«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το πρόγραμμα», είναι το γενικό μήνυμα που εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Κυριακή.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ενημέρωσαν τους βουλευτές και για το περιεχόμενο των διατάξεων, αλλά και για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε με τους θεσμούς, με χαρακτηριστική, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι «αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων». «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα», ανέφεραν οι οικονομικοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ περιγράφεται «πολύ καλό», και επισημαίνεται ότι έχει υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία για το νομοσχέδιο, καθώς είχε προηγηθεί και 5ωρη συνεδρίαση, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώθηκαν από τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους.
Στη σημερινή συνεδρίαση ενημέρωσαν τους βουλευτές οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ το λόγο πήραν οι Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας) και Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), καθώς και 20 ακόμη βουλευτές.
«Το κλίμα που αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις των βουλευτών που πήραν τον λόγο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να έχουμε ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», περιέγραφε κοινοβουλευτική πηγή. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από την προοπτική μιας καλής διευθέτησης του χρέους που καθιστά ορατή την έξοδο από το 2017 στις αγορές.
«Θεωρούμε ότι η ΝΔ έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές. Εμείς την καλούμε έστω και "στο και 5" να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια -έστω στα ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας και αφορούν μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι το χρέος- και να μην την υπονομεύει», τόνισε η ίδια πηγή.
Σημαντικό μέρος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και στο πώς θα λειτουργεί.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν την εκτίμηση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σε συνδυασμό με την επικείμενη ρύθμιση για το χρέος. Υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ σημείωναν ότι δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση μέτρων.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του θα μπορεί να αποφεύγεται, καθώς από τη διαπίστωση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός του οποίου μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα καλύπτεται η απόκλιση του στόχου. Συνεπώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές, «σε περίπτωση απόκλισης, για να φτάσει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός, αυτό θα σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει κάνει απολύτως τίποτα εντός του χρονικού περιθωρίου του ενός μήνα για να διορθώσει την απόκλιση».
Ως προς το ζήτημα της έμμεσης φορολογίας, επισημαίνεται ότι οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και «μολονότι δεν είναι ευχάριστοι, αποφύγαμε τα χειρότερα», όπως θα ήταν η αύξηση του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο 23%, κάτι που θα επιβάρυνε υπέρμετρα το σύνολο των νοικοκυριών, όπως τονίστηκε.
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το νομοθετικό σχεδιασμό που ήδη εκπονείται και επισπεύδεται -γι' αυτό και η Βουλή δεν θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα, αλλά θα λειτουργήσει κανονικά- με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των εσόδων.
Η κυβέρνηση προσδοκά τα νομοθετήματα να αποδώσουν καρπούς τους επόμενους μήνες, προκειμένου στο τέλος του χρόνου «να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους». Ανάμεσα στα νομοσχέδια αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο νόμος για το λαθρεμπόριο, τις αδήλωτες καταθέσεις (στόχος η επίτευξη εσόδων χωρίς όμως αμνήστευση), και την κοινωνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι για τους εντατικούς ρυθμούς λειτουργίας της Βουλής έχει ήδη μιλήσει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ως προς το σκέλος των κόκκινων δανείων, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι πέρα από την προστασία των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία που έχει ήδη εξασφαλιστεί, εξασφαλίζεται επιπλέον και το 93% των δανείων (επιχειρηματικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά) που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι ο Κώστας Σπαρτινός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σωκράτης Φάμελλος.
Με πληροφορίες από AΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια