνει ότι έπρεπε να κάνει αυτήν την επίσκεψη αν και, όπως παραδέχεται ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, έχει «λίγο καθυστερήσει». «Επισκεφθήκαμε πολλές περιοχές, καταυλισμούς, μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους» στην Ελλάδα, την Ιορδανία και τον Λίβανο, υπογράμμισε ο ίδιος. Το προσφυγικό ζήτημα «αποτελεί κομμάτι της ζωής μας», εξήγησε.


Η Γάζα είναι «μια περιοχή πολύ, πολύ σημαντική για να καταγράψει κανείς» την καθημερινότητα λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα και της περιπλοκότητας του πολιτικού πλαισίου, τόνισε ο Κινέζος καλλιτέχνης.

Ο Ai Weiwei επισκέφθηκε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για το ντοκιμαντέρ του Facebook Twitter

Ο Ai Weiwei απευθύνει έκκληση στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να συνυπάρξουν. «Διανύουμε τον 21ο αιώνα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι όλες τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα. Η ανθρωπιά είναι το μόνο πράγμα που διαθέτουμε» υπογράμμισε.

Ο Ai Weiwei επισκέφθηκε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για το ντοκιμαντέρ του Facebook Twitter

Ο Κινέζος εικαστικός επισκέφθηκε τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θυλακίου, συναντήθηκε με Παλαιστίνιους οι κατοικίες των οποίων είχαν πληγεί από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 με το Ισραήλ, ενώ στο νότιο τμήμα, συναντήθηκε στη Ράφα με Παλαιστίνιους που αναζητούν τρόπους να περάσουν στην Αίγυπτο.

Μάλιστα ανήρτησε στα social media μία φωτογραφία του πολύτιμου για τους κατοίκους σουσαμιού, όπως επίσης και μία από τους τερματικούς σταθμούς όπου αποθηκεύεται το τσιμέντο και ο χάλυβας με προορισμό τη Γάζα και στην πόλη της Γάζας πόζαρε στο πλευρό νέων όπως τη Μόνα Καραάζ, φοιτήτρια, που θέλει να φύγει, «να πάει στη Γερμανία ή σε οποιοδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Θα μπορούσα να γίνω επιστήμονας εκεί».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Πολιτισμός / «Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
LIFO NEWSROOM
Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Πολιτισμός / Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Τιάγκο Ροντρίγκες, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, Γιώργος Κουτλής, Μάριο Μπανούσι: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2024-25.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2024-25

Πολιτισμός / 17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-25

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
lee

Πολιτισμός / H Κέιτ Γουίνσλετ, η Χάλι Μπέρι και η «Πλεξούδα» από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών έρχεται για να προλάβει τις τελευταίες μέρες των θερινών κινηματογράφων, λίγο πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις χειμερινές αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η περιορισμένη κινηματογραφική προβολή θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση της συναυλίας από το Ντουρμπάν, στη Νότια Αφρική
LIFO NEWSROOM